TOP 10 oscarového ceremoniálu

Oscarový ceremoniál máme za sebou. Všechny sošky jsou již v rukou svých majitelů, kterým gratulujeme a zároveň přejeme štěstí v dalších letech těm, kteří odešli včera s prázdnou. Dohady o tom, kdo vyhrál a neměl, ale nechme stranou a pojďme si připomenout to nejlepší z ceremoniálu, jež nám přinesl hned několik nezapomenutelných momentů (ať již v dobrém či špatném slova smyslu).

Seth MacFarlane
Seth MacFarlane

1. Moderátor Seth MacFarlane

Seth věnoval možnému hodnocení svého výkonu většinu úvodní sekvence, kdy připravil scénku, ve které se kapitán Kirk ze Star Treku vrátil z budoucnosti, aby Sethovi pomohl nestát se nejhorším moderátorem oscarového večera. Nejsem si jistá, zda pohromu pomohl zcela odvrátit, protože Sethovi poměrně dost vtipů vůbec nevyšlo a kolikrát se z publika ozval i hukot. To se ale dalo čekat, je to přece Seth MacFarlane, tvůrce Teda.

2. Viděli jsme tvoje prsa

Jednoznačně ale jedním z nejnezapomenutelnějších výstupů moderátora patří písnička „We saw your boobs“, jejíž text je vlastně jen seznam hereček, které odhalily svá poprsí ve filmu a Seth nám u toho hned poradil, na jaký kousek jejich filmografie se máme podívat. Text v češtině je přibližně takový:

Meryl Streep, tvoje prsa jsme viděli v Silkwoodové,
Naomi Watts v Mulholland drive,
Angelino Jolie, tvoje prsa jsme viděli v Gia,
Byli jsme z toho nadšení a cítili jsme se živí.

Hilary Swank v Kluci nepláčou,
Penelope Cruz ve Vanilkovém nebi,
A Kate Winslet v Nebeských stvoření a Neblahém Judovi a Hamletovi a Titaniku a v Iris a v Jako malé děti a Předčítači…

httpv://youtu.be/tu1_7K_TZV8

3. Pocta k 50. Výročí Jamese Bonda

Halle Berry je pořád kočka, sestřih z Bondovek taky nebyl špatný, ale všechno naprosto bledne v porovnání s vystoupením Shirley Bassey, která v Dolby Digital Theatre zazpívala hit Goldfinger ze stejnojmenné bondovky. Shirley je letos již 76 let, ale píseň si vystřihla naprosto ukázkově a nikoho nenechala na pochybách, že kdyby chtěla, bez problémů by do kapsy strčila polovinu MTV stars. Zpěvačka nemá na kontě pouze Goldfinger, ale i další písně k filmům Jamese Bonda, např. velmi známou Diamonds are forever nebo Moonraker.

4. Pocta muzikálům posledních 10 let

John Travolta přišel představit 3 (oscarově) úspěšné muzikály natočené v poslední dekádě – Chicago, Dreamgirls a Les Miserables (Bídníci). Po Travoltově krátkém proslovu se šlo na věc. Jako první byla na řadě Catherine Zeta-Jones, která si předvedla nezapomenutelnou písničku All that Jazz – jen škoda, že se k ní nepřidala i Reneé Zellweger. Druhá píseň, která zazněla, byla z filmu Dreamgirls And I’m telling you . Tu přišla zazpívat oscarem oceněná Jennifer Hudson a právem si za svůj výkon vysloužila ovace ve stoje. A do třetice – Bídníci. Hugh Jackman začal zpívat letos na Oscara nominovanou Suddenly, která se po chvilce plynule změnila na One day more a na podium se k němu přidal zbytek obsazení Les Mis – Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Helena Bonham Carter, Russell Crowe..

5.  Skyfall

Jak o Skyfall řekla Jennifer Lawrence, která vystoupení Adele uváděla: „Píseň je stejně neodolatelná, jako samotý 007“. Písnička vyhrála i nejlepší originální píseň složenou pro film a při proslovu Adel mě napadlo, že Angličani mají nejlepší proslovy. Jasně, stručně, vtipně a výstižně. A když myslím, že to nezvládnu, tak radši přestanu. Nicméně zpátky k její performanci. Když Adele zpívala, nešlo z obrazovky spustit oči. Podívejte se sami.

httpv://youtu.be/WiFA093aqhk

6. Im memoriam a vystoupení Barbry Streisand

Každý rok si během ceremoniálu připomínáme ty, o které jsme v uplynulém roce přišli. Ani letos tomu nebylo jinak a tak jsme si za hudby Johna Barryho ze Vzpomínek na Afriku připomněli (mimo jiné) například Noru Ephron, Ernesta Borgnineho, Jacka Klugmana, Michaela C. Duncana, Ulu Grosbarda, Roberta B.  Shermana nebo Tonyho Scotta. Speciální poctu dostal Marvin Hamlisch, jeden z nejznámějších hudebních skladatelů. Jemu přišla na podium zazpívat Barbra Streisand píseň „The way we were“ (ze stejnojmenného filmu, v češtině Takoví jsme byli).

7. děkovné proslovy a Quentin Tarantino

Vyložený fail snad letos v proslovech nebyl… Snad kromě vizuálních efektů, kteří byli doslova nezastavitelní, pak Anne Hathaway nám pravděpodobně přednesla všechny svoje telefonní kontakty a několikrát jsme vyslechli příběh, jak výherce potkal a vzal si svého partnera nebo partnerku, ale nic vyloženě mimo. Ale Quentin měl pěknou děkovačku. Poděkoval především svým hercům, v pár větách vysvětlil, proč právě jim patří největší dík, vzdal hold všem dalším nominovaným a rozloučil se „Peace out“. Až někdy bude seminář „Jak pronést děkovnou řeč na Oscarech“, Quentin by měl být tím, kdo ho povede.

8. Jennifer Lawrence

Ta holka kam přijde, tam způsobí pozdvižení. Na Zlatých Globech svůj děkovný proslov začala slovy „Copak je tu napsáno? Porazila jsem Meryl!“, což spousta lidí špatně pochopila a Jennifer měla pak co dělat, aby vysvětlila, že se jednalo o citaci z filmu Klub odložených žen. Na SAG awards se zase všichni zděsili, že si roztrhla šaty. Šlo ale jen o nešťastný design róby. Ale teď už se z toho nevymluví. Když jí Jean Dujardin vyhlásil jako vítězku nejlepší herečky v hlavní roli, byla chudák tak rozrušená, že si cestou na podium přišlápla sukni a přepadla. My nad tím můžeme kroutit hlavou, ale za oceánem je z toho skandál jak se patří.

httpv://youtu.be/X0o6R0K6eF8

9. Daniel Day-Lewis a Meryl Streep

O výhře Daniela Day-Lewise asi nikdo nepochyboval. Z televizního přenosu to vypadalo, že i Meryl Streep měla naprosto jasno. Když jí kamera znovu zabrala po video představení nominovaných, řekla prostě „Oscara získává Daniel Day-Lewis“. Jako by na těch Oscarech byla poprvé a nevěděla, že teprve po videu musí dramaticky otevřít obálku (tak, aby to všichni viděli) a pak přečíst vítěze. Na druhou stranu, je to Meryl Streep a ta si může dělat, co chce.

Daniel Day-Lewis při svém proslovu s Meryl ještě vtipkoval: „Je to zvláštní, protože 3 roky zpátky jsem byl zavázaný, že budu hrát Margret Thatcher. A Meryl byla Stevenova první volba pro Lincolna… Tu verzi bych rád viděl. Steven mě nemusel přesvědčovat, abych hrál Lincolna. Přesvědčit jsme ho musel já, že pokud bych ho hrál, tak by to neměl být muzikál.

10.  První dáma na Oscarech

Sice jen na obrazovkách, ale i přes to můžeme říct, že Michelle Obama se účastnila Oscarů a dokonce vyhlásila cenu za nejlepší film. Možná doufali, že vyhraje Lincoln a bylo by tedy příhodné nebo alespoň zajímavé, aby film o jednom z nejuctívanějších amerických prezidentů byl vyhlášen z Bílého domu. To sice nevyšlo, ale zajímavé to bylo i tak.

Jaké momenty z letošního udílení nezapomenete Vy?