Filmová hudba zněla Rudolfinem

Jak jsme nedávno informovali, v neděli 16. prosince večer jsme v pražském Rudolfinu mohli být svědky dech beroucího vánočního koncertu Pražského filmového orchestru. Těleso, které jako jediné v našich končinách hraje pouze filmové melodie, si připravilo bohatý program, jemuž bezchybně dostálo, a ještě přidali něco navíc. My jsme u toho byli a chceme se s Vámi podělit o bezprostřední dojmy.

Rudolfinum je budova při pravém břehu řeky Vltavy slavnostně otevřena 7. února 1885. K příležitosti 50. výročí svého založení jej nechala postavit Česká spořitelna a pojmenovala jej podle následníka habsburského trůnu, arcivévody Rudolfa. Doménou Rudolfina je Dvořákova síň, kde se pořádají významné koncerty a zde se právě konal výše zmíněný koncert. Sídlí zde Česká filharmonie. Tolik pro ty co nevědí, co to Rudolfinum je.

U šatny návštěvníky vítaly postavy v kostýmech z Hvězdných válek, někteří neváhali a nechali se s nimi vyfotit. Až na pár sedadel bylo v sále plno. V hledišti se sešly různé generace a diváci všeho věku. Příchod 75 členů orchestru doprovázel bouřlivý divácký potlesk, stejně jako jeho dirigenta a zakladatele Jiřího Koryntu.

Program byl zahájen melodií z filmu Pán prstenů: Společenstvo prstenu jejímž autorem je Howard Shore. Hned na začátku mladí muzikanti ukázali úroveň svých dovedností a věřím, že nejen mi běhal mráz po zádech a tajil se dech. Skladba byla doplněna o vynikající zpěv studentky pražské Mezinárodní konzervatoře Sophie Lamoš. Ta zpívala i další píseň večera White Christmas ze stejnojmenného filmu, tu napsal Irving Berlin.

Publikum se postupně rozehřívalo a večer pokračoval dílem Johna Williamse z Hvězdných válek. Konkrétně Epizoda I: Skrytá hrozba, skladba The flag parade. Před první přestávkou ještě zazněla známá titulková melodie, kterou složil Alan Silvestri pro film Návrat do budoucnosti III. Nadšení v sále rostlo a bylo jasné, že po pauze se bude atmosféra stupňovat. To potvrdil i nejeden spontánní potlesk ve stoje několika nadšených posluchačů v sále.

Program druhé poloviny večera byl celý věnován Johnu Williamsovi. Na balkóně nad orchestrem se objevil smíšený sbor Pražští pěvci, aby svým zpěvem pod vedením sbormistra Stanislaval Mistra podtrhl kvalitu celého nastudování originálních partitur. Začalo to Jurským parkem, skladby Looking back a End titles. Opět se k potlesku postavilo několik diváků, aby tak projevili své nadšení. Následovala melodie ze Spielbergova trháku Zachraňte vojína Ryana nesoucí název Hymn to the fallen.

Největší nadšení a ovace celého sálu ve stoje vyvolaly dvě skladby ze Star Wars. Nejdříve zazněla The Battle of the heroes z Epizody III a po ní Duel of fates z Epizody I. Lidé dál tleskali bez náznaku toho, že by si chtěli sednout. Ozývaly se výkřiky nadšení a i pochvalné hvízdání. Potom co muzikanti a dirigent několikrát poděkovali za bouřlivé ovace a diváci se usadili zpět na sedadla, zakončili oficiální program sérií tří vánočně laděných písní z filmu Sám doma ve spolupráci se sborem. Na toto pásmo si členové orchestru ozdobili hlavy červenými vánočními čepicemi s bambulí.

Divákům to však bylo málo a chtěli ještě. Tak dlouho stáli a tleskali až se dirigent Jiří Korynta vrátil a orchestr přidal ještě další tři skladby. Nejdříve Across the stars z Hvězdných Válek, pak titulní melodii z filmu Polar express a nakonec vánoční dojemně zahranou píseň Stille nacht. Následovala dlouhá děkovačka a myslím, že jak diváci, tak orchestr mohli být s večerem nad míru spokojeni.

Odnesl jsem si nezapomenutelný zážitek a touhu dostat se na další koncerty. V naší zemi jde o jedinou možnost jak si naživo vychutnat kvalitní filmovou hudbu, kterou každý zná a pokud náhodou ne, rychle a rád se s ní seznámí. Repertoár orchestru je dost široký a neustále se zvětšuje. Pokud tedy toužíte slyšet Vaše oblíbené melodie živě na vlastní uši, vřele doporučuji navštívit některý z dalších koncertů Pražského filmového orchestru. Vyzvednout musím i Michaelu Štrausovou, která jako průvodkyně večerem byla příjemná a vtipná. Děkuji za nezapomenutelný zážitek. O činnosti orchestru Vás budeme i nadále informovat.

Podařilo se mi vyzpovídat 3 členy tohoto unikátního tělesa včetně dirigenta, budu se snažit celý rozhovor co nejdříve zpracovat a zveřejnit.

A co vy? Byli jste? Půjdete příště?
Jakou filmovou melodii byste chtěli slyšet?
Svěřte se v komentářích.

Další koncerty:
17. února 2013 v 19:30 – kino Lucerna, Praha 1
16. března 2013 v 19:00 – Besední dům, Brno
6. dubna 2013 v 19:00 – Smetanův dům, Litomyšl

Více na www.praguefilmorchestra.com