Zero Dark Thirty: Válečná akce se představuje v prvním traileru

Fanoušci armádních snímků mohou plesat radostí. V prvním traileru se nám představuje válečná vřava podle skutečné události, Zero Dark Thirty od režisérky Kathryn Bigelow, která má doma Oscara za drama snímek Hurt Locker (Smrt čeká všude). O čem pojednává její další očekávaný projekt?

Většina jejich a válečných fanoušků samozřejmě již ví. Zero Dark Thirty bude jakousi rekonstrukcí nejslavnější americké válečné akce – lokalizace a likvidace kdysi nejhledanějšího teroristy světa – Usamy Bin Ládina.Ve skutečnosti se jednotky Navy Seals dostaly do Bin Ládinova bunkru v Pákistánu na začátku května 2011. Akce (krycí jméno Neptune Spear) byla úspěšná, avšak tělo nikdy nebylo ukázáno veřejně. Dosud kolují zvěsti, co američané s ostatky Bin Ládina provedli. Oficiální zpráva pro veřejnost tvrdí, že rakev s Bin Ládinem byla vhozena do moře necelých 24 hodin po jeho smrti, dle islámských zvyků.

Snímek nám představí příslušníky Navy Seals a jejich misi, která ukončila dlouholeté hledání amerického nepřítele číslo 1. Ovšem snímek doprovázelo mnoho lehčích i závažnějších problémů. Tím hlavním bylo to, že Barack Obama, současný americký prezident, byl opozicí kritizován za zpřístupnění citlivých údajů režisérce. Tato kritika šla ještě dále, poněvadž původní termín premiéry Zero Dark Thirty byl stanoven na říjen 2012, tedy měsíc před prezidentskými volbami. Odpůrci Obamy tenhle tah považovali za jasnou propagandu v jeho prospěch. Obama se k této záležitosti vůbec nevyjádřil, zatímco Bigelow tuhle motivaci odmítla. Podle jejich slov ji nezajímá prezident, ale fakta o misi, avšak nakonec souhlasila s přesunem termínu premiéry na prosinec.

Problémy nastaly i s produkcí. Bigelow řešila vrtkavý nešvar s názvem snímku. Tajné služby ji údajně důrazně požádaly, aby se v názvu neobjevilo jméno Usama Bin Ládin. Bigelow, vděčná za poskytnutí superpřísných dat, souhlasila. Projekt se tak dostal přes celou řadu názvů jako „Hunt„, „Killing Him“ nebo „Before Dawn„.

Pro válečné fajnšmekry je zde ještě řešení kódového označení Zero Dark Thirty. Leckdo by se nechal zmást číslovkami Zero (0) a Thirty (30), a tedy něco jako času 00:30. Ovšem pravdou, dle dostupných zdrojů, je, že celý tento název určuje brzké ranní hodiny v rozmezí od 02:00 do 04:00 hodin. Každý laik ví, že od toho jsou kódová označení, aby mátla nepřítele.

Snímek, jak už bylo zmíněno, má premiéru v prosinci 2012.

httpv://youtu.be/vcBjOVKKxh0

Pokud se na tento film těšíte, můžeme vám doporučit Act of Valor.