Moje letní filmová sezóna: Satan

Letošní letní sezóna byla ve znamení velkých očekávání a velkých zklamání. Jen pár titulům se povedlo naplnit své kvality a zároveň i své pokladny, bohužel značná část z nich kiny pouze prošuměla a nepotěšila. Kde minulý rok příjemně překvapili X-Meni a Zrození Planety opic, letos hrubě zklamal Bourne, zrestartovaný Total Recall nebo třeba nový Burton. Osobně jsem zavítal do kina čtyřikrát, pokaždé v trošku jiné pozici a v jiném kinosále. Rovnice student + zvýšená cena lístků = čekání na DVD bude bohužel platit asi ještě dlouho a ty tam jsou dny, kdy jsem nadšeně chodil na každý zajímavější film…Čili alespoň v takové podobě mi dovolte představit svůj zpětný pohled na uplynulou letní sezónu:

AVENGERS (Květen)

Král letošního léta, který svou pozici potvrdil tím, že se zařadil hned za Cameronovy hity. Předpřipraveni sólovkami hlavních hráčů se na ultimátní týmovku těšil každý komiksový fanoušek a zároveň byl zvědavý, jak dopadne jejich souhra, jak na tom bude nový Hulk a hlavně co velká neznámá jménem Joss Whedon…Prakticky nic z toho nezklamalo, ba právě naopak velmi mile překvapilo. Všechny postavy mají dostatek prostoru a vzájemně se neruší, Mark Ruffalo byl úžasná volba a Joss Whedon snad ještě lepší. Monstrózní akce, vtipné hlášky a výborně využité postavy. Skvělá kombinace a natěšení na „fázi dvě.“ V kině výborná atmosféra, doprovod v podobě party kámošů a skočením na jedno před promítáním byl geniální tah.

  • NEJLEPŠÍ ZÁŽITEK/OKAMŽIK:  Hulk vs. Black Widow, Iron Man vs. Thor, hádka hrdinů na lodi, závěrečná řežba (kamera kroužící kolem hrdinů, akce v jednom záběru, Hulk smash atd.)

DO ŘÍMA S LÁSKOU (Červenec)

V podstatě řadová allenovka mě nalákala do kina kvůli dvěma věcem: zaprvé jsem žádného Woodyho na velkém plátně dosud neabsolvoval a zadruhé se sám autor po šesti letech vrátil před kameru. Jeho neurotické výstupy opět nezklamaly, ale tím výčet kladů zřejmě končí. Až moc polopatické kopání do témat vztahů a slávy zabilo jinak velmi pěknou kulisu Říma a pokud by vyprávění bylo soudržnější a ne epizodického charakteru, mohla to být pěkná oddechová letní komedie. Takto zklamání, byť komorní atmosféra kroměřížského kina pořád má své kouzlo…

  • NEJLEPŠÍ ZÁŽITEK/OKAMŽIK: kdykoliv byl přítomen Woody Allen, árie ve sprše

TEMNÝ RYTÍŘ POVSTAL (Červenec)

Tenhle kousek v kině minul málokdo a já nejsem výjimkou. Nolan si vzal obrovské sousto a ve třetím díle spájí motivy a témata z obou předešlých dílů. Drtivou většinu času TDKR funguje a pořád tahá z rukávu solidní momenty, ale po skončení se u mě nedostavil ten paralyzující pocit z konce Temného rytíře. Úplný závěr za neustálého Zimmerova podkresu je i tak hrozná bomba a emoce z něj tryskají všemi směry. Nebyl jsem ohromen, ale byl jsem velmi spokojen. Rozhodně ne zklamán. Navíc ten film má velký potenciál růst, hlavně ve spojitosti s ostatními díly. Zhlédnuto ve Zlíně, po projekci jsem musel proklepat ušní bubínky.

  • NEJLEPŠÍ ZÁŽITEK/OKAMŽIK: první objevení Batmana v akci, „zlomení“ Batmana, Bane na fotbalovém hřišti, prozření Gordona ohledně totožnosti Batmana, závěr

POSTRADATELNÍ 2 (Srpen) 

Pro fanouška akčního žánru totální blaho. Nekritické nadšení ze všech těch velikánů nebralo hranic. Hláškovací maratón, akční inferno a splněný sen každého nadšence osmdesátkových hrdinů. Po vystřízlivění možná až příliš se spoléhající na intertextuální čtení a hořkou pilulkou je i Slyova přílišná sentimentalita, ale jedním dechem je třeba dodat, že oproti jedničce dostala dvojka líp nasnímané akční scény (díky Westovi) a kde je Chuck Norris, nemůže být neúspěch…nebo na vás pošle kobru královskou. Na novinářské projekci bylo spousta vrstevníků, takže kino při přítomnosti jakéhokoliv z akčních velikánů překypovalo nadšením a dávalo to značně najevo. Silný zážitek a neskutečná pohoda.

  • NEJLEPŠÍ ZÁŽITEK/OKAMŽIK:  úvodní sekvence, cameo Chucka Norrise, závěrečná přestřelka na letišti