Moje letní filmová sezóna: Bourne

Filmové i astronomické léto skončilo, lidé pomalu ale jistě vytahují zimní bundy a s nostalgickou slzou v oku vzpomínají na letní šlágry, které jsou již minulostí, avšak jako příjemnou a definitivní tečku za letním obdobím, čekáme na jejich vydání na DVD. V tomto cyklu by vám chtěla naše redakce přiblížit vlastní zážitky z kin – Atmosféru, kvalitu, zajímavé okamžiky.

Předně nám také dovolte poděkovat vám, věrným čtenářům Nafilmu.cz. Děkujeme, že čtete naše recenze, preview a doufáme, že si naší přízeň uchováte a budete i nadále navštěvovat naše stránky.

Takže tady a teď se vám pokusím popsat moje zážitky z letní filmové sezóny. Pokud jste nějaký film uvedený v článku neviděli, berte to také jako pozvánku, alespoň ke shlédnutí na DVD/BR.

Všechny filmy jsem navštívil v ostravském kině Luna, které má největší promítací plochu ve městě a sedačky snad ještě z 50. let. Výhodou pro člověka jako já, kterého naštve sebemenší zašustění balíčku s chipsy je ta, že do tohoto kina chodí i na ty největší trháky max. 20 lidí, takže v průměru vychází celá jedna řada na jednoho člověka a vy tak s příjemným pocitem řešíte, kam dáte nohy a kam složíte hlavu. Všechny filmy jsem si tak mohl vychutnat bez keců pubertálních výrostků, či vyzváněcích mobilů v mé bezprostřední blízkosti (jako kdysi v nejmenovaných dvou největších kinech v ČR).

PROMETHEUS (Červen)

Film, který jsme my hardcore fanoušci Alien universa očekávali dlouhé roky, konečně dorazil do kin a zařadil se mezi blockbustery tohoto léta. Neskutečný vizuál, který mě pohltil od úvodních titulků. Při pohledu na panenskou krajinu Země jsem měl pocit, že si spletli film a pustili nám National Geographic.

Úžasné záběry se poté s citem překlopily do ultimátní sci-fi jízdy, která mi dala naprosto vše, co jsem chtěl a co jsem čekal od Ridleyho Scotta, že nám naservíruje. Film mi uběhl zatraceně rychle, což jsem nesl nelibě a pohrával jsem si s myšlenkou, že druhý den přijdu zase. Nešel jsem, protože film se mi pěkně v hlavě rozležel a já si uvědomil, že zážitek z filmu se mi jen tak nesmaže, kór při faktu, že v roce 2014 přijde do kin sequel.

Jednoznačných 10/10 jsem filmu dal navzdory obecných kritik, které se částečně zakládaly na pravdě (a souhlasím s nimi), ovšem z větší části vypovídaly o hrubé neznalosti návštěvníků a o nepochopení záměru Ridleyho Scotta.

  • PROMETHEUS – RECENZE
  • NEJLEPŠÍ ZÁŽITEK/OKAMŽIK: Komnata s hlavou, prezentace Hollowaye a Elizabeth ostatním, probuzení Tvůrce, alien 1.0 birth

DARK KNIGHT RISES / TEMNÝ RYTÍŘ POVSTAL (Červenec)

Uzavření trilogie od (pro mě) nejlepšího současného tvůrce a režiséra na světě jsem si samozřejmě nemohl, nesměl ani nenechal ujít. Která trilogie na světě se může honosit tím, že všechny tři snímky naprosto s přehledem a stylem sobě vlastním překonávají vysoko položenou laťku? Jednička úžasně startující něco velkého, dvojka jako naprosto dokonale zvládnutý sequel a trojka s pompézním vyvrcholením.

Rozhodně bych vytáhl první scénu batmana. Při honičce, kdy se mezi zločinci a policejními auty z ničehonic vynořil maskovaný ochránce dobra na svém batpodu doprovázený známou hudební vložkou génia Hanse Zimmera, to byl zážitek na doživotí.

Jestli někde na nebesích za dveřmi, ke kterým má klíč Alfred Hitchcock, existuje filmová dokonalost, Chris Nolan na tyto dveře velmi silně zaklepal. Takhle má totiž vypadat grandiózní finále.

  • NEJLEPŠÍ ZÁŽITEK/OKAMŽIK: Batman poprvé na scéně v tunelu, Fight Bane vs Batman, Bruce Wayne leze z vězení

BOURNE LEGACY / BOURNŮV ODKAZ (Srpen)

Jako vášnivý milovník špionážních/agentských kousků a obdivovatel Matta Damona jsem si samozřeměl zamiloval celou trilogii o Jasonu Bournovi. Doug Liman a Paul Greengrass stvořili bezchybnou a dokonalou trilogii s tak fascinujícím technických stylem až máte pocit, že právě vás Bourne drží za ruku a společně utíkáte před pronásledovateli. Někoho třesoucí se kamera štve, někdo chápe její genialitu při správném použití.

„Čtyřka“ byla tak trošku vlastním projektem Tonyho Gilroye, který se na původní trilogii podílel jako scénárista a pravá ruka obou zmíněných režisérů. Parádní odstartování s Jeremy Rennerem mě nadchlo, stejně jako doprovázející hudba, avšak musím uznat, že Legacy, ač krásně odkazující na předešlé kousky, neměla stejný kalibr jako předchůdci. To jsem zjistil zrovna v polovině snímku, ale vůbec mi to nevadilo, protože pokud jste něčeho fanoušek, nehledáte pouze chyby, ale i kvalitu. Uznáte, že tomu něco chybí, stejně tak si dokážete z filmu vybrat vše dobré.

  • BOURNE LEGACY – RECENZE
  • NEJLEPŠÍ ZÁŽITEK/OKAMŽIK: Útok bezpilotního letadla na Aljašce, Cross zachraňuje doktorku v safehouse

EXPENDABLES 2 / POSTRADATELNÍ 2 (Září)

Exploze neskutečně nadupaného akčního hitu posledních x let zboural konečně i mé oblíbené kino. Na tento film mám jenom superlativy a to i díky tomu, že tak jednoduchoučká zápletka s vařením z obyčejné vody dokáže diváka naprosto přimáčknout k sedadlu. Už první šestiminutovka dokonale zbourala veškerý pesimismus a náhle byla patrná změna na režisérské stoličce.

Famózním způsobem záměrné promíchávání extra blockbusteru s přihlouplým béčkem měla diamantové parametry. Hlášky, odkazy, vtipy, to všechno zafungovalo tak ultimátním způsobem, že díky těmto prvků a dokonale zvládnuté akci a efektům, se tento film dostal na nebesa filmové tvorby. O několik parníků překonaná jednička, sám o sobě jeden z nejpovedenějších sequelů v historii kinematografie a jednoznačně nejlepší film ve svém žánru za posledních hodně let. Ukažte mi film s podobně monumentální akci, střihnutou s dokonale zvládnutým humorem. Nenajdete.

  • EXPENDABLES 2 – RECENZE
  • NEJLEPŠÍ ZÁŽITEK/OKAMŽIK: První pohled na Slye za volantem, úvodní sekvence, Chuck Norris a kobra, fighty JCVD vs Sly + Lee vs Hector

Letní sezónu jsem chtěl zakončit filmem Total Recall, ale zdravotní indispozice mi to nedovolila.

To bylo moje filmové léto. A jaké bylo vaše?