Pokračování Promethea

Před více než měsícem dorazil do kin veleočekávaný sci-fi snímek Prometheus. Jak jsem ve skrytu duše čekal, film byl přijat s mnoha ohlasy. Ti kritičtější, které se zakládaly na více než dobrém podkladě, jsem vnímal jako příjemnou možnost pro diskuzi na zahraničních serverech. Ovšem vyskytly se i takové ohlasy, které budí úsměv na tváři, když se fanoušek Promethea dočítá o „špatném spojení s Vetřelcem„, o tom jak „strach z prázdnoty nepřišel a nefungoval“ a podobně. Ovšem kritiku dnes pořeším jen okrajově, vrhněme se na hypotetické směry, kam by seqel Promethea mohl, nebo měl, směřovat.

Vynechám kvalitativní část. Ať má každý svůj názor, každý má svůj vkus a je na každém, pokud ze sebe chce dělat s prominutím vola nebo naopak velmi nadaného diskutéra, které své protidojmy umí náležitě podložit subjektivním nebo objektivním myšlením. Nejsem rád, že jsem zaregistroval oba tábory. Jsem rád, že jsem měl možnost chatovat s dvěma (podobně jako já fanatickými ) fanoušky Promethea ze Spojených Států a byla to diskuze opravdu na velmi dobré úrovni, kde kritika z jejich strany měla hlavu a patu. Kvalitu snímku tedy probírat nebudu, o této záležitosti se toho namluvilo dost, stačí se podívat na česká fóra, např. csfd a tam můžete najít spektrum od vyloženě dobré kritiky až po výblitky z ústavních léčeben.

Připomeňme si v však kostce, co se stalo a jak snímek Ridleyho Scotta skončil. Takže, kdo z vás jste nějakým záhadným nedopatřením Promethea ještě neviděli, tak radši nečtěte, pokud čekáte na disk. Posádka Promethea tedy navštěvuje planetu LV-223 (tudíž ne Acheron AKA LV-426) a tam zjišťují alespoň náznaky bytí svých domnělých tvůrců – Inženýrů. Posádka je však konfrontována s celou řadou obtížností a když se hrstka přeživších konečně dočká shledání s nadrasou Inženýrů, jsou zmasakrováni a přežívá jenom Elizabeth Shaw (jak se dalo čekat, ovšem to neberu jako nic špatného na snímku).

Povstala tak nejdůležitější otázka z celého filmu (protože právě tato otázka je mostem k druhému dílu), Proč jsou Inženýři na svůj výtvor (lidi) značně rozhněvaní? Hypotetické možnosti jsem rozebral ve svém audioblogu. Takže Shaw a vrchní polovina přeživšího androida Davida nastupují do lodě mimozemské rasy a odlétají z LV-223 zatím neznámo kam. Proč?

Ano, Shaw těsně před koncem říkala, že se vydává na cestu za poznáním a míří na „jejich“ planetu, ovšem nemusí to tak skončit. Scénárista, ať už Lindeloff nebo někdo jiný, si pro fanoušky i pro Noomi Rapace, může přichystat daleko větší noční můru. S ledovým klidem píšu Noomi Rapace, protože ta se svěřovala o filmu a natáčení s takovým zaujetím, že je nadmíru jasné, že případnou nabídku pro sequel neodmítne (pokud ji teda ještě nepřijala během nebo dokonce před natáčením jedničky).

Samozřejmě Ridley Scott již prozradil, že jedničku točil s dvojkou v hlavě a s tímhle musíme pracovat, pokud chceme vytvářet hypotézy pro druhý díl. Otázek se vyrojilo dost na to, abychom mohli otevřít stánek a nabízet kvanta vlastních odpovědí. Před kým Inženýři utíkali, Co ta vetřelčí královna na malbě, Proč Inženýři doslova chtěli, abychom jejich souhvězdí našli z destiček, které jsme našli, atd. atd.

Takže máme Promethea, který si na sebe bleskově vydělal a vydělává dál a vydělávat ještě díky BR bude, a to všechno přes R přístupnosti, když tam nicmoc Rkového kromě císařského porodu nebylo. Osobně jsem byl trošku zklamaný, protože kinoverze rozhodně Rková záležitost nebyla. Ale, abychom se pochopili, zklamaný jsem ze zbytečnosti Rkové přístupnosti, poněvadž taková PG13 (např. Terminator Salvation) by přinesla daleko víc peněz. Co tedy dál?

Pohraji si trochu s různými variantami následného pokračování, nejdříve pár bodů, o kterých jsem (a myslím, že nejen já) přesvědčen, že jsou jisté.

