Freddy vs Jason: Sedmé kolo

Freddy vs Jason posedmé. A už se blížíme k cíli! Minulý článek si pro sebe „ukradl“ Jason a dnes už se můžeme vrátit k původnímu modelu. Už nás těch článků moc nečeká, takže si to musím pořádně užít. Opravdu rád bych teď začal psát o tom, jak „poslední“ díly těchto kultovních postav stojí za víc, než za zlámanou grešli. Nestojí. Opravdu je to katastrofa. Zvládli jsme špatné díly, dobré díly i průměrné díly, ale to co přijde dnes dává slovu „strašný“ úplně nový rozměr. Dámy a pánové, držte si klobouky, pojedeme z kopce.

Jason Goes to Hell: The Final Friday

Série přešla pod New Line Cinema (kvůli neúspěchu Jason Takes Manhattan, nečekaně) a ti se rozhodli sprovodit maskovaného zabijáka ze scény. To se jim povedlo, ale určitě ne tak, jak zamýšleli (pokud ano, tak zaplať pánbůh). Kvalita celé série byla hodně nestálá (a většinou mířila dolů) avšak devátý díl mohu s klidem prohlásit tím nejhorším Pátkem.

To, že se nabouralo klasické schéma (Jason chodí, Jason vraždí, Jason je poražen) a celý „děj“ byl upgradován tím, že Jason není jen tělo, ale jakýsi slizký „žížalo-gremlino-hnusoň“, který může skrze pusu (a vlastně i jiné otvory) měnit hostitele. OK, tohle by mi nevadilo. To, že naprosto debilní příběh byl roztažen ad absurdum, bych také přežil, pokud by to bylo alespoň zábavně blbé. Jenže tady přichází kámen úrazu. Vtipných a záměrně over-the-top scén je tu asi tolik, jako prstů na levé ruce nešikovného dřevorubce. Celý film se tváří strašně vážně. Jakýkoliv křečovitý pokus o humor kazí to, že je celá devítka zoufale (!!!) nudná a roztahaná. Rozumějte, není to za vlasy přetažené tím vtipným způsobem, ale tím otravným. Což je škoda, protože udělat z Jasona Goa’ulda by mohlo být ve správných rukách zvrhle zábavné. Bohužel, Final Friday ve správných rukách nebyl.  Opravdu rád bych „poslednímu“ dílu napálil vysoké hodnocení a pak bych se ho po zbytek života zastával. Snažil jsem se, nešlo to.

Freddy

Je tu banda nesympatických hrdinů, což osobně považuji za novinku. Většinou jsem si vytipoval alespoň jednoho člověka, kterému jsem tak trochu fandil (a nebyl to jen Jason). Stejný nezájem o postavy jsem už cítil u osmičky a tady je to úplně stejné. Degradace slasheru, který kdysi buď odváděl slušný žánrový průměr, nebo se bral s takovým nadhledem, až to byla radost sledovat, na nijakou a beztvarou frašku zamrzí. Debilita scénáře je pořád stejná ne-li ještě otravnější a Jason tu pro změnu skoro není. A když už ho hrdinové začnou nahánět s nějakou kouzelnou dýkou rodu Voorheesů, divák bude dávno spát.

Každopádně jsem film viděl sám, nemůžu nic slíbit, ale pokud si ho rozkoukáte s bandou dobrých kamarádů a hromadou alkoholu, mohla by to být legrace. Ale je to v sérii už druhý díl, který bych střízlivému divákovi nedoporučil. Všechny ty ostatní Pátky se daly přežít, ať už byly sebenudnější. Vždy tam bylo přítomno alespoň minimální množství atmosféry a nějaké té zábavy. Dokonce i u mnou neoblíbené dvojky. Devítka nemá nic. Stejně jako osmička vůbec nestojí za tu hodinu a půl vašeho času. Sem tam vás sice čeká malé pomrknutí po fanoušcích žánru, ale ulice pojmenovávané po hrdinech jiných hororů opravdu nejsou důvodem proč něco takového vidět. Ani poslední záběr nestojí za těch 90 minut nudy. A kdyby se byl v sérii objevil dříve, moc by potěšil. Tady je na špatné adrese. Devátý díl je tu jen pro zatvrzelé fanoušky žánru (nebo série), kteří musejí vidět všechny díly nehledě na kvalitu, nikoho dalšího prostě ten film zajímat nemůže.

