Moje letní filmová sezóna: Toupi

Letní filmová sezóna je období, kdy kina zahlcuje jeden blockbuster za druhým a kolem kterých se vždy točí spousty peněz, ale  také velké očekávání fanoušků a kritiků. Letošní sezóna byla nad míru povedená a i já jsem si jí opravdu užil. Stejně jako můj kolega Bourne i já vám nastíním svoje pocity a zážitky z filmového léta 2012.

Po většinu času jsem navštěvoval kino Galaxie v Praze a měl jsem tu čest shlédnout posledního Batmana na půlnoční premiéře v IMAXu.

AVENGERS (Květen)

Pro mě jeden z nejočekávanějších filmů roku. Jako člověk, který o komiksovém světě něco málo ví, to byl jeden ze splněných snů, ale zároveň mě sužovali velké obavy, jestli se týmovka povede i přesto, že Joss Whedon  je nepochybně velký režisér. Mé obavy se naštěstí nepotvrdily a můj sen se stal nádhernou skutečností. Nejenom, že film byl vizuálně skvělý, akce byla epická, ale film byl také naplněn skvělými hláškami. Iron Man, Thor, Black Widow a Hawkeye dostali dost prostoru a Hulk se pod dohledem Whedona konečně ukázal v pravých zelených barvách. Musím zmínit i to, že film mě dostal tak moc, že mi nepřekážel ani protivný český dabing. Z kina Svět v Chebu jsem tak odcházel s úsměvem od ucha k uchu a pocitem, že pro mě je to nejlepší zážitek léta, ať se snaží Nolan jak chce.

MEN IN BLACK 3 (Červen)

Návrat borců v kvádrech provázely velké problémy už od začátku natáčení. Přepisovaný scénář a vzpomínka na druhý průměrný díl byly důvody, které mě jenom utvrzovaly v tom, že tohle pokračování nebude stát za moc. Ale pořád zde byl Will Smith, který nebyl dlouho nikde vidět, takže jsem tomuhle kousku přece jenom dal šanci a nakonec jsem byl velmi mile překvapen, jak celistvý film se z nových Mužů v černém vyklubal. Prvních dvacet minut jsem podle očekávání dostal chaotický začátek, jako by film nevěděl na jakou cestu se má dát, ale po této části jsem byl nadšen ze solidně propracovaného příběhu, super záporáká, vynikajícího Joshe Brolina až po hláškujícího Willa Smithe, jehož návrat po delší pauze zahřál u srdce.

  • NEJLEPŠÍ MOMENT: Honička na speciálních jednostopých dopravních prostředcích.

THE AMAZING SPIDER-MAN (Červenec)


Přiznám se, že jako většina jsem restart pavoučího muže považoval za nesprávnou, ba dokonce zbytečnou záležitost a považoval jsem ho pouze za malý dobrý moučník po Avengers a zároveň jako předkrm před Dark Knight Rises. Po shlédnutí jsem si málem nafackoval za to, jak jsem mohl vůbec takhle o novém Spider- Manovi  přemýšlet. Tohle totiž nebyl  jenom předkrm, tohle byl pro mě jeden z hlavních chodů. Pořád to byla komiksovka, ale můj oblíbenec Marc Webb jí dokázal nasměrovat úplně jinam a ukázat tak, že film podle komiksu se dá točit naprosto odlišně a přitom s úspěchem. Webb mi ukázal, že perfektní dialogy může dosadit i do tohoto žánru. Než na samotného Spider- Mana se zaměřil na Petera a vznikla tak pro mě perfektní konverzačka s pěknou akcí a solidním vizuálem. Dialogy mezi Garfieldem a Stone jsem si užíval jak už dlouho ne a ze Spider- Mana byl konečně pořádně nahláškovaný frajírek. Popravdě nechápu časté a hlavně nevhodné srovnávání jak s Raimiho filmy, tak s Avengers a Temným Rytířem. Pro mě jeden z nejlepších filmů letní sezony.

THE DARK KNIGHT RISES (Červenec)


Nejočekávanější film letní sezony a nejtěžší úkol Christophera Nolana. Celý svět čekal na ukončení trilogie jako malé dítě na Ježíška a já jsem na tom byl úplně stejně. Ovšem oproti většině jsem neočekával nic, co by překonalo skvělou dvojku. Měl jsem to štěstí, že jsem se mohl dostat na půlnoční premiéru do IMAXu a film si ještě více užít. Musím říct, že závěrečné zakončení je vynikající a dlouho tu nebude tak skvělá batmanovská trilogie a i přes veškeré neduhy, které tenhle film nepochybně má, jsem si posledního Batmana pořádně vychutnal. Atmosféra mě pohltila, Bane byl skvělý a dokonce Anne Hathaway jako Catwoman byla fajn. Závěrečných 30 minut hodně ždímalo moje emoce. Co víc říct? Nolan se nepřekonal, ale rozhodně zakončil skvělou trilogii, na kterou budu vždycky s krásným pocitem vzpomínat a vždy si ji rád připomenu.

Bylo ještě spoustu filmů, na které jsem chtěl s chutí zajít, ale bohužel už mi to čas nedovolil. Přesto hodnotím svoji letní sezonu za velmi povedenou a plnou skvělých zážitků.

A co vy, jaká byla vaše letní sezóna?