Konec října ve filmovém znamení

Film sem, film tam. S filmovými akcemi se na konci října roztrhl pytel. Dneska začíná německý Das Film fest, který představí starší i novější snímky německé produkce. Na německé filmy naváží argentinské v Cine Argentino. A do toho pro nás biograf MAT přichystal filmové Kinobraní.

film

Das Film fest (17.-21.10.)

Německy mluvené filmy si mohou užít jak v Praze (kina Lucerna a Atlas), ale také v Brně (kino Art). Program a hosty naleznete na webových stránkách Goethe Institutu. Určitě bych upozornila na snímek Die Unsichtbare – Neviditelná, který se loni promítal ve Varech a hlavní představitelka si domů z Varů odvezla i cenu za nejlepší herečku. Filmu se přezdívá „německá Černá labuť“ a já osobně si myslím, že tento německý snímek v lecčems Black Swan dokonce překonal. Další snímky, na které mi padlo oko je Tabu a Barbara. Oba dva se promítali v únoru na Berlinale a nějaké ty medvědy si i odnesli. Tabu vypráví o vášnivém vztahu sourozenců, zatímco Barbara zase bojuje s osudovým rokem 1989.

Cine Argentino (25.-31.10.)

Cine Argentino nás zavede do méně známé filmové sféry Jižní Ameriky. Málokdo odtud viděl víc než brazilské Město Bohů, což se ale teď může změnit. První ročník festivalu argentinského filmu představí to nejlepší z Argentinské filmografie posledních 15 let. Chybět nebude Oscarový snímek Tajemství jejích očí anebo pokud si chcete vyzkoušet, jakou máte filmovou výdrž, můžete zajít na čtyřhodinový kousek Zvláštní příběhy. Projekce se uskuteční v kině Lucerna.

Kinobraní 2012 (18.-24.10)

Na dobrý film a sklenku vína můžete vyrazit do kina MAT – a to za příjemnou cenu 88 Kč. Promítat se budou aktuální kino novinky (Ve stínu, Hasta la vista, Cesta do lesa nebo Druhá šance), zavzpomíná se i na award season (The Artist, Rozchod Nadera a Simin) nebo si můžete zpříjemnit večer „sázkou na jistotu“ (Okresní přebor, Báječný hotel Marigold, Nedotknutelní, Lov lososů v Jemenu). V programu se opravdu vybere každý.