Recenze: Killing Them Softly (2012)

Brad Pitt - Killing them Softly

Killing Them Softly je přesně tím typem filmu, o kterém nevíte, co si máte po jeho zhlédnutí myslet. Snímek podle knižní předlohy George V. Higginse Cogan’s Trade se do našich kin vůbec nedostal a tak je úkolem našeho webu seznámit vás s tímto rozporuplným počinem režiséra a scénáristy Andrewa Dominika. Přestože se tahle gangsterka snaží jít ve šlépějích klasik typu Sbal prachy a vypadni, chybí jí rychlejší dějový spád a lepší práce s diváckým očekáváním. Kdo viděl minulý počin režiséra Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, musí mi dát za pravdu, že tato na první pohled životně důležitá dramata nejsou jeho šálkem kávy. Závěrečný rozsudek si ale nechejme na konec, teď to vezmeme hezky popořadě.

Příběh filmu začíná ozbrojenou krádeží peněz z nechvalně známého kasina, v němž má své peníze velká část zločineckých bossů v nejmenovaném městě, kde se příběh odehrává. Z činu je zločineckou chátrou obviněn majitel podniku Markie Trattman (Ray Liotta). Potíž je v tom, že Markie už jednou nechal své kasino vykrást, takže je zcela přirozené, že se oči všech zaujatých osob znovu obracejí na něj. Za přepadením ale stojí kriminálník Veverčák a dvojice jeho cvičených opic, Frankie (Scoot McNairy) a Rusell (Ben Mendelsohn), oba se zločineckým intelektem na úrovni darebáka, kradoucího přímo pod bezpečnostní kamerou. Proto se brzo po přepadení začnou výše postavení zločinci shánět i někde jinde než u Markieho. A takováhle záležitost potřebuje člověka na slovo vzatého.

Killing them Softly
Killing them Softly

Jako hlavní kat se představuje Brad Pitt v roli Jackieho Cogana, nájemného zabijáka, který se špinavé práce opravdu neštítí. Celý film je provázen scénami krvavějšími než jsme z mainstreamové produkce hollywoodských filmařů zvyklý. Jackie během filmu pár hlav ustřelí a nečekejte, že se kamera při vykonávání popravy zbaběle otočí do tváře zabijáka. O kulky procházející těly a rozprskávající se hlavy tu není nouze, to výrazně kontrastuje s názvem filmu, žádné soft zabíjení tu nečekejte. Pitt má to štěstí, že hraje zdaleka nejvýraznější postavu, kolem které se fakticky vzato točí celý film. Ostatní postavy bohužel přebírají roli druhých houslí, hrajících na pozadí charakterního výstupu zkušeného odstraňovače lidských existencí.

Tím ovšem nechceme křivdit hereckým výkonům ostatních herců. Celý film je doslova prošpikován povedeným herectvím. Kdyby postavy dostaly více prostoru, byly by lépe představeny a zbavily by nás tím pádem nepříjemné pachuti nevyužitého potenciálu, příběh se mohl stát mnohem působivějším a výraznějším. O minulosti aktérů se mnoho nedozvíme a tak musíme vzít za vděk jejich současným zjevem a projevem, které přesně vystihují zločinecké zkrachovalectví u dvou zlodějíčků, bývalý úspěch a současnou nervozitu Markieho Trattmana i spolehlivost a touhu po anonymitě prostředníka zadavatele vražd, nervózně sedícího v luxusním Lexusu. A když přijde Jackiemu pomoci jeho kamarád, další z kasty nájemných zabijáků, Mickey, cítíte ve vysloužilém vrahovi znudění životem a nechuť dělat cokoliv jiného kromě užívání si s prostitutkami a pití nejlepších drinků. Tohle se Dominikovi povedlo.

Killing them Softly
Killing them Softly

Ke všemu si připočtěme, že se filmem celou dobu táhne další dějová linie, vyprávěná skrz projevy politiků v rádiích a televizích. Pojednání o ztrátě důvěry amerických občanů v národní ekonomiku představuje zajímavou analogii k hlavnímu příběhu, jež se celý točí okolo peněz, jejich krádeží a najímání lidí na špinavou práci. Dominik chtěl zřejmě lidem ukázat, jak je na tom Amerika finančně špatně a jak se peníze vyhazují za věci někdy nepotřebné, někdy až nechutné. Dopad na diváka ale není tak velký. Samozřejmě, pokud jste ekonom, strachující se o svůj Mercedes a o svoje místo v golfovém klubu, utřete při sledování nejednu slzičku. Normálním neameričanem to ovšem tolik nezamává.

Soundtracku si po většinu filmu ani nevšimnete, jemně hrající v pozadí atmosféře moc nepomáhá a jeho přítomnost zaregistrujete snad dvakrát za celý příběh. Povedeným momentem je vstup Jackieho Cogana na scénu za tónů When Man Comes Around od Johnnyho Cashe. Osobně by se mi takovýto přístup líbil u každé z hlavních postav, filmu by to dodalo jakýsi charakteristický nádech, jež mu v tomto provedení zoufale chybí.

Brad Pitt - Killing them Softly
Brad Pitt – Killing them Softly

Killing Them Softly je slušná gangsterka, nechybí v ní drsné vraždy, loupežné přepadení, zločinecké pletichy ani charakterní zabiják, stojicí ve své uvědomělosti někde nad všemi ostatními. Režisér si prostě udělal seznam a postupně odškrtával všechno, co se mu do filmu povedlo protlačit. Film měl určitě šanci prodrat se mezi klasiky žánru, bohužel svůj plný potenciál rozhodně nevyužil. Jestli je chyba na straně režiséra či knižní předlohy, to nedokážu posoudit. Pokud ale máte gangsterky rádi, neváhejte ani chvilku, rozumně nastavená délka filmu vám zas tolik života neukrojí a třeba si Killing Them Softly zamilujete.

  • Killing Them Softly
  • Trailery
  • Thriller/Krimi
  • USA
  • Režie: Andrew Dominik
  • Stopáž: 97 min
  • Hlavní role: Brad Pitt, Scoot McNairy, Ben Mendelsohn, Ray Liotta, Richard Jenkins, James Gandolfini