TOP 10 síťových narativů

Atlas mraků již svou premiéru v mnoha částech světa prodělal (doslova), my se v naší malé zemičce dočkáme příští týden. Důvod, proč zmiňuji tento film, je prostý. Jedná se totiž o případ síťového narativu (bereme-li v potaz pojmosloví vlivného filmového teoretika Davida Bordwella), tedy o typ narativu, v jehož centru figuruje několik postav a jejich osudy jsou propojeny povětšinou náhodným aktem, aniž by o tom dotyční protagonisté věděli.

Toto nelineární vyprávění je z velké části ovlivněno taktéž sociologickou teorií „šesti stupňů odloučení,“ které ve zkratce říká, že každý člověk na světě je s jakýmkoli druhým člověkem spojen sítí známostí přes maximálně šest osob. Pokud vás ihned napadli tvůrci jako Alejandro González Iñárritu nebo Robert Altman, trefili jste do černého. Pokochejte se tedy desítkou těch nej a zároveň se ptejte, zda-li tímto žebříčkem zamíchá nejnovější přírůstek – Atlas mraků.

10. Brouk (2002)

Americká nezávislá komedie, jejíž tvůrci po celý film sledují řetězovou reakci, která začne obyčejným zašlápnutím brouka. Teorie „efektu motýlích křídel“ v praxi. Povětšinou velmi vtipné a zábavné, svěží a obohacující, ale občas i pekelně vykalkulované. Kolem a kolem však výborný nápad a sympatické zrealizování.

9. Zkurvená noc (2003)

Co se stane v malém městečku v 11:14 v noci aneb Když se věci serou, serou se pořádně. Každá z jednotlivých linií má své časové vymezení a v každé z nich je zlomovým momentem právě avizovaný čas 11:14. Ano, automobilová havárie nesmí chybět. Nestačíte se však nudit a pro příznivce černého humoru je tohle zlatý důl. Vystrkování penisu za jízdy a souložení na hřbitově totiž povětšinou nedopadá dobře.

httpv://youtu.be/6xQK_EdiC-o

8. Crash (2004)

Možná lehce uhlazené a příliš „globální“, ale Sandra Bullock se tu dočkala zmrtvýchvstání a scéna s „neprůstřelným pláštěm“ se stala ikonickou. Oscarový film, který spoléhá na velké témata a velké herecké výkony.

httpv://youtu.be/dxBw8RB1H54

7. Amores perros – Láska je kurva (2000)

První film Alejandra Gonzáleze Iñárrita z něho udělal předního tvůrce tohoto typu filmů. Mnohem nekompromisnější než velkohubý Babel, ale naopak utahanější a zdlouhavější než perfektních 21 gramů. Opět autonehoda, opět zhýralé osudy postav a opět spousta citlivých sociálně-společenských témat a motivů. Nominace na Oscara za cizojazyčný film přidělená právem.

httpv://youtu.be/lXgvf27tT6k

6. Traffic – nadvláda gangů (2000)

Steven Soderbergh je významný filmař, který se prosadil velmi osobitými snímky. K síťovému narativu se nedávno vrátil v podobě Nákazy, Traffic však vítězí opulentní obrazovou stránkou a velkým tématem drog, které režisér probírá ve velkém záběru od těch největších smažek až po vysoké ryby v politice. Nekompromisní a přitom filmařsky velice působivé.

httpv://youtu.be/9-IE1tv412E

5. Město bohů (2002)

Nejtužší slum v Brazílii a Meirellesova velmi silná prvotina. K síťovému narativu se vrátil ještě ve snímku 360. Ten ale nedopadl na úrodnou diváckou půdu. Tady děti střílejí děti, všude je krev a špína a všechno je věrně a sugestivně zaznamenané. No a samozřejmě nesmíme zapomenout na slípku, co zdrhá…

httpv://youtu.be/ASPvpdaQpRQ

4. Láska nebeská (2003)

Pozlátko? Pohádka? Kýč? Do jisté míry ano, ale to by za tím nemohli stát Britové a jejich suchý humor, aby to nedopadlo na výbornou. Romantika zajisté, ale vtipné to je až na dřeň a vypointovaných gagů tu napočítáte dostatek. Navíc kde jste naposledy viděli takové luxusní herecké obsazení?

httpv://youtu.be/03CTpRexb2o

3. 21 gramů (2003)

Kolik se toho vejde do 21 gramů? Není to jen váha tabulky čokolády nebo kolibříka…Nejlepší Iñárritu. Nijak neroztahaný, ale sevřený a strhující. Obrovskou práci odvedl herecký ansámbl – Naomi Watts, Benicio Del Toro, Sean Penn…Spousta sugestivních scén a perfektní propojení všech příběhových linek. Mrazivé a naplňující zároveň.

httpv://youtu.be/dv_kVbGHvsc

2. Magnolia (1999)

Mozaika příběhů v řemeslně pevné ruce PTA. Formálně a obsahově neskutečně poutavé, v jednotlivostech omračující a herecky totálně pohlcující. Jeden z těch filmů, u kterého si přejete, ať nikdy neskončí. Tom Cruise tady ze sebe udělal neskutečného maniaka, z nebe padají žáby a v momentě, kdy všechny postavy začnou zpívat Wise Up, jedno oko nezůstane suché.

httpv://youtu.be/aNmKghTvj0E

1. Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Kultovní film, který vyhodil Quentina Tarantina do první ligy a už v ní zůstal. Spousta hlášek, kouzelných dialogů „o ničem“ a hlavně nesourodá příběhová struktura skládající se ze zdánlivě nesouvisejících příběhů. Postavy jimi proplouvají a Travolta chodí až moc často na hajzl. A to se, dámy a pánové, nevyplácí…

httpv://youtu.be/Nxby2GZXhAc