Nové střípky o Muži z oceli

Scénarista Muže z oceli David S. Goyer se rozpovídal o svém pojetí Supermana a jeho vesmíru. Není překvapením, že člověk, který stojí za scénařem, respektive námětem, dvou Nolanových filmů o netopýřím muži, neudělá ze superhrdiny s velkým S na prsou večerníček pro děti.

Man of Steel (2013)

„Přistupujeme k Supermanovi jako kdyby existoval ve skutečném světě, ne v komiksu,“ sdělil dychtivým fanouškům po celém světě Goyer. „Zbožňuju oba Donnerovy filmy (Superman a Superman II). Měly v sobě něco idealistického, to by mohlo zabrat i na dnešní publikum, nebo taky nemuselo. Prostě mě napadlo, že kdyby byl Superman skutečný, byl by jeho příběh příběhem o prvním kontaktu.“

Z tohoto vyjádření jsem poněkud nervózní. Goyer očividně nemá páru, co na dnešní publikum zabírá, ale přece jeho minulá veledíla nemohla být jen štěstí. Naštěstí má zjevně promyšlené ostatní věci: „Je to v podstatě vetřelec. Mohli jsme prostě udělat E.T. v přiléhavém trikotu a červených slipech. Kdyby se o něm svět dozvěděl, že existuje, bylo by to největší událost v dějinách lidstva. Spadá to do snahy zlidštit někoho, kdo není člověkem. Zobrazujeme ho jako lidskou bytost, i když jí není.

Man of Steel

Nakonec Goyer zmínil i odlišnost převedení dvou nejvýznamějších komiksových figur do realističtějšího světla. „Je mnohem jednodušší udělat realistického Batmana. Supermana nemůže nic zranit, s vyjímkou kryptonitu. Měl jsem před sebou výzvu: Dokážu vnést tyto elementy do skutečného světa, dokážu citovat necitovatelné? Je to v podstatě příběh o synovi dvou otců.“ Vztah otců a synů byl na stříbrném plátně ztvárněn nepočitatelněkrát, můžete ale vzít jed na to, že žádný ze synků by vám nedokázal zapálit cigáro pohledem.

Man of Steel

Doufám, že nový Superman dopadne tak, jak si jeho postava s osmdesátiletou historií jistě zaslouží, jako kasovní trhák a film, na který se bude ještě dlouho vzpomínat. Na projekčních plátnech českých a slovenských kin se Muž z oceli objeví 20. června 2013.