Ridley Scott bude opět režírovat a opět zvolí 3D. Noomi se jistě vrátí, zda-li i Michael Fassbender, to zas tak jisté není. Nedivil bych se, kdyby mělo pokračování o x minut více, dá se předjímat, že adrenalinu a prolomených tajemství bude přibývat, stejně tak, jako zodpovězených otázek.

A nyní na spekulace:

Noomi teda, aspoň dle  své závěrečné řeči, nabírá kurz Space Jockey Home Planet, avšak je nutno již zde probrat několik věcí. Jak najde souřadnice? Dá se racionálně pracovat s tím, že nějaké „info“ nalezne již na lodi, zvlášť, když David zná řeč inženýrů. Ovšem, pokud bude distance na vyšších hodnotách, jak se vyvine její vztah s Davidem? Jeho otec-tvůrce zemřel, avšak to neznamená, že stále nemůže přijímat alespoň fragmentové příkazy z Weylandu. Bude tedy David spolupracovat? Nyní je nám, poctivým sledovačům, jasné, že David nekalé věci (otrava Charlieho) udělal čistě ze zvědavosti. Bude, i přes ztrátu 3/4 těla, spiklenecky vymýšlet další věci v neprospěch Elizabeth?

Samozřejmě se dá předpokládat, že Elizabeth nebude jedinou lidskou postavou ve snímku, avšak není zrovna jednoduché nyní vymyslet a zapracovat ty další. Jednou z mála racionálních příčin by bylo odchýlení od kurzu nebo záměrná zastávka v lidské civilizaci. Pokud ano, bylo by nasnadě známé a pravdivé pořekadlo „víc lidí, víc problémů„.

Tímto bysme se dostali k Weylandu. Tato obří korporace dostane svůj prostor jistě i ve dvojce (proč jinak ta virální kampaň že) a dá se očekávat další hard-ass sestava plná vojáků doprovázená vědci, kteří jsou na stopě Eliazbeth, aby se zjistilo, „co se vlastně stalo na LV-223?

Klíčovou neznámou je tedy pro mě to, zda Ridley pracuje (a já doufám, že ano) s myšlenkou, že Elizabeth skutečně najde a navštíví onu hledanou planetu. Řekněme, že ano. Řekněme, že tvůrci efektně vymazlí prostředí, architekturu, cokoliv. Vizuální orgasmus v trailerech jako bych viděl již teď. Co dál?

Opět se vrátím o několik týdnů zpět a připomenu slova anglického režiséra. „Pokud točíme filmovou sérii o bozích, kteří vytvořili veškerý život na naší planetě, neukážeme je hned.“ Takže můžeme si dovolit být optimisty a věřit, že oni inženýři života ukázáni v jedničce jsou jen špičkou ledovce a oni „bohové“ vypadají jinak? Monstrózněji například. Objevila se spousta fan-made artů, kde jsou Inženýři obrovští, ač v podobě monumentálních soch či v životní velikosti. A ještě je tady přece ona slavná fosílie z prvního Aliena. Ta taky indikovala, že postava v ní musela měřit dost metrů na to, aby člověk musel pořádně zvednout hlavu při pohledu na ní. Pracuje tedy Ridley s myšlenkou, že inženýři v jedničce nejsou nejvznešenějšími představiteli této rasy? Protinázorem může být tvrzení, že ony fotky ukazující ne jednoho, ale dva muže-inženýry u prodloužené scény s vodopádem, ukázaly právě nejvyššího představitele této rasy. Očividně postarší inženýr může být skutečně vrcholem jejich společnosti, osobně tomu ale vůbec nevěřím.

Filosofický směr může jít ještě dál. Samozřejmě v kontrastu setkání mezi člověkem (Elizabeth či někým jiným) a Inženýry, tedy těmi výše postavenými. Dokáži si představit vyvrcholení druhého dílu kdesi v chrámu, kde lidský představitel stojí před celou řadou našich tvůrců a bezbranně přihlíží nebo se jenom dovídá o zničení našeho světa a následném restartu života od nejprimitivnějších organismů. Toto všechno prokládáno velmi efektním způsobem, poněvadž inženýři, jako naší tvůrci, jistě mají ve své moci zařízení, díky kterému by rozuměli lidské řeči. bude tedy Elizabeth reprezentantem a ospravedlňujícím článkem lidské rasy v konfrontaci s jejími tvůrci?

Může to být úplně jinak, nikdy neříkejme nikdy a Elizabeth může být divákovým průvodcem při téměř one-(wo)man show při cestě za poznáním. Nereálná úvaha to není, leč jakkoli neatraktivní pro producenty, kteří chtějí slavné tváře na plátně a moře peněz v kapsách.

Co myslíte vy? Kam a jak bude pokračování Promethea směřovat?