Star Trek: Do temnoty (2013) – O čem je prvních 9 minut?

Už včera vidělo několik vybraných novinářů prvních 9 minut z nového Star Treku J.J. Abramse. Takzvaný prolog se vybrané společnosti promítal v IMAXu. Na stejných devět minut se mohou těšit i čeští diváci, jelikož pražský IMAX nabídne tuto projekci dvakrát denně před prvním hobitím dílem –  tedy Neočekávanou cestou.

První Teaser Trailer – Star Trek: Do temnoty

Z prologu, který nabízí více otázek než odpovědí, stále nevíme, co je zač postava Benedicta Cumberbatche. Pravá identita tohoto záporáka je zatím záhadou, ačkoli v prologu dostává svůj prostor. Vyzdvihován do nebes byl v prvních devíti minutách soundtrack, o který se i tentokrát postaral Michael Giacchino.

Úvod patří Noelovi Clarkovi a Kayle Hassan, manželskému páru 23. století, kterému začíná den jako každý jiný. Vstanou, nasnídají se a odjíždí do nemocnice za malou holčičkou, zřejmě jejich dcerou ležící v bezvědomí. Celá tahle sekvence je natočena bez dialogů, ovšem s dechberoucí hudbou zmíněného Giacchina.

Noel a Kayle vypadají velmi ustaraně. Ví, že holčičce nemohou nijak pomoci. V tom se k Noelovi přiblíží Benedict Cumberbatch (záporák) a řekně, že jejich dceři dokáže pomoci. Noel se jen zeptá, kdo je zač, zatímco se Benedict místo odpovědi jen usmívá.

A teď začíná dlouhá akční jízda, protože zbytek prologu patří posádce Enterprise, která je kdesi uprostřed neznámé mise. Nachází se někde na „červeně zbarvené“ planetě, kterou jsme mohli vidět v traileru. Kirk a McCoy navštívili místní půdu a před něčím hodně rychle pospíchají. Bezvýchodná situace je nutí seskočit do oceánu. Zároveň se dostáváme krátce na palubu Enterprise, která sleduje misi Spocka, Uhury a Sula. Ti vchází do sopky, známé taktéž z traileru. V téhle scéně to hodně špatně vypadá se Spockem. Láva se přelévá a stříká všude kolem něj a je dost možné, že to Spock nezvládne.

Teď už záleží na vaši představivosti, jak si těchto pár řádků dokážete v hlavně přehrát. Jak jsem zmiňoval, prolog nabízí hodně otázek a téměř žádné odpovědi. Abrams drží vše důležité pod pokličkou a určitě je to jenom dobře. Z prvních devíti minut jde prý o vizuální zážitek, který v IMAX kinech vyniká. Nezbývá, než si počkat na nějaký camrip prologu, který naše slova potvrdí nebo si zajít na Hobita do IMAXu.

Star Trek Into Darkness (Star Trek: Do temnoty) má premiéru 6. června 2013.