Freddy vs Jason: Šesté kolo

Dlouho jsem se odhodlával shlédnout další díly a stejně dlouho jsem se odhodlával k sepsání šestého článku. Není to tím, že bych si série neoblíbil, ba naopak. Freda mám moc rád a Jason se mi také dostává pod kůži. Bylo to spíše tím, jak vyčerpávající mi přišlo sledování dalších a dalších dílů a při představě, že budu sepisovat dojmy mě až mrazilo. Nakonec to dopadlo dobře. Ačkoliv jsem nebyl spokojený se vším, našel jsem si oblíbený Pátek Třináctého, takže sledování nakonec byla zábava. Stejně tak, jako mě bavilo sepisovat tuhle shrnovačku, ve které výjimečně vynecháme Noční Můru z Elm Street. Proč? Protože Jason má o několik dílů náskok. Proto tuhle mezeru vyplním jedním článkem, ve kterém se budu soustředit jen na přebývající díly Pátku Třináctého a až v dalším díle porovnám „smrt“ obou vrahounů, tedy Final Friday a Final Nightmare. A teď, hurá do Crystal Lake!

Jason

 Jason Lives: Friday the 13th Part VI

Tommy, chlapec, který přežil čtvrtý i pátý díl se vrací. Jason minule zemřel, ale hrdina si to musí ověřit. Bohužel se mu nešťastnou náhodou podaří zabijáka s maskou oživit a ten znovu zamíří do kempu Crystal Lake. Takové to typické oživení plné stresu, křiku, krve, blesků a červů, hodně moc červů.

Tohle je zábava! Ano. Konečně jsem se bavil. Podruhé v sérii jsem měl upřímnou radost ze sledování toho, co se děje na obrazovce. U třetího dílu to byla radost z toho, jak se všechno vydařilo, Miner pochopil pravidla žánru a slasherové ingredience správně zkombinoval dohromady. U šestého dílu to byla v první půlce radost ze sebeparodie a celkem morbidního humoru a ve druhé půlce z naprostého pochopení pravidel (sub)žánru. Decentní hudba, decentní gradace napětí a vražd a hlavně dobře zvolené tempo. Šestka se neplouží jako předešlé díly a ani neuhání vpřed. Znovu tu platí to, co jsem psal u třetího dílu duelů, střední tempo, které bere ohled na napětí i na „zběsilou“ řezničinu, to je pro Jasona ideální. Žádná snaha o pomalý „pohlcující“ film, to funguje jen, když jste dobrý filmař, takové většinou Pátek třináctého k dispozici nemá. Tom McLoughlin (tenhle člověk mimochodem natočil filmy jako Fab Five: The Texas Cheerleader Scandal, D.C. Sniper: 23 Days of Fear a Cyber Seduction: His Secret Life…a berte ho potom vážně) si vzal příklad z Minera a natočil film velice podobně. Nesnaží se do série implementovat novinky, ví, že na to nemá. Vzal funkční šablonu minulých dílů, doplnil ji sebeparodickým humorem a natočil s třetím dílem nejlepší film série. Nic moc tu nepřekáží a technická stránka filmu je úplně bez problému. Neuvidíme tu nic speciální, skrz naskrz průměrné zpracování, které neruší a dává vyniknout úchylnému obsahu.

Jason

První polovinu filmu Jason jen kráčí směr Crystal Lake. Je to cesta opravdu stylová a vtipná. Konečně jsem tu zčásti pochopil proč je tak kultovní postavou. Jako vrah je pod správným vedením nesmírně zábavný. V ostatních dílech to moc nevyniklo, protože nezabíjel nijak „hezky“ ani nijak zábavně, ale pokud ho správně postavíte (na převrácený karavan) a správně nasvítíte (karavan zapálíte) tak se na něj kouká moc hezky. Sérii sice neodpustím ty tři nudné filmy, ale po šestce mám Jasona rád a vím, že když se rozjede, je s ním celkem zábava. Jen tak dál.

Friday the 13th Part VII: The New Blood

Zajímalo by mě, kolik stojí nemovitosti u Crystal Lake (dříve Forest Green), protože jdou očividně na dračku. Ať se stane, co se stane, pokaždé se najde člověk, který to i po sto padesáti vraždách koupí a vybuduje tam buď ústav, dětský tábor nebo uspořádá párty. V New Blood máme jak párty, tak menší ústav.

