Jára Cimrman – České nebe

České nebe je hra legendárního českého spisovatele, dramatika, vynálezce a světoběžníka Járy Cimrmana. Možná si říkáte, proč píšeme na filmovém webu o divadle. Žižkovské divadlo Járy Cimrmana totiž ve čtvrtek, 4. 10. 2012, oslavilo 45 let své existence a k této příležitosti uvedlo právě České nebe a to nejen v divadle, ale toto představení bylo také živě přenášeno do 65kin v ČR,  do 10 kin na Slovensku a přenos byl také ke shlédnutí online.  To je myslím dostatečný důvod, proč se o této události alespoň stručně zmínit. Já jsem toto představení shlédl v kině Radnice v Jablonci nad Nisou, které se do podobných akcí zapojuje velmi aktivně.

České Nebe

Teď už ale k samotné hře. České Nebe se odehrává za první světové války v prostředí České nebeské komise. Jejími členy jsou  sv.Václav (Petr Brukner), Jan Amos Komenský (Zdeněk Svěrák) a Praotec Čech (Jan Kašpar). Vzhledem k válce, která zuří na Zemi, se tato komise rozhodne přibrat další tři členy: Karla Havlíčka Borovského (Genadij Rumlena), Jana Husa (Jaroslav Wiegel) a babičku Boženy Němcové (Miloň Čepelka). Po vybrání nových členů začíná komise řešit, mimo jiné, zda pustit např. Karla Sabinu nebo Bedřicha Smetanu z očistce do nebe. Pak se na scéně objeví maršál Radecký (Václav Kotek), který chce Českou komisi zrušit. Naši hrdinové se však nedají a i J. A. Komenský musí sáhnout po ostřejším slovníku. Ve hře se dále objeví ještě Miroslav Tyrš (Michal Wiegel) jako nebeský tělocvikář a posel. Ale to nejdůležitější poslání, které si komise uloží, je vnuknout národu myšlenku samostatného státu a její novou hlavu: T. G. Masaříka. 

V první části představení byli již tradičně uvedeny semináře. Tentokrát to však nebylo jako obvykle. První si vzal slovo samozřejmě Zdeněk Svěrák a zahájil svůj seminář poděkováním a zavzpomínal i na kolegy, kteří už nejsou mezi námi. Poté byly uvedeny klasické semináře ke hře České Nebe a po nich přišli tři bonusové, které si diváci zvolili sami na internetu. Byly to: Cimrmanovo herecké desatero (hra Záskok, přednášel Zdeněk Svěrák), Cimrman dentista (hra Švestka, přednášel Bořivoj Benc) a Smoljakův referát na téma Cimrmanova teorie poznání (hra Vyšetřování ztráty třídní knihy, přednesl Jan Hraběta). Poté následovala přestávka se slavnostním přípitkem nejen v divadle, ale i ve všech zúčastněných kinech. O přestávce nás také Vojta Kotek prostřednictvím kamer provedl zákulisím Cimrmanova divadla. Ve druhé polovině pak došlo na hru samotnou, ta je plná kvalitního humoru, postrav české historie a jak píše sám Cimrman, je vhodná  k oslavám 28. října, ale je možné uvádět ji i jindy.

České Nebe

Jak hodnotím tento zážitek? Jednoznačně 10/10. Cimrmanovský humor mám rád, všichni na jevišti předvedli jako vždy skvělé výkony a vzhledem k tomu, jak obtížné je dostat se na jejich představení, vítám každou možnost vidět Cimrmany v akci a to nejlépe mimo obývací pokoj – na velkém plátně.

Na závěr bych chtěl všem z DJC popřát především hodně zdraví a úspěchů a také aby jim vydržel elán, se kterým doposud hrály hry našeho největšího génia.