Freddy’s Dead: The Final Nightmare

Sticks and stones may break my bones, but nothing will ever kill me. Well, let’s see now. First, they tried burning me. Then they tried burying me. But this… this is my favorite. They even tried holy water! But I just keep on tickin’… because they promised me that. The dream people. The ones that gave me this job. In dreams… I am forever!

Snaha se cení, to bezpochyby. „Poslední“ Noční můra se snažila opravdu hodně a to je tak jediná věc, kterou mohu pochválit. Později převážně seriálová režisérka Rachel Talalay (Supernatural, Ally McBeal) se snažila možná až moc. Chtěla do „finálního“ Kruegerova dobrodružství narvat snad úplně všechno. Jeho mládí, jeho rodinu (skvělé cameo Freddyho otce), důvod proč začal vraždit, trošku poodhalit pozadí jeho „nesmrtelnosti“, odvyprávět „rafinovaný“ příběh chlapce, který ztratil paměť, do toho přidat několik dalších dětí s jejich motivy a minulostí a nakonec starostlivou hrdinku, která musí kotelníka dostat. Jako když Pejsek s Kočičkou pekli dort. Tak trochu na poblití.

Freddy

Jako novopečený fanda série bych ocenil nahlédnutí pod roušku tajemství, která zakrývá Freddyho minulost, ale ne tímto způsobem. Jakékoliv informace, které film sdělí a rozvětví tím „mytologii“ vyjdou do ztracena, protože deset minut po skončení to vše vyšumí a divák má pocit, jako by si to přečetl v bulváru. Celý díl působí jako takové „nedůvěryhodné“ pokračování. Také tu konečně došlo na to, čeho jsem se bál. Přežíval jsem film jen na tom, že jsem čekal na další vraždu (videohra a Freddy na koštěti je asi to nejlepší, co zde lze vidět). Cokoliv se dělo mezi zabíjením šlo tak trochu mimo mou osobu z důvodů, které jsem zmínil. Veškeré informace a rozšiřování Freddyho světa působí hrozně samoúčelně až zbytečně. Navíc je vyprávění neuvěřitelně nudné a postrádá jakýkoliv spád. Krueger se změnil z hláškaře (jehož funkci plnil ve většině dílů) na smutnou karikaturu, která pronese dvě tři hlášky jen jako vzpomínku na staré dobré časy (Kung fu THIS, bitch!). Bohužel, žádný zázrak diváky do konce filmu nečeká. Závěr je hloupý a úplný konec postrádá jakékoliv pomrknutí na fanoušky, kteří to celé přečkali.

Freddy Freddy

Jak už jsem k příběhu řekl. Tváří se sice zamotaně a chytře avšak ani ne v půlce filmu je všechno prokouknuto a já se nemohl dočkat konce. Teď když vím, že to rozhodně nebyl poslední Freddyho film, nejsem tolik zklamaný, jako museli být fanoušci v roce 91. Ale i tak je Poslední noční můra hloupým a nudným filmem, který postrádá jakoukoliv atmosféru, nabízí minimum zábavných vražd a hlášek, nesympatické a špatné zahrané hlavní hrdiny a ještě má Freda Kruegera v pozici do jaké se prostě nehodí. Škoda slov. Alespoň díky za ta dvě vtipná camea. Každopádně pořád nabízí Freddy víc zábavy než Jason.

Jason Goes to Hell: The Final Friday/Pátek třináctého 9

Freddy’s Dead: The Final Nightmare/Freddyho smrt – Poslední noční můra

Série filmů Noční můra v Elm Street a Pátek třináctého zakoupíte v internetovém obchodě Arara.cz.