Trailer: Lincoln (2012)

Po krátkém teaseru uvedeném před pár dny tu máme regulérní trailer a ten se od nastoleného tónu neodchýlil ani na milimetr. Trailerem se nese líbezná hudba, po celou dobu zní velká slova a Daniel Day-Lewis se uhrančivě dívá do dáli. Může z toho vzejít zajímavý film? Může, ale dle traileru zatím držíme své natěšení na uzdě (válečného koně, chtělo by se dodat).

Na druhou stranu Lincoln je přesně ta látka, která je pro Spielberga jako vyšitá a jako jeden z mála ji dokáže zvládnout. Má kolem sebe totiž opět hvězdný štáb (Kaminski, Williams, Kushner, o hercích ani nemluvě) a historická dramata již několikrát absolvoval na výbornou. Přesto převažují hlasy, že film vypadá až příliš uměle a unyle a že je to až příliš humanisticky okatý kříženec Amistadu a Válečného koně. Jak už nás však trailery několikrát přesvědčily, výsledný film může být diametrálně odlišný a navíc si netroufneme odhadnout, jestli např. v narativní rovině nebude Lincoln nějakým způsobem ozvláštňující (a že Mnichov byl).

httpv://youtu.be/KJVuqYkI2jQ

Film bude vyprávět nečekaně o 16. prezidentovi USA, který usedl na prezidentské křeslo jako první Republikán. Lincoln toho nejen ve svém funkčním období zažil opravdu dost, čili film bude vyprávět pouze poslední měsíc jeho života, i když otázek otroctví a občanské války se samozřejmě nevyhneme. Čemu se naopak vyhneme bude masakrování upírů… Lincoln má za mořem premiéru už v listopadu, u nás se ho dočkáme 17.1. 2013.