TOP 10 filmů o cestování v čase

Sci-fi je jedno z nejatraktivnějších a nejambicióznějších žánrů, které má několik odnoží. Jednou z nich jsou i filmy s tématikou cestování v čase, a protože přesně takový teď vydělává za mořem a sbírá kladné ohlasy kritiků a diváků (ano, řeč je o Looperovi), budiž nám tedy inspirací pro další článek z našeho seriálu TOP 10. V potaz jsou brány opět pouze celovečerní filmy, přičemž celé série jsou zahrnuty pod jednu příčku.

cestování v čase

10. Čas po čase (1979)

H.G. Wells vs. Jack Rozparovač v době, kdy Big Mac stál 95 centů? Malcolm McDowell v netradiční poloze dušínovského hrdiny stopuje Jacka Rozparovače v San Franciscu konce 70. let a do toho se připlete roztomilá Mary Steenburgenová. Námět zní lákavě a přestože působí tak trochu nevinně a nevyužitě, rozhodně pár scén stojí za to. Překvapivě i filozoficky podnětné a výborné pohrávání si s Wellsovým životopisem.

httpv://youtu.be/vpWMCxYiZCc

9. Zdrojový kód (2011)

Originální myšlenka, která si pohrává s paralelními realitami a diváka zaboří do sedaček vysokým tempem vyprávění. To jsou hlavní devizy Zdrojového kódu, kde se Jake Gyllenhaal ocitá v časové smyčce a má osm minut na to, aby odhalil atentátníka, jenž nechá vybuchnout vlak. Možná škoda degradujícího závěru, ale i tak výborná žánrovka.

httpv://youtu.be/QxDY6QNg7nQ

8. Půlnoc v Paříži (2011)

Woody Allen v poslední době hodně cestuje po Evropě a Půlnoc v Paříži se stala jeho nejúspěšnějším zářezem posledních let. Klasický allenovský hrdina s tváří Owena Wilsona se potuluje Paříží a o půlnoci ho vyzvedne veterán naložený velkými umělci. Hemingway, Fitzgerald, Steinová, Picasso, Dalí a další se s Gilem baví o všem možném. Vtipné, magické a příjemně nostalgické.

httpv://youtu.be/DuFDuIMR3Zs

7. Na Hromnice o den více (1993)

Bill Murray časem necestuje, Bill Muray se v něm zasekne. Pokaždé se za písně I’ve Got You Babe probouzí v šest hodin ráno a prožívá stále dokola 2. únor. Co se může zdát jako zábava, po čase omrzí. Jak se tedy z nekonečného kolovrátku vymanit? Najít pravou lásku…Osvěžující komedie s několika vynikajícími nápady a především neskutečně pohodovým hereckým obsazením.

httpv://youtu.be/n8tBLIgBmoA

6. Osudový dotek (2004)

Film, který se svezl na úspěchu Donnieho Darka a který rozpracovává zajímavou myšlenku o manipulativním osudu a co všechno málo stačí k tomu ovlinit budoucnost. Natočilo se několik alternativních konců, ten originální však nádherně ukázal bezradnost nad osudem a sílu pravé lásky. Škoda, že autorská dvojice Bress-Gruber už podobný úspěch nikdy nezopakovala a budoucnost bohužel nenasvědčuje, že by tomu bylo jinak.

httpv://youtu.be/qbcDqYXf410

5. 12 opic (1995)

Terry Gilliam a jeho imaginace zde nemohla chybět a když se do úzkého výběru nevešli jeho Zloději času, 12 opic už oželet zkrátka a dobře nešlo. Jeden z nejlépe napsaných filmů v tomto subžánru. Každá scéna a každý moment má své opodstatnění, osudovost a nevyhnutelnost z látky jen čiší a do toho všeho lítá Bruce Willis a snaží se o nemožné…Neskutečně sugestivní závěr a geniálně šílený Brad Pitt.

httpv://youtu.be/15s4Y9ffW_o

4. Donnie Darko (2001)

Donnie Darko je jiný. Děsivý a zároveň vtipný. Bezprostřední. Tajemný. Mystický. A má králíka. Velká neznámá jménem Richard Kelly šokovala svět a doručila do kin prvotřídní šílenost, která však měla hlavu a patu a zároveň trefně reflektovala soudobou americkou společnost. Dnes již film s kultovním statusem.

httpv://youtu.be/2PUFJmsCZLE

3. Star Trek (1979-?)

Star Trek je značka, která tu bude s námi už neskutečných 50 let. Před třemi lety se dočkala restartu pod režijním vedením J.J. Abramse a příští rok nás čeká sequel s názvem Star Trek Into Darkness. Kromě kvanta postav, lokací a témat je jedním z hlavních motivů i cestování v čase. Dočkali jsme se ho v bohaté filmografii vesmírné ságy celkem čtyřikrát, a to v Cestě domů (1986), Generaci (1994), Prvním kontaktu (1996) a již zmíněném zrestartovaném Star Treku (2009).

httpv://youtu.be/8Ppo5YIYwTM

2. Terminátor (1984, 1991, 2003, 2009)

Klasická série, kterou rozjel v roce 1984 James Cameron a přidal plyn ještě o sedm let později. Třetí a čtvrtý díl již pouze těžil z prvních dvou filmů a postupně se snažil naplnit temnou vizi budoucnosti, kde se stroje vzbouří proti lidstvu. Už v prvním díle z apokalyptických výjevů běhá mráz po zádech. Potenciál tato sága rozhodně ještě má, vždyť právě kolem stroje času by se následující díly mohly točit.

httpv://youtu.be/rovU-CTFiSk

1. Návrat do budoucnosti (1985, 1989, 1990)

Snad jste si nemysleli, že první místo bude jiné? Tahle trilogie ovládla druhou půlku 80. let a potvrdila, že Spielberg má čuch na divácky atraktivní projekty. Životní role Michaela J. Foxe a spousta vtípků, triků a hrátek nejen s časem, ale i s žánry a hollywoodskou produkcí obecně. Kdo neviděl, nechť ihned napraví!

httpv://youtu.be/S1i5coU-0_Q