Tip na film: Nejlepší léta slečny Jean Brodieové (1969)

O čem to je? V dívčí škole v Edinburgu v meziválečném období vyučuje nekonvenční slečna Jean Brodiová mladé dívky nejen předepsanému učivu, ale také lásce, umění a politice. Obdiv, který si získala u mladých dívek, je ale narušen poté, co se provalí její aféry s dvěma kolegy učiteli. Najednou musí Jean bojovat i o svou práci a věří, že se může spelhnout na podporu svých žákyň. Jedna z nich, ale už nevěří učitelčině výmluvnosti a rozhodne se naučit se o životu a lásce sama.

Proč vidět? Maggie Smith zrovna zažívá novou vlnu obrovské popularity díky své roli v seriálu Downton Abbey, jinak ji většina diváků zná jako profesorku McGonagallovou z Harryho Pottera. Tady ale můžeme Maggie Smith vidět v jejím „prime“ a v roli, za kterou dostala svého prvního Oscara (ano, má dva, druhý za film California Suite)

Zajímavost: Tento titul byl nejdříve uveden na Brodwayi a role byla hned nabídnuta Maggie Smith. Ta ale ovšem odmítla kvůli nedostatku času a roli dostala Vanessa Redgrave. Když se chystala filmová adaptace, sitauce se obrátila. Role nejdřív byla nabídnuta Vanesse, která musela odmítnout z téhož důvodu jako dříve Maggie a role nakonec skončila u původní kandidátky – Maggie Smith.

Režie: Ronald Neame

Hrají: Maggie Smith, Pamela Franklin, Gordon Jackson