Naše dojmy: Temný rytíř povstal (2012)

Poslední Batman Christophera Nolana dorazil do českých kin. Stejně jako u Avengers přinášíme dojmy naší redakce. Jak se nám tedy Temný rytíř povstal líbil?

Barva

Nolan završil trilogii velkolepě, rozhodně se ale nejedná o film, který by se blížil genialitě jeho starších kousků. Takhle mohou hodnotit ti, kteří očekávali něco jiného, než komiksovou jízdu. Ano, Temný rytíř povstal je oproti svému staršímu bráškovi úplně jiný snímek a tak ho také musíme brát.

Nolanovi se podařilo vytvořit naprosto famózně propletenou trilogii, která díl co díl nabízí filmově úplně něco jiného. Jokera vystřídal tvrďák Bane, který se nebál Batmanovi zatopit ještě více, než kdo dříve. Tom Hardy si zaslouží za ztvárnění krvelačného monstra velké ocenění, rozhodně byl dobrým tahem režiséra Nolana. Catwoman Hathaway dokázala, že i křehká dívka bojovnice se svými hereckými schopnostmi dokáže vnést do světa komiksů sexy mrštnou hrdinku, což se mnohým filmařům v letech minulých příliš nedařilo (Avengers jsem si příliš neužil, asi stárnu). Zde se ovšem dostáváme k pasáží, kde Nolan propojil realitu s ještě více komiksovou šťávou. Některým se prostě může zdát, že rvačky a některá rozhodnutí Kočičí ženy nejsou příliš věrohodná ba i k smíchu. Ale je to prostě komiks a s tím Nolan počítal. Zde nemohu v tomto směru, sám za sebe, nic vytknout.

Samotného Batmana čeká v posledním tažení opravdu velký kus cesty. Jeho příběh také nabízí spoustu klišé a nelogičností, které v publiku vyvolalo nejeden úsměv. Možná to bude znít absurdně, ale kdyby byl Temný rytíř povstal o dvