Zrušené projekty Sama Raimiho: Spider-Man 4 a Warcraft

Sam Raimi

Mocný vládce Oz se do českých a slovenských kin podívá už 7. března, snad proto se režisérovi snímku Samu Raimimu věnuje v tuto chvíli zvýšená pozornost. Přestože Oz kritiky moc neohromil, Raimi si pozornost zaslouží, přece jenom přinejmenším vdechnul filmový život Spider-Manovi. A teď se navíc rozhovořil o zrušených projektech, na kterých pracoval. O čtvrtém díle Spider-Mana a o filmové adaptaci World of Warcraft.

Sam Raimi
Sam Raimi

Na snímku ze světa masivní onlineovky World of Warcraft se stále pracuje, jenom už ne pod vedením Sama Raimiho. Raimi miluje samotnou hru a když mu byla nabídnuta spolupráce na tomto projektu, neváhal ani minutu. Na scénáři pracoval společně s Robertem Rodatem, stojícím za filmy jako Zachraňte vojína Ryana a chystaným Thor: Dark of the World. Finální verzi předali produkční společnosti Legendary, která ho schválila, a potom ho, i když s drobnými výhradami, posvětilo i vývojářské studio Blizzard. Rodat s Raimim pracovali na filmu dalších devět měsíců, než se dozvěděli, že Blizzard ve skutečnosti těmi drobnými výhradami chtěl říct: „Sorry, kluci, takhle ne.“ Po devíti měsících práce to muselo být pro oba hodně frustrující, a i když začal Rodat pracovat na další verzi scénáře, Blizzardu došla trpělivost a projektu zatnul tipec.

Spiderman
Spiderman

Příběh čtvrtého Spider-Mana byl oproti tomu mnohem méně dramatický. Raimi nemohl do určeného data převést svou vizi filmu na papír. Protože byl se třetím dílem série hodně nespokojený, chtěl Raimi čtvrtého Spider-Mana vybrousit do dokonalé podoby a do termínu, určeného studiem by to nestihl. Nechtěl ze Sony tahat další peníze a tak je nechal příběh Petera Parkera rebootovat. Kdyby ale projekt vyšel, měli jsme se na co těšit. Hlavním padouchem by byl Vulture v podání Johna Malkoviche a ve filmu by se objevila i Black Cat, ta je jakousi marvelovskou verzí Catwoman a hádejte, koho chtěl Raimi do role „černé kočky“ obsadit? Nikoho jiného než Anne Hathaway, která se v kočičím oblečku promenádovala v posledním Batmanovi. Je docela překvapujicí, že dva režiséři s tak odlišným stylem výroby filmů mají tak podobný čuch na obsazení.

Warcraft
Warcraft

Raimi nyní nervózně očekává přijetí Mocného vládce Oz u diváků a přitom spřádá plány na režírování čtvrtého dílu série Evil Dead, jež se u nás může pyšnit „úžasným“ překladem Lesní duch.