TOP 10 cameo rolí

V souvislosti s nedávným uvedením druhých Expendables, kde se objevil i Chuck Norris, vám přinášíme žebříček nejpopulárnějších a nejzábavnějších cameo rolí. Film je úžasně sebeuvědomělé médium a camea jsou ohromně populárním prostředkem, jak vytvořit úsměv na rtech divákům, kteří mají nakoukáno. Krátké výstupy slavných osobností buď odkazují na své popkulturní zázemí nebo se objeví v žánrově podobném filmu, jenž svou filmografií nějak obohatili.

Cameo rolí je spousta, čili žebříček je spíše osobní zpovědí s fanouškovským náhledem. V úvahu se přitom vzali pouze výstupy skutečných herců v celovečerních filmech. Tím pádem vypadávají seriály (Simpsonovi, Přátelé atd.), zjevení vlastních tvůrců (Alfred Hitchcock, Michael N. Shyamalan atd.) či jiné slavné osobnosti (Keith Richards, Lance Armstrong atd.). Nejadekvátnějším žánrem ke cameu jsou přirozeně komedie či parodie, ale v žebříčku najdete i vážné snímky.

10. Terminator Salvation (2009)

Poté, co se Arnold Schwarzenegger posadil na křeslo guvernéra Kalifornie, pověsil herectví na hřebík. I tak si ovšem musel střihnout cameo ve své nejslavnější roli Terminátora. Čtvrtý Terminátor se jako první odehrává po událostech Soudného dne a John Connor v centru SkyNetu narazí na vyvíjený prototyp T-800. Samozřejmě z CGI efekty upraveného Arnolda hned vzápětí zbyde pouze kovový skelet, ale jako památný moment funguje tento střet znamenitě.

httpv://youtu.be/L7YYfgx_cHo

 9. Zombieland (2009) 

Zombie žánr dostal v posledních letech několik skvělých odlehčení, výstup Billa Murryho je ovšem jeden z nejvtipnějších zářezů. Bill dostal do vínku pořádnou kopu hlášek a solidní haldu pořádné sebereflexe, když si např. s ostatními hraje na krotitele duchů. Jeho poslední vtípek ovšem krutě nepochopí Jesse Eisenberg

httpv://youtu.be/tFH3W2-9nZ8

8. Dannyho parťáci 2 (2004) 

Bruce Willis si evidentně camea užívá. V této roli se objevil již několikrát (Nabitá zbraň 1, Co se vlastně stalo atd.), ale my vybíráme Dannyho parťáky 2. Proč? Nejenže tu je Brullis zatraceně cool, ale navíc mu sekunduje i Julia Roberts, která v rámci podfuku hraje… Julii Roberts!

httpv://youtu.be/zN3IqLnwLVc

7. Jay a mlčenlivý Bob vrací úder (2001) 

Kevin Smith, který zbožňuje komiksy a Hvězdné války, přizval do svého filmu nejednu hvězdu, jež si sama ze sebe udělala legraci. A přestože je nápad na pokračování Dobrého Willa Huntinga brilantní a pohled na Guse Van Santa počítajícího peníze k nezaplacení, vyhrál nakonec Mark Hamill, který skloubil své dvě nejlegendárnější postavy – Luka Skywalkera a Jokera. „Don’t fuck with the Jedi master, son!“ 

httpv://youtu.be/P_7HVcYjM3Y

6. Maverick (1994)

Westernově laděná komedie funguje skvěle sama o sobě. Na vrcholu herecké slávy se zde setkali Mel Gibson s Jodie Foster a o různé zábavné eskapády není nouze. Zvlášť, když v jedné scéně vykrade banku Danny Glover a vymění si s Gibsonem pohledy, které dávají tušit, že tihle dva se už někde viděli.

httpv://youtu.be/kiDlQgW1wO0

5. Žhavé výstřely 2 (1993) 

Pokračování úspěšné parodie si utahuje ze všech možných válečných filmů. Co se ale stane, když se potká Charlie Sheen se svým otcem? Říká se, že samochvála smrdí, ale tento projev sebedůvěry nelze nemilovat. Nemohli jsme sehnat ukázku v originále, tak alespoň v češtině…„I loved you in Wall Street!“ 

httpv://youtu.be/zwxtTBB0iVI

4. Flákači (1995)

Kevin Smith podruhé. Brodie narazí na Stana Leeho, autora kvanta komiksů z Marvelu, a vyptává se ho na milostný život a otázky vztahů. Stan Lee ze sebe začne chrlit moudra a rady, ale je tomu skutečně tak? Brodie navíc využije setkání a začne se komiksového guru vyptávat na pohlaví superhrdinů…Stan Lee je známý svými cameo rolemi ve všech filmech od Marvelu (ZDE kompilace), tady ta je ovšem ikonická a zdaleka nejvtipnější.

httpv://youtu.be/1vJpAXf5wyk

3. Desperado (1995) 

Robert Rodriguez a Quentin Tarantino jsou velkými přáteli, takže pokud chtěl Bob do svého filmu nějakého vtipálka, nemohl šáhnout nikam jinam. Quentin se své role zhostil na výbornou a přestože de facto vypráví jen jeden vtip, je to jedna z nejlepších scén filmu. Pamatujete na prvotní český dabing?

httpv://youtu.be/moAZ3AsyhLU

2. Tropická bouře (2008)

Jdeme do finiše. Ben Stiller je známý svými ukecávacími schopnostmi, čili se v jeho filmech často objevují slavné osobnosti v menších výstupech. Vše ale smetlo angažování Toma Cruise jako nemilosrdného Lese Grossmana, který se opravdu s nikým a s ničím nesere. Cruise až tak zazářil, že se na chvíli uvažovalo i o jeho vlastním filmu točící se výhradně kolem nasraného plešouna tančícího na Flo Ridu.

httpv://youtu.be/IEBL-k_vF0E

1. Expendables: Postradatelní (2010) 

Zmínkou o Expendables jsme začali, tak jimi i skončíme. Scéna v kostele, kde se sejdou Sylvester Stallone, Bruce Willis a Arnold Schwarzenegger, se stala ihned legendární. V necelých dvou minutách, kdy se tyto tři ikony akčního žánru střetnou v jedné místnosti, se dočkáme starého dobrého popichování mezi Slyem a Arnoldem a do toho Brullis hlásí, jestli si ti dva nezačnou navzájem kouřit. Krása pohledět, zvlášť, když jste si již v 90. letech užívali v jejich filmech jízlivé poznámky jeden na druhého.

httpv://youtu.be/MnJ-h761U28

Památných cameo roliček je samozřejmě daleko více (Sacha Baron Cohen by mohl vyprávět) a pokud máte nějakou oblíbenou, která se zde neobjevila či nezmínila, napište a pochlubte se.