Na sedmém dílu jsou dvě zajímavosti. Jedna je kladem a druhá záporem. Film byl sestříhán o nějakých 16 minut brutálních scén, takže přišel o část svého kouzla. Nebojím se říct, že kdyby obsahoval méně vaty a více krve, mohl by se po boku trojky a šestky směle zařadit mezi nejlepší díly série. A druhá zajímavost, která Nové krvi pomáhá, je hlavní hrdinka. Lar Park-Lincoln je sympatická, ale co je na ní zajímavého? Ona totiž ovládá telekinezi. Když byla malá, tak „nechtěně“ zavraždila svého otce u Crystal Lake. Nyní se snaží „vyléčit“ a tak se na radu doktora nastěhuje zpátky k jezeru, kde znovu „nechtěně“ udělá něco špatného. Tentokrát bude mít na svědomí daleko víc životů, protože osvobodí Jasona, kterého tam tak pracně „ukotvil“ Tommy v minulém díle. Ano, Jason tu bojuje s telekinetičkou! Geniální! Tohle je přesně ten power-up, který série potřebovala. Nedělám si legraci, myslím, že telekinetická hrdinka je výborná volba. Ano, je to dost bizzare. Celý film je tak trochu mimo klasickou sérii, ale to je jasné, když se tu Jason snaží ulovit rytíře Jedi, který ztratil meč.

Jason

Jason je daleko větší než byl v minulých dílech (hraje ho dnes už legendární Kane Hodder) a tak vzbuzuje o něco větší respekt. Kam přijde, tam nás znovu čekají jatka. Bohužel cenzurovaná. Tohle cenzorům neodpustím a výrok režiséra, že mu cenzura zničila film, naprosto chápu. Když vynecháme vystřižené násilí a telekinetickou hlavní hrdinku, co nám zůstane? Nic moc. Vlastně spíš nic než moc. Tuctová podívaná lehce zaměnitelná s jakýmkoliv jiným dílem série. Právě souboj Jasona s Tinou dává filmu určitý rozpoznávací znak, který ho oddělí od ostatních. Bohužel to se stane až v závěru a do té doby Jason prostě sundavá jednoho člověka za druhým.

Znovu řeknu to, co tak rád říkám vždy když jde o tuto sérii. Pokud nečekáte nic než nenáročnou, nestrašidelnou, neoriginální a minimálně atmosférickou slasherovou podívanou, přijdete si na své. Jason je tu v dobré formě a i když díky cenzorům nemůže předvést své krvavé umění naplno, tak se Nová krev dá sledovat. Přesto, můj další oblíbený díl. Telekinetička .. neskutečné. A až nečekaně zábavné.

Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan

Otrava. Změna prostředí je to jediné co mohlo udělat osmého Jasona zajímavým. Omezený rozpočet to bohužel nedovolil a tak se přes půlku filmu fláká na lodi a dvacet minut v docích aby se nakonec projel metrem a zůstal kdesi v kanálech. První půlka na lodi je jako libovolný díl série jenom nudnější. Jason se nalodí na parník a nechá se skupinkou studentů odvést do New Yorku. Počet dětí samozřejmě klesne na nutné minimum, aby mohli utíkat i mimo loď a Jason neměl nejmenší problém je všechny pochytat.

Jason

Podívaná je to až moc sterilní a nenápaditá. Slavný zabiják se tu jen škube v křeči a porovnání s prvním, třetím nebo šestým dílem neustojí. Myslím, že by ho převálcovala i dvojka, čtyřka, pětka a sedmička. Manhattan je prostě neuvěřitelná nuda. Únavné a nutné lovení studentů není zábavné a o atmosféře se nedá ani mluvit (bohužel ani o té zábavné). Závěrečná honička v kanálech má pořádně WTF zakončení a Jason tím definitivně podrazil celému filmu nohy. A to jsem nezmínil, že to má 100 minut. 100 minut! Nepředstavitelně utahaná podívaná, která dělá ostudu i horším dílům série. A ty dvě vtipné situace to nezachrání (boxer, billboard).

Jason Jason Jason
Jason Lives: Friday the 13th Part VI (Pátek třináctého 6: Jason žije)

Friday the 13th Part VII: The New Blood (Pátek třináctého 7: Nová krev)

Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (Pátek třináctého 8: Jason na Manhattanu)

Série filmů Noční můra v Elm Street a Pátek třináctého zakoupíte v internetovém obchodě Arara.cz.