Top 10: Terorismus

V dnešní topce se podíváme na jednu z nejčernějších stránek civilizace, odvrácenou stranu životních ideálů. Terorismus je mor každé civilizace cynicky převlečený do hábitu s cedulkou svoboda. Ovšem co je terorismus. Ti méně chápavější si pod tímto pojmem představí pouze a jenom fanatického Araba s AK-47 v ruce a vestou plnou dynamitů. Kdepak, terorista je každý, kdo upírá svobodu a právo na život komukoliv náhlým a smrtícím úderem, jakéhokoliv typu a nezáleží jaký je jeho motiv.

Takže mrkněme, které filmy o terorismu zaujaly Bourna nejvíce. Opět se v TOPce objevují jen ty filmy, které redaktor viděl a pořadí je odstupňováno kvalitativně od desítky k jedničce.

10. Stav Obležení (Siege)

Bruce Willis a Denzel Washington rozehrávají složitou hru na půdě Spojených Států. Teroristé udělali z New Yorku válečnou zónu a generál major Devereaux (Willis) používá všechny možné i nelegální postupy, aby jeho neprávem držený zajatec poskytl informace. Na druhé straně specialista na terorismus – Hub (Washington) se snaží rozplést fanatickou buňku, která se snaží rozpoutat v USA to pravé peklo.

httpv://youtu.be/3HLNawUg_3s

9. 24: Redemption

Televizní snímek, který vyplnil mezeru mezi šestou a sedmou řadou legendárního seriálu 24. Jack Bauer je v Africe na stopě nebezpečnému teroristovi, který mezitím odcestoval do Ameriky. Bauer se však musí nejdříve vypořádat s rebelující armádou generálu Jumy a teprve pak může naskočit do další řady seriálu, aby opět zabránil teroristickému činu na půdě Spojených Států.

httpv://youtu.be/7QXN2Br5nJ4

8. Přepadení v Pacifiku

První a poslední solidní film Stevena Seagala? Známý herec jako neohrožený kuchař Casey Ryback vaří dobroty na atomové lodi Missouri, která je na své poslední plavbě před demontáží jaderných zbraní. Jenže na lodi převezme kontrolu teroristická jednotka pod velením šílence Billa Stranixe (parádní Tommy Lee Jones), která chce rakety nasměrovat na Hawaii a vynutit si tak od vlády peníze. Jenže ozbrojenci nepočítali s kuchařem, který se umí ohánět nožem a rukama.

httpv://youtu.be/h9wf-QTEO6Y

7. Šakal

Skvělý a napínavý snímek o nájemném teroristovi, který rozpoutá peklo kdekoliv, kde na něj čeká dostatečně lákavá nabídka. Šakal dostává tučnou nabídku za zabití první dámy USA, která se chystá na svůj projev. Jenže Šakalovi vkročí do cesty bývalý člen IRA Declan (Richard Gere), a tak souboj dvou, v minulosti ne až tak odlišných lidí, dostává nebezpečně rychlé obrátky, na jejímž konci budou mrtví, avšak otázkou je, na které straně.

httpv://youtu.be/nszMBbCZKo4

6. Dark Knight

Batman v novém, moderním hávu si získal megalomanskou pověst díky úžasnému režisérovi. Ten ve druhém díle postavil Jokera do jasné role nepředvídatelného teroristy, který operuje bez motivu a bez cíle. Gotham City tak trpí pod šílenostmi a existuje jen jediný bojovník na straně dobra, který Jokera dokáže zastavit.

httpv://youtu.be/5y2szViJlaY

5. Let číslo 93

Jeden ze silných filmů na velmi citlivé téma. 11. září 2001 bude navždy spojeno s jakýmsi spouštěčem „oficiálního“ boje Ameriky a jejich spojenců v nekončící válce proti terorismu. Snímek Paula Greengrasse zachycuje události, které se staly na palubě letadla United Airlines 93, čtvrtého a posledního letadla uneseného arabskými teroristy 11. září. Cestující na palubě našli společnou řeč a vrhli se na odpor únosců. Souboj v těsných prostorách měl nakonec důsledek v obrovském měřítku. Cestující totiž překazili teroristům plány a letadlo nakonec spadlo na rozlehlé a neobydlené ploše v Pensylvánii. Všichni na palubě zemřeli, avšak hrdinský čin neohrožených lidí zachránil životy dalším tisícům lidí v Americe.

httpv://youtu.be/yQdjDtlK3uQ

4. Tichý Nepřítel

Pro mě fajnový snímek a přestože ne s oblíbenými herci, atmosféra je ve filmu vynikající a napínavá. Brad Pitt jako fanatický severoirský terorista Rory, jenž se v Americe přistěhuje do rodiny irského policisty Toma O´Meary (Harrison Ford), aby zde zahájil přípravy na teroristický útok. Mezi Rorym a Tomem vzniká velmi silné přátelské pouto, které slouží pouze jako odrazový můstek pro krvavé finále.

httpv://youtu.be/RozG2ejdeh8

3. Odpočítávání

Velmi intenzivní snímek se sice zaobírá otázkou nejpevnější teroristické oddanosti, avšak pokládá také otázku, zda je morálně správné použít jakýkoliv donucovací prostředek, aby svoboda a mír zvítězila nad smrtí a terorem. Samuel L. Jackson v roli agenta H, který pracuje jako vyslýchač podezřelých. Tím je Yusuf, arabský terorista, jenž zveřejnil video, na kterém upozorňuje na tři jaderné bomby na půdě USA. H tak dělá vše pro to, aby z Yusufa dostal lokace. Některé scény jsou opravdu silné a morální otázky jsou zde opravdu položeny s velkou intenzitou.

httpv://youtu.be/F_7b3kzWzg8

2. Miluj Bližního Svého

Vynikající thriller s velmi sympatickým obsazením. Profesor Faraday (Jeff „Lebowski“ Bridges) a jeho malý syn žijí kdesi ve Washingtonu DC a do jejich sousedství se nastěhují Langovi – milý manželský pár. Jenže Faraday je zapáleným fandou do rozkrývání teroristických akcí a přestože si s Langovými rozumí velice dobře, začne je brzy podezřívat s teroristických plánů. Okolí jej má však za nevyrovnaného blázna, který nezvládl smrt manželky, který působila v řadách FBI a zahynula v akci. Langovi však opravdu nejsou až tak svatým párem, jak si všichni myslí. Co mohu doporučit je vyjímečné a velmi originální finále.

httpv://youtu.be/tzzT_Iaw0t8

1. Die Hard 4

John McClane počtvrté v boji proti přesile, proti lidem, kteří si zvolili cestu teroru a kteří nevědí, co je McClane zač. Série Die Hard samozřejmě nepojednává až tak o teroristech, jako spíš o „obyčejných“ zločineckých skupinách. Jenže čtvrtý díl je již o něčem jiném, Thomas Gabriel (Timothy Olyphant) používá k realizaci svých cílů virtuální prostředí a pomocí počítačů terorizuje celé Spojené Státy. McClane jako polda z oldschool školy, který na klávesnici nenajde tlačítko enter ani za mák, se však neskloní a v modernějším hávu představuje novou dimenzi boje proti terorismu.

httpv://youtu.be/IVJ8VeTk9Ps

A jaké jsou vaše oblíbené filmy s teroristickou tématikou?