Freddy vs Jason: Čtvrté kolo

Po „menší“ pauze jsem se vrátil do kempu Crystal Lake a do Elm Street. Musím říct, že jsem se těšil opravdu hodně, třetí díly mě navnadily a tak jsem si říkal, jestli se podaří udržet kvalitu i nadále. Dnes to bude 50/50. Jedna ze sérií už mě začíná trochu unavovat a to mám za sebou jen čtyři díly.

Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master

Cosi se ke mně přikradlo, mé ucho zachytilo šelest;

při přemítání o nočních viděních, když na lidi se snáší mrákota,

přepadl mě strach a třásl jsem se, všechny kosti se mi strachem chvěly,

                                                                                                                                    Jób 4. 12-13-14

Přeživší třetí Noční můry (Joey, Kincaid a Kristen) se snaží žít normálně a zapomenout na všechno, co se stalo v ústavu. Jenže Kristen má podezření, že je Freddy zpátky, chce dokončit svou práci a vyčistit Elm Street. Její obavy se naplní, když se dozvídá, že Joey a Kincaid jsou mrtví. Krueger se vrátil a přišel si pro poslední děti rodičů, kteří ho upálili. 

Tentokrát režisérkou stoličku obsadil Renny Harlin, člověk zodpovědný za Vymítače ďábla: Zrození, 12 Rounds (John Cena), slavný Stallonův Cliffhanger a také Smrtonosnou past 2. Od někoho takové jsem ani neočekával návrat k temnému prvnímu dílu a mrazivé atmosféře snových scén. Spíš jsem se bál, aby nevzal film za špatný konec a nesnažil se tam nutně strach narvat, nechtěl jsem další Freddyho pomstu. A nedostal jsem ji. Rovnou řeknu, že Noční můra není ta série, která mě začíná unavovat, ba naopak. Baví mě víc a víc. Myslím, že už teď si mohu oficiálně říkat fanoušek. Harlin pokračoval v atmosféře, kterou nasadil třetí díl jen s tím, že vynechal snahu o ponurou a zlou atmosféru. Vzal Fredyho a nechal ho, aby se vyřádil. On Krueger sám o sobě je základ pro skvělou podívanou. Englund si prostě roli užívá, nebojím se říct, že se pro ni narodil. Vraždy tu sice nejsou tak zábavné jako ve třetím díle, ale legrace to je. Fredy se už definitivně bere s nadhledem. Setřásl ze sebe většinu hororových prvků a stal se krásně napínavou a zábavnou podívanou na večer.

Našlo se několik scén, při kterých jsem opravdu vybouchl smíchy a také několik hlášek, které asi těžko zapomenu. Při sledování Vládce snu jsem už úplně pochopil, proč je Fred Krueger tak kultovní postavou. Umělec s citem pro správné hlášky a zabiják, který vraždí jako málokdo jiný. Craven stvořil kult a jeho následovníci hrdě kráčejí v jeho stopách, aby mu ten statut pojistili. Sledovat čtvrté snové dobrodružství mě moc bavilo, je to příjemný film, který má specifickou atmosféru, která není přímo hororová, ale má v sobě něco, co udrží diváka napjatého až do finálního zúčtování, které zase připomíná všechny ty hrdinské filmy z konce osmdesátých a začátku devadesátých let. Můj palec směřuje nahoru, protože čtvrtý díl kotelníkova snového řádění je zábavná řež s výborným časováním hlášek, vtipů i napětí. Mimochodem, soundtrack je výtečný!

Friday the 13th: The Final Chapter

Tak jestli Noční můru dostal na starost člověk, který natočil několik béček a výbornou Smrtonosnou past, Pátek třináctého dostal někdo, kdo točil céčka ne-li déčka. Joseph Zito, je mi jméno naprosto neznámé, a když jsem si našel, co točil, pochopil jsem proč. Skoro neznámý slasher Rosemary’s Killer, kultovní hovadina Missing in Action a film, o kterém víme, jaký bude jen z názvu, Delta Force One: The Lost Patrol. Ale co, už i minimálně stejně špatní režiséři zvládnuli natočit slasher koukatelně. Musím říct, že koukatelný čtvrtý Pátek je, ale také neuvěřitelně unavující. Myslím si, že po třech článcích není nutné rozvádět příběh. Tentokrát se jedná o skupinu teenagerů, matku, malého syna, lovce a jednu tlustou hippie s banánem. V hercích možná rozeznáte několik známých tváří, ale jména jim přiřadit prostě nejdou, tak zkusím trochu pomoci. Crispin Glover (Alice in Wonderland, Beowulf, Back to the Future), Corey Feldman (Goonies) a Bruce Mahler (Police Academy).

