Zahajovací ceremonie olympijských her v režii Dannyho Boyla

Je zcestné psát o zahajovacím ceremoniálu olympijských her na filmovém webu? Ne, pokud ceremoniál režíruje Danny Boyle (Trainspotting, Milionář z chatrče). Při prvních záběrech ze stadionu mě ale obklopily pochyby – vypadalo to jak nějaká farma, to nemůže být moc zajímavý, nebo jo?

Celý ceremoniál začal originálním odpočítáváním, filmovou koláží čísel domů, cenovek a podobně, kterou následoval krátký film, který mapoval řeku Temži od jejího pramene až do Londýna, dějiště letošní olympiády. A „farma“ oživla. Stovky vystupujících vytvořilo úchvatnou koláž anglického venkova. Vzápětí se objevil Kenneth Branagh jako Isambard Kingdom Brunel a pronesl řeč ze Shakespearovy hry Bouře. Pár okamžiků později a celý stadion se proměnuje v industriální zonu a uprostřed toho všeho vzniká žhavý kruh, který později doplní další 4 a jeden ze symbolů Olympijských her se vznáší nad hlavami tísíců diváků. Úchvatné. A celé to tak krásně (a asi jen v mé hlavě) připomínalo Kraj a Hobitín, později Mordor a kování Prstenu.

Co dalšího si pro nás Danny připravil? Jo, a kde je královna?

httpv://youtu.be/f28JxHQWleo

Pecka 🙂 A to jste ještě neviděli Mr. Beana:

httpv://youtu.be/GRdq_hT3f50

Další část ceremonie, která by se filmovým fandům mohla zamlouvat, byla filmová koláž, která stadion proměnila v nemocnici a my se přenesli do světa dětských představ a Země Nezemě za četby J. K. Rowlingové.  Tam jsme se mohli setkat s Cruelou DeVil nebo obřím Lordem Voldemortem, kterého ale zahnala stovka Mary Poppins, která se snesla z nebe.

A to stále není všechno. Hudební průlet posledním půl stoletím nenabídl divákům pouze důkaz toho, že britská hudba je zkrátka nej, ale také poskytla jedinečnou 3D podívanou. Bude další Dannyho film také ve 3D?

Obrovská show, která předčila snad všechna očekávání a ukázala celému světu, proč se Británií řeká Velká (nebo Great). Diváci, kteří byli na stadionu si určitě odnesli neskutečný zážitek, my ostatní se zase mohli bavit při live bloggingu. Fotky z akce a i některé fanouškovské výtvory si můžete prohlídnout v galerii.

PS: ok, jedna výtka: Jakto, že pochodeň nepřinesl Doctor Who???