Godzilla bude představovat děsivou přírodní sílu, říká Darabont

Protože si člověk špatně představí, jak by mohla vypadat obří ještěrka, demolujicí Tokio, přispěchali nám na pomoc v roce 1954 japonští filmaři a svou samurajskou hantýrkou přivedli k životu legendu filmových monster, Godzillu.

To by ale nebyla západní společnost, kdyby si nevšimla originální orientální výstřednosti a nepřivlastnila si ji. V roce 1998 se s přispěním zeleného netvora natočil opravdový velkofilm. Pod režií Rolanda „rozbiju všechno a všechny“ Emmericha se Godzilla odvázala a pořádně to roztočila v New York City. Co na tom, že si z filmu nejlépe pamatuji ostrovana ležícího v posteli a odříkavajicího jméno svého nového oblíbeného zvířete (protože něčemu, co je vysoké jako mrakodrap nemůže konkurovat ani tučňák), snímek měl úspěch, takže musel nevyhnutelně následovat další remake.

Nový pohled na obřího plaza nám nabídne režisér Gareth Edwards se scénaristickou pomocí legendy filmového průmyslu Franka Darabonta (Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle, Živí mrtví). Původní scénář filmu napsal Max Borenstein, Darabont má za úkol celý příběh doladit a udělat z něho božskou manu na kterou jsme u jeho projektů zvyklí. Nedávno se navíc zmínil o tom, že chce z Godzilly udělat hrůzu nahánějicí přírodní sílu místo zuřivého monstra, ničicího budovy jen tak z nudy.

Původní verze Godzilly byla původně alegorií na atomovou bombu, na ničivou sílu, která dovede bez varování vymazat z map města. Darabont moc dobře ví, že Nagasaki a Hirošima nejsou jídla, které si můžete objednat v čínské restauraci: „Godzilla měla být metaforou na bombardování japonských měst a následujicí jaderné testy v jižním Pacifiku, to vše samozřejmě řádně profiltrované japonskou mentalitou. Pak se z ní ale stalo spíš něco jako maskot Japonska, připravený zasáhnout, když se z moře vynoří další příšera a zadupat jí do země. Nikdy jsem to nepochopil. Pokusíme se na Godzillu podívat z jiné perspektivy, chceme z ní udělat hrůzu nahánějicí přírodní sílu, bereme si inspiraci z původního snímku. Věc, co mě opravdu baví je to lidské drama, odehrávajicí se na pozadí celé katastrofy, nečekejte ale žádné klišé, bude to něco úplně nového.“

Godzilla začne s rozkousáváním českých a slovenských pláten kin 15. května 2014.