PFO má nabitý program, dorazí i do Ostravy

Při pohledu do kalendáře je třeba konstatovat, že Pražský filmový orchestr (PFO) nezahálí a připravuje jeden koncert za druhým. V uplynulém víkendu se představil v Brně a nyní jej čeká v rychlém sledu dalších pět vystoupení.

Pražský filmový orchestr v Brně
Pražský filmový orchestr v Brně

V dubnu navštíví Litomyšl, pak se vrátí do pražského Rudolfina, aby v květnu opět vyrazil do Ostravy, týden na to do Kroměříže a za dalších osm dní potěšil příznivce filmových melodií v pražském kině Lucerna. Samozřejmě pokaždé s jiným programem a zárukou nezapomenutelného zážitku.

Ohlédnutí za Brnem (16. 3. 2013)

Koncert v brněnském Besedním domě na Komenského náměstí přilákal spoustu nových lidí do publika, které tak v první polovině večera jen naslouchalo a rozehřívalo se. Lépe se uvolnit divákům pomohla Míša Štrausová, moderátorka všech koncertů PFO, svým zábavným a originálním doprovodným slovem mezi skladbami. Druhá polovina už se nesla ve skvělé atmosféře, která gradovala, když přišla na řadu Cartoon Collection v bezchybném a zároveň vtipném podání. Diváci se dočkali i třech přídavků a odcházeli ze sálu s nadšením. Pokud jim to bylo málo, mohou se těšit na podzim, kdy PFO zase přijede.

Litomyšl (6. 4. 2013)

V rodišti Bedřicha Smetany bude orchestr koncertovat 6. dubna a místem konání bude od 19 hodin samozřejmě Smetanův dům. Ten má nového pana ředitele Mgr. Leoše Krejčího, který chce oživit zájem o kulturu a o Litomyšl samotnou. Vždyť je zde k vidění několik různých výstav nebo rodný dům Bedřicha Smetany, ale i další zajímavé události lákají jak místní obyvatele, tak i lidi z větší dálky.

Koncert filmové hudby
Koncert filmové hudby

Jasným příkladem je právě koncert PFO nazvaný „Hudba stříbrného plátna“, který zajisté přitáhne fanoušky orchestru z celé republiky. Je vůbec první z chystané série koncertů pod názvem „Poznávejte česká, moravská a slovenská města s filmovou hudbou“, z čehož by, ve spolupráci s PFO, Leoš Krejčíř rád vytvořil tradici.

Těšit se můžete na opravdové pecky! Převážně z dílny mistra filmové hudby Johna Williamse. Hlavní roli budou hrát melodie ze Star Wars, ty svým vystoupením umocní i kostýmované postavy ze skupin 501. legie a Rebels. Hlavně pak, fanoušky tolik oblíbený, Imperial march. Program doplní Piráti z Karibiku, Indiana Jones, Pán Prstenů, Apollo 13, Fantomas a nebo melodie z francouzské komedie Pošetilost mocných. Už jen tento výpis zaručuje fantastický zážitek. A to nemluvím o možných přídavcích, po kterých na každém koncertě diváci lační.

Vstupenky jsou v předprodeji od 200 do 350 Kč. Já osobně se tam vydám a potom se tady podělím o zážitek. Jen při pohledu na program mi běhá mráz po zádech.

Praha (20. 4. 2013)

Téměr domovskou scénou orchestru je Rudolfinum. Tam si můžete 20. dubna od 19:30 zajít na další pásmo filmových melodií. Muzikanty při vystoupení zpěvem podpoří sbor Pražští pěvci a sólistka Sophia Lamoš.

Koncert filmové hudby
Koncert filmové hudby

Premiérově orchestr zahraje hudbu z filmu Vetřelci od Jamese Hornera. Právě Hornerovi Vetřelci a Titanic ovládnou dle programu celou první půli večera. Druhá polovina bude patřit téměř celá hudebním motivům z filmů o Indianu Jonesovi. Po pásmu skladeb od Johna Williamse zakončí oficiální program hudba z filmu Star Trek, jejímž autorem je Michael Giacchino. Čeho se dočká divák jako přídavku necháme na šéfdirigentovi Jiřím Koryntovi.

Upoutávka na pražský koncert

httpv://youtu.be/O-6RYgWBSuU

Vstupenky se zde pohybují od 150 do 700 Kč. I ty už je možno zakoupit v předprodeji.

Ostrava (11. 5. 2013)

Konečně bylo potvrzeno, že se Pražský filmový orchestr vydá i do metropole severní Moravy a Slezska, do města věčného smogu Ostravy. V nedávno uveřejněném rozhovoru s členy orchestru padlo, že se něco chystá, ale až teď to bylo potvrzeno. Bohužel, zatím se neví nic o programu, to se jistě brzy změní. Co víme je, že koncert se bude konat v Domě kultury města Ostravy. Jde o velmi čerstvou informaci a hned jak se dozvíme něco nového, budeme Vás informovat.

Kroměříž (18. 5. 2013) a Praha (26. 5. 2013, kino Lucerna)

Ani k jednomu z těchto koncertu zatím nebyly uvolněny podrobnější informace, ale už si na ně můžete koupit vstupenku.

Na závěr nabízíme malou ochutnávku.

httpv://youtu.be/26UCOVb5WMo

Tak co? Zúčastníte se některého z koncertů?

Více na www.praguefilmorchestra.com