Čtvrtý Pátek třináctého je tedy filmem hrozného režiséra a je plný herců, které známe, ale nemůžeme si vzpomenout na jména. Je to alespoň solidní slasher? Ani moc ne. Už ve třetím díle se film vzdal nepříjemně blízkých pohledů z očí vraha a tady jejich návrat nečekejte. Hudba je nudná, funguje sotva jako podkres a jediné co z ní zůstane v hlavě je ústřední motiv., který už zazněl ve třech filmech. Chápejte mé zklamání. Když už nedostanu moc kvalitní slasher, chtěl bych, aby se alespoň skladatel snažil. Nesnažil. Těžký podprůměr, který filmu nepomáhá. Jason už tu nechodí jako nemotorné hovado a naučil se i běhat. To by byl plus, pokud by jeho běh byl takový těžkopádný a budil respekt, bohužel. Běhá hloupě až vtipně. Napětí neexistuje a každá vražda se dá očekávat.

Abych jen nenadával, přihodím pár kladů. Tedy dva. Tom Savini. Final Chapter tedy rozhodně není vrcholem jeho krvavé tvorby, ale je znát, že byl přítomen. To potěší, protože on ví, jak s krví pracovat. Druhý klad mě samotného zarazil. Celý film jsem si stěžoval, co všechno je špatně až jsem zapomněl na jednu podstatnou věc. Docela pěkně to uteklo, a když nepočítám rozjezd, ani to moc nenudilo. Z čehož jsem si odvodil, že základní slasherová rutina byla odvedena dobře.

Není tu nic speciálního a kromě jedné (závěrečné, „plešaté“) scény tu není nic, co by si divák mohl zapamatovat. Čtvrtý Pátek se nedá přímo doporučit, protože existuje spousta dalších zábavnějších slasherů i více mrazivých a napínavých filmů. Každopádně pokud najdete odvahu a do filmu se pustíte, nečeká vás nic strašlivého, jen průměrný slasher skrz naskrz. Ale jestli to takhle s kvalitou série bude pokračovat, nevím jestli to zvládnu až do posledního dílu. Nejsem takový fanda žánru, že bych musel vidět úplně všechno .. co to kecám, jsem. Tak příště, u pětky.

 

Závěr

Dnes bylo rozhodování nejlehčí ze všech dílů. Fred se snažil a vyplatilo se mu to, zatímco Jason spíše zabíjel jen z nutnosti a ne pro zábavu. celkové skóre je zatím 2:1 pro Noční můru a ani dnes Jasona nepotěším, protože třetí bod dostane kotelník. Třeba se v pátých dílech bude u Crystal Lake zabíjet trochu zábavněji.

Účastníci: Friday the 13th: The Final Chapter (Pátek třináctého 4) vs Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu)

Délka: 90 min vs 93 min

Počet vražd: 12 (pravděpodobně ale 13) za Jasona, v téhle kategorii se vždycky snaží. A Fred tu má na svědomí jen 6 dětí.

Originalita/zábavnost vražd: Tady to snad nemusím rozvádět. Fred jasně vyhrává.

Nejlepší vražda: Jason: Tady nebylo z čeho vybírat, Jason má sice vysoký počet vražd, ale co se zábavnosti týče moc tomu nedal. Pravděpodobně bod dostane Doug. Chudák kluk ve sprše zjistil, jak silné má Jason ruce.

Fred: Rozmýšlel jsem se dlouho, ale první místo dostane Fredův „vášnivý“ polibek. Wanna suck face?