Recenze: Návrat Temného rytíře – Část 1. (2012)

Návrat Temného Rytíře je komiksový kult od Franka Millera, který se zapsal do historie a ukázal slavného hrdinu z úplně nové, nezvyklé strany mince. Po slabším animáku Batman Year One se DC comics vrhlo na látku, která se stala průlomovou jak pro Millera, tak pro samotného Temného Rytíře. Dá se na takovém komiksovém kultu něco zkazit, nebo DC vytvořilo jeden z nejlepších animáků o Batmanovi?

Návrat

Návrat Temného Rytíře: Trailer 

Tvůrci si vzali na paškál jedno z nejvýznamnějších komiksových děl, které rozdělili na dva samostatné filmy. Mezi vydáním jednotlivých filmů byla vytvořena časová prodleva, takže milovníci původního komiksu budou nadšeni z toho, že dostanou vše podstatné a druhá skupina tábora, neznalá předlohy, bude nedočkavě vyhlížet druhou část. Chytrý tah, který zaplní prázdné místo v kalendáři DC studio při čekání na nového Supermana a potěší snad každého fandu Batmana.

Příběh nás hned uvede do Gothamu, kde se setkáváme s trochu jiným Brucem Waynem. Z miliardáře se stal zahořklý děda, který už je za svým zenitem a nemá ani pořádnou chuť do života. Slavný Temný Rytíř nebyl spatřen už deset let a jeho nepřítomnost se projevila na celém Gothamu, který je momentálně pod nadvládou mutantů, kteří unášejí malé děti. Jim Gordon je nyní šéfem policejního sboru, má těstě před důchodem a jako jediný se snaží kriminalitu ve městě snižovat. Batmanovi úhlavní nepřátelé jsou zavřeni v blázinci Arkham a nepovažují se za velkou hrozbu. Nikdo ale není schopný zastavit gang mutantů a mezi lidmi není téměř nikdo, kdo by chtěl změnu. Bruce Wayne se rozhodne oprášit svůj starý oblek a hodit se do formy. Velký návrat v nové době není bez určitého rizika.

Stejně jako komiks, který se stal jedním z nejlepších, tak i tento animák se už ze začátku staví do role jasného favorita. Film obkresluje šablonu textové formy z osmdesátých let a bez výrazných odboček určuje směr, aniž by tvůrci narušili konzistenci a jedinečnost vypiplaného děje. Ten poukazuje na různá témata a především ukazuje Batmana a Bruce Waynea jako dvě odlišné osoby, kde Batman je ta, která získává převahu nad Brucem.

Tím pádem jsme svědky častých flashbacků a střetáváme se s pocity pochybnosti a viny Bruce, který se zároveň nechce smířit s tím, že jeho nejlepší dny jsou dávno pryč. Na druhé straně Batman, který stále věří v určité morální hodnoty a chce za každou cenu dokázat, že i po dlouhé odmlce je schopen zabránit kriminalitě i když si je vědom, že by ho to mohlo stát jeho život. Emocionální složka filmu se tak dře až na kost.

Návrat Temného Rytíře nabízí kromě emocí také sociální stránku věci, kde výše postavení v Gothamu uklidňují obyvatelstvo tím, že zločinci jako Two Face, nebo Joker jsou neškodní blázni a naopak Batman je ten, kterého by se společnost měla bát a považovat ho tak za hrozbu. Tím se tvoří pomyslná zeď mezi skupinou lidí, kteří věří, že návrat Batmana jenom škodí Gothamu a skupinou, která ještě neztratila víru v hrdiny.

Návrat

Film je, jak se na Batmana sluší a patří, pořádně temný, dovolím si i říct, že zatím nejtemnější ze všech video filmů. Tvůrci si na animaci dali opravdu záležet, protože Gotham ještě nikdy nebyl tak temný jako zde a souboj v blátě je animačně také dost kvalitní. Jediné, čím animák tak trochu trpí, je to, že nijak nemůže obejít danou předlohu, takže stejně jako první část komiksu, tak i první film je slabší než jeho druhá polovina.Snímek tenhle nedostatek perfektně vyvažuje soundtrackem, který je bezchybný.

Závěr

Návrat Temného Rytíře je jeden z nejlepších animovaných Batmanů, už jenom z toho důvodu, že bez zbytečného přemýšlení kopíruje skvělou komiksovou předlohu a do hloubky pitvá duši jak Bruce Wayne, tak Batmana za doprovodu skvělého soundtracku.  Teď nezbývá, než si počkat na druhý film, který je plánován na zimu 2013.

 Hodnocení: 90%

  • Návrat Temného Rytíře – Část 1. (2012)
  • Animovaný/Akční
  • USA
  • Režie: Jay Oliva
  • Hrají: Peter Weller (Batman), Ariel Winter ( Robin), David Selby (Komisař Gordon), Wade Williams (Harvey Dent)