Velký seriálový souhrn

Seriály, seriály a seriály. Už nám konečně začala hlavní televizní sezóna a člověk neví do čeho se pustit dřív. Proto jsme si pro Vás připravili takový „menší“ souhrn toho, jak to vypadá s populárními seriály a jaké další show nás v redakci letos zaujali. Nebudeme se věnovat starým sezónám ani celým seriálům, shrneme tady několik seriálů z mid-season a hlavně ty nové řady starých dobrých seriálů. A také se budeme věnovat několika novinkám a seriálovým klenotům, které se (bohužel) netěší takové popularitě, jako jejich slavnější bratříčci.

Jak jsem poznal vaši matku (8. série)

Velký seriálový souhrn

LukeS: Seriál, ke kterému jsem dlouho hledal cestu, ale když jsem ji konečně našel, tak už mě nepustil. A nová série jen potvrzuje, že jde o jeden z nejlepších sitcomů. Už se sice blížíme ke konci a všichni určitě chceme vědět, kdo bude Tedova manželka, ale zároveň chci, aby tento seriál neskončil. Osmá série měla skoro nejlepší start ze všech seriálů co sleduji. Lepší už byl jen Dexter.

Satan: Když teď sleduju HIMYM, na mysl mi vyvstane Útěk z vězení. Proč? Protože oba seriály inkasovaly takový kvalitativní pokles, že už se jenom všichni modlí/modlili, ať už proboha skončí. Bohužel. První sezóny HIMYM bavil vypravěčskými finesami a „přátelským“ druhem humoru. Kde ovšem Přátelé baví celých 10 sezón, Matka už nyní lapá po dechu. A to tak, že se držím zuby nehty, abych konečně tu **** viděl.

Toupi: Po sedmé sezoně tohohle sitcomu, jsem byl moc rád, že se Ted a spol. víceméně dostali z krize, ale i přesto jsem se s nostalgií stále vzpomínal na vynikající první tři sezony, protože i přes zlepšení se stále jednalo o průměr. Po dvou dílech osmé sezony jsem byl ohromen, dokonce i překvapen tím, že to kouzlo první tří sérií se vrátilo a já jsem opět pookřál, protože jsem se po dlouhé době zase těšil na další díly. Nevím, jak to tvůrci dokázali, ale seriál chytl nový dech a já jenom doufám, že to vydrží a na tuhle sérii budu vzpomínat jako na jednu z nejlepších.

Tekat00: Nalijme si čistého vína, HIMYM v posledních letech zrovna nestojí na vrcholku všech sitcomů. První tři sezóny to byl seriál takřka geniální, ve čtvrté a páté průměrně (často i nadprůměrně) vtipný a v šesté to, až na několik dílů, byla bída s nouzí. Loňská sedmá sezóna se kvalitativně vrátila ke čtvrté a páté. Opravdu to bylo sem tam velice vtipné a celá série rychle utekla. A teď přišlo něco nečekaného (nevím jak vy, já to nečekal) a osmá sezóna dorazila jako princ na bílém koni. Zábavná, svěží a hlavně dokonale funkční vztahovka plná sympatického a odlehčeného humoru. Těším se na další díly a doufám, že to vydrží.

Teorie velkého třesku (6. série)

Velký seriálový souhrn

LukeS: Pro mě dlouhou dobu nejoblíbenější sitcom. Do doby než se na scéně objevila Sheldonova přítelkyně, od té doby podle mě seriál něco ztratil a začátek šesté sezóny mě zatím nepřesvědčil o tom, že by partička vědátorů našla, co seriál ztratil. Na druhou stranu má ode mě TBBT velké plus za ISS, jelikož jsem fanda vesmírného cestování grin🙂 .

Satan: Stále kvalitní a stále zábavné, byť se již střídají lepší epizody s těmi horšími a už to není taková kanonáda povedených gagů jako kdysi. Ze Sheldona se stává kult a mě pomalu, ale jistě začíná nudit. Spíš mě stále baví Leonardovo věčné odsekávání Sheldonových nahlas vyřknutých myšlenek a neuspořádaný vztah s Penny. Rozdělení Ráje a Howarda byl také dobrý tah. Oba totiž mají větší pole působnosti a navíc více prostoru dostává i Stuart, další sympaťák.

Tekat00: Pořád stejné a to je rozhodně dobře. První dvě série byly úžasné a od třetí už je to „jen“ opravdu vtipný seriál a stejně se mu daří i letos. TBBT mám opravdu rád, protože ať už narazím na výborný nebo ne-tak-dobrý díl, pořád je to v několika momentech zábavné. A mám stejný problém jako Satan (nikdy bych nevěřil, že něco takovýho napíšu) a Sheldon mě začíná nudit.

Dexter (7. série)

Velký seriálový souhrn

LukeS: Finále 6. série tohoto fenomenálního krimi seriálu bylo naprosto dokonalé a všichni netrpělivě čekali, jak se daná situace vyvine. Podle prvních epizod, aktuální sedmé série, to vypadá, že se s tím tvůrci poprali více než dobře a nemůžu se dočkat, jak to všechno dopadne.

Satan: Po trochu slabší páté a šesté sezóně se Dexter konečně zvednul, zamíchal kartami a znovu bere dech. Debra totiž konečně zjistila pravdu o svém bratrovi a zjistila to ve scéně, ze které naskakuje husí kůže. Velký oddech ze stále klesající kvality a repetitivnosti a slibný začátek sedmé série. Jak asi Dexter skončí? Toť otázka, ale pevně doufám, že se tímto momentem zadělalo na konečné zúčtování našeho oblíbeného vraha se skutečností, že unikat věčně prostě nemůže.

Toupi: Jeden z mých nejoblíbenějších a podle mě také nejoriginálnějších seriálu, jaké v současnosti můžeme sledovat. Po obrovském zvratu na konci minulé sezony jsem čekal něco velkého. To také přišlo, ale k mému překvapení se tvůrci hned v prvním díle vytasili s kalibrem, který si většinou nechávali na závěrečné díly jednotlivých sérii. Jako by se vytratily všechny zábrany a místo pomalého rozjezdu se nasadilo opravdu velké tempo a hned po prvním díle nové sezony jsem se nervoval jako už dlouho ne. Pro mě jednoznačně nejlepší začátek série ze všech seriálů.

Homeland (2. série)

Velký seriálový souhrn

Satan: Druhá sezóna končí přesně tam, kde jednička skončila. Vztahy jsou rozlámané, situace začínají být bezvýchodné a motivace jednotlivých postav jsou pečlivě schované v oparu nucených úsměvů a plácání po ramenech. Herecky bezchybné (Claire Danes!), scénáristicky propracované a režijně řemeslně zvládnuté. Homeland je výbornou sondou do vědomí a podvědomí amerického národa po 9/11. Je to paranoia nebo oprávněná obava? Nečernobílý pohled do zákulisí CIA, zatím příjemně napínavé.

Johny: V minulej sérii sme si zodpovedali pár otázok. Kto je v skutočnosti Brody, ako je to s Carrie a to, že američania sú stále posadnutí terorizmom. Po tom, čo Carrie podstúpila elektrošokovú terapiu a bola vyhodená z CIA si žije so svojou sestrou a otcom v pokoji. V záujme národnej bezpečnosti sa však musí opäť vydať do terénu. A Brody zatiaľ sedí v Kongrese a postupuje na čoraz vplyvnejšie miesta. Úvod do druhej série sa vydaril. Viac sa vyjasnil vzťah Brody – Nazir a Carrie by mohli nechať kľudne ako brunetu celý seriál. Očakávania, ako bude príbeh pokračovať sú veľké, takže s najväčšou pravdepodobnosťou táto séria nebude posledná. Predsa len, prvá časť nesklamala.

Perníkový táta (5. série)

Velký seriálový souhrn

Satan: Momentálně jasná jednička mezi dramatickými seriály. Předchozí čtyři sezóny jsem sundal za necelé dva týdny a nemohl se dočkat té poslední, která splňuje růst kvality a beznadějnost situace všech postav na place. Dokonalá studie charakteru Waltera Whita, který se z uťápnutého profesora chemie transformuje na kokainového barona, a to postupně, nenuceně a přitom těžce fatálně. První půlka poslední série je zatím to nejlepší, co jsem na poli seriálů viděl a nemůžu dospat do posledních 8 dílů, které nás čekají příští rok.

 Heuréka – město divů + Skladiště 13 (5. a 4. série)

Velký seriálový souhrn

LukeS: Heuréka, seriál který letos v létě po pěti sériích skončil. Eureka mě osobně hodně bavila, myslím že by si zasloužila více než 5 sérií. Na druhou stranu, seriál dostal celkem důstojné finále a myslím, že ho ještě někdy rád celý shlédnu. Warehouse, „bratříček“ k Eurece (v jedné epizodě postava z Eureky navštívila Skladiště a obráceně). Momentálně mu běží 4. sezóna (odvysíláno 10 epizod, zbytek na jaře 2013). Oproti předchozím sériím se seriál velmi zlepšil a letošní série slibuje zajímavý příběh, který začal na konci 3 sezóny, kdy bylo skladiště zničeno. Jen doufám, že seriál nedopadne jako Eureka (která byla podle mě lepší).

Tráva (8. série)

Velký seriálový souhrn

Johny: Dlhoročná súčasť stanice Showtime tento rok končila ôsmou sériou. Veru bolo už aj načase, minimálne posledné dve série už bolo len naťahovanie. Osmou sériou akoby nám to chceli scenáristi vynahradiť a i keď bol začiatok skôr ešte taký rozbeh, v posledných častiach sme dostali to čo sa aj patrilo. Nancy sa vracia k svojim počiatkom a divák zažíva príjemnú nostalgiu. I preto pokladám časť, kedy sa Botwinovci vracajú do Agresticu (s iným názvom, ktorý si netreba pamätať) za vrchol tejto série. Posledná dvojčasť sa mi osobne nepáčila a tak sa Weeds zaraďuje k ďalším seriálom, u ktorých ten koniec nebol dotiahnutý k dokonalosti.

Glee (4. série)

Velký seriálový souhrn

Toupi: Hodně sympatický seriál, který prošel velkou změnou, která po třech sériích už musela přijít (pouze školní prostředí by po čtvrté už tolik nezabíralo) a děj se rozdělil na dvě části. Blaine, Brittany a Artie jsou stále v té všem známé škole, ale oproti minulé sezoně, můžeme sledovat i Rachel v New Yorku. Tahle změna mě hodně potěšila. Není to chaotické, na všechny postavy se vždy dostane místo a ty nové jsem si hned oblíbil. Pro mě pořád starý dobrý Glee.

 Tekat00: Zvláštní, zvláštní. Tenhle cukrkandlový seriál, který tak trochu neomaleně poukazuje na středoškolské problémy (od učení až po homofobii a šikanu) je vážně příjemný na sledování. Sjel jsem už tři sezóny a ačkoliv ve čtvrté část postav odešla (konečně seriál, který nedrží děti na střední škole dvacet let) seriálu to celkově neuškodilo. Pořád si sice pomalu každý díl drží šablonu: několik aktuálních písní a jedna klasika, ale vůbec mi to nevadí. Taneční čísla i občasné vtípky fungují. A ještě jedna věc, odešla i postava jejíž zpěv často smrděl auto-tunem až na půdu.

The Newsroom (1. série)

Velký seriálový souhrn

Johny: Všetci sme si už zvykli, že väčšina projektov, ktoré HBO natočí sa stane hitom. The Newsroom nie je výnimkou a znovu prináša na televízne obrazovky niečo nové. Niežeby sa netočili seriáli z pozadia televíznej tvorby (príkladný je úspech 30 Rock). The Newsroom však nad ostatnými vyniká a to predovšetkým kvôli Aaronovi Sorkinovi, ktorého dialógy si užívate plnými dúškami. Will McAvoy, ktorého famózne zahral Jeff Daniels je moderátor večerných správ na ACN Network. Jeho hlavná priorita a to mať čo najvyšší rating, sa mení po príchode Mackenzie MacHale (Emily Mrtimer), novej produkčnej riaditeľky a zároveň starej Willovej lásky. Tá sa rozhodne spraviť z povrchných správ správy, ktoré by mali skutočnú informačnú a pravdivú hodnotu pre diváka. Kasting celého seriálu sa (aspoň podľa mňa) skutočne vydaril ale netvorí hlavné plus seriálu. Tým je pre mňa najmä zameranie na hlavné udalosti minulého roku. Znovu sa rozpamätáte na revolúciu v Egypte, Sarah Palin, či výbuch ropnej plošiny v Mexickom zálive. A i keď je Newsroom plný naivity a amerického vlastenectva, pozerá sa na to skutočne výborne. Veď, kto by nechcel aspoň na hodinu veriť, že noviny chcú skutočne informovať ľudí a nie nám pchať kaleráby do hlavy.Takže kto na túto vynikajúcu drámu ešte nenarazil, rozhodne doporučujem. 90% za prvú sériu.

 Tekat00: Tady se moc rozepisovat nebudu. The Newsroom je výborný a všichni se na něj ihned běžte podívat. Vážně.

 Impérium – Mafie v Atlantic City (3.série)

Velký seriálový souhrn

SatanPro filmy a seriály s mafiánskou tématikou mám slabost. Boardwalk Empire je tak splněný sen, kde se zhmotňují velké postavy organizovaného zločinu a rozehrávají podvratnou rošádu s flaškou alkoholu uprostřed. Buscemi konečně prorazil s pořádnou titulní rolí a třetí sezóna začala nebývale svižně. Nová postava Rosettiho je zatím hodně velkým příslibem do budoucna. Doufám, že ještě několik dílů vydrží.

Go On (1. série)

Velký seriálový souhrn

Satan: Matthew Perry už asi Chandlera nesetřese, ale není sporu o tom, že je to výborný komediální herec. V seriálové branži už to po roce 2004 zkoušel několikrát (Studio 60 se povedlo), ale až Go On je seriál, který na jeho postavě vyloženě stojí a zatím to, zdá se, vychází. Panoptikum vedlejších postav je pestré a má velký potenciál. Hodně sedí malá rolička „milfkaři“ Johnu Cho a Perry zatím svou práci odvádí dobře, ale ta snaha moralizování a udělat ze seriálu hořkosladký průvod emocemi se mi spíš zajídá. Pořád je to ale v únosných mezích, i když právě to možná brání seriálu v tom, aby se stal něčím víc než jen průměrnou záležitostí.

 Tekat00: Perry je výborný herec. Ale sám seriál neunese, to nám ukázal loňský (po devíti dílech zrušený) Mr. Sunshine. Naštěstí má tentokrát „Chandler“ solidní výpomoc, protože vedlejší role jsou obsazeny výtečně. Není to seriál u kterého by se člověk dusil smíchy, ale je to jeden z těch opravdu příjemných a zábavných seriálů, který je plný sympatických herců.

Arrow (1. série)

Velký seriálový souhrn

Toupi: Jelikož byl původní Green Arrow ze Smallville celkem sympaťák a dost jsem si ho oblíbil, tak jsem samo sebou nedočkavě vyhlížel jeho seriálovou sólovku, která mě více než uspokojila. Stephen Amell je ještě větší sympaťák, než byl Justin Hartley. Další věc, která mě uchvátila, je, že seriál svým realistickým způsobem hodně připomíná styl, jakým se Nolan vydal u batmanovské série. Pro mě perfektní pilot, na který snad navážou další stejně kvalitní díly.

Tekat00: Stephen Amell je sympaťák, ale poleno. Naštěstí se mu to v pilotu dařilo celkem dobře skrývat. Čekal jsem takový slabší odvar ze Smallville a kupodivu jsem ho nedostal. Arrow se vydal trochu jinou cestou. V některých momentech, jak už řekl Toupi, může připomínat Nolanova Batmana (s hodně velkým nadhledem řečeno), ale co se mi líbí je akce. Zde se tvůrci odklonili od komiksu a to dost. Hlavní hrdina nestřílí žádné tricky-arrows (pěsti, plyn, elektřina) ale regulérní šípy, jež se opravdu zapichují do nepřátel. Možná to zní jako detail, ale je to opravdový odklon od super-hrdinského stylu. Flashbacky nám skoro nic neprozradí, takže drží diváka napjatého až do dalšího dílu. Inspirace komiksem Green Arrow: Year One je značná. Takže Arrow je nakonec opravdu dobrý. Nečekaně.

Bullet in the Face (1. série)

Velký seriálový souhrn

Tekat00: Geniálně šílené. Úžasně brakové. Dokonale zábavné. Nečekaný objev, který mě opravdu překvapil. Hlášky bych mohl vypisovat hodiny. Celý seriál je na tripu, kamera se točí a zabírá všechno z prapodivných úhlů a má nahozené ještě prapodivnější filtry, vůbec je to celé úplně jiné. Zábava nepochází ze sledování soudržného a chytrého příběhu, nýbrž ze sledování jednotlivých scén, ve kterých se objevují repliky a fráze tak absurdní, až jsou neskutečně vtipné. Seriál také těží z hodně zvláštní stylizace, která kombinuje různé prvky, které jsou specifické pro několik různých žánrů. Máme tu noirového detektiva, typicky trash vizuál, lehce nekorektní vtipy (Dick Cheney) a všechno je přehnané vykreslené ad absurdum. Radost sledovat.

American Horror Story (2. série)

Velký seriálový souhrn

Barva: American Horror Story: Asylum, což je nový název druhé série oblíbeného seriálu, který minulý rok velmi mile překvapil svou atmosférou, hereckými výkony i tvůrci, kteří ze sebe dostali maximum a vyždímali ohranou písničku do morku kostí. Díky tomu je AHS originálnější, než si ti, kteří jej ještě neviděli, vůbec myslí. A teď tito tvůrci přišli s novou sezónou a rozhodli se pro něco netradičního, možná i riskantního. Druhá série nabízí úplně nový příběh, nové postavy, odehrává se na jiném místě a všechno je ještě bláznivější neboť zamíříme do bláznivého blázince, ve kterém se toho v pilotním díle stane opravdu mnoho. Rok 1964 je jako stvořený pro všechny milovníky původní série. Těšit se můžete nejen na úžasné scény s parádním dobovým hudebním doprovodem, neskutečné herecké výkony a poutavý příběh s obrovskou kupou tajemna, ale i na návrat několika herců, kteří se rozhodli své účinkování v AHS prodloužit i pro tuto sezónu. Možná můžu prozradit, že první díl této série strčil tu minulou do kapsy.