Recenze: Maniak (2013)

Film Maniak je Jackem Rozparovačem 21. století odehrávající se v současném Los Angeles. Maniak je novým zpracováním kultovního filmu, který je mnohými označován za nejlepší thriller všech dob – intimní, obrazově odvážný, psychologicky komplexní a hluboce děsivý výlet do noční můry vraha a jeho obětí.

Maniak není jen tak pro každého. Naturalisticky totiž zobrazuje vraždění, skalpování, řezání a hrubé násilí. Je to příběh mladého muže, který vlastní obchod s figurínami. V noci se z něj ale stává vyšinutý vrah, který své oběti nejdříve sleduje, následně vraždí a pak skalpuje. Jediné co si z oběti ponechá je právě skalp, který pak nasazuje na hlavy figurín, které má ve své ložnici. Pak se ale stane, že potká ženu, která ho nejenom zaujme, ale kterou nechce zabít.

elijah-wood-maniac-new

Zajímavý na tomhle filmu je, že je většinou brán záběr z pohledu vraha a člověk se pak více vžije do situace. Scény vraždění jsou dosti nechutné a detailní, takže člověk se slabším žaludkem by s tím mohl mít menší problém, ale když si na to zvyknete, dostanete pak hluboký a intimní pohled do vrahovy duše.

Maniac 2012

Co se týče zpracování, často se o filmu mluví ve spojitosti s filmem Drive. Jde především o noční scény v jedoucím autě a o hudbu. Hudba celkově má významnou roli ve filmu. Soundtrack je hodně vydařený. Režisér Franck Khalfoun si pečlivě promyslel každou scénu.

Z hereckých výkonů je jednoznačně nejlepší Elijah Wood v ústřední roli vraha. Do role se úplně vžil, vypadá nebezpečně, podivně a když jen slyšíte jeho hlasité vydechování, často vás i mrazí v zádech. Wood hraje přirozeně a jeho propad do hlubin absolutního šílenství mu budete věřit.

Maniac Remake

Závěr: Maniak je zajímavý thriller s prvky hororu. Pokud se rozhodnete na film zajít do kin, mrkněte aspoň na trailer, ať víte, do čeho jdete. Rozhodně ale dostanete film se zajímavým antihrdinou, skvělou kameru a hudbu.

  • Maniak (Maniac)
  • Trailer
  • Krimi / Horor / Thriller / Mysteriózní
  • USA
  • Režie: Franck Khalfoun
  • Hudba: Rob
  • Stopáž: 89 min
  • Hlavní role: Elijah Wood, Liane Balaban, America Olivo, Nora Arnezeder, Sammi Rotibi, Morgane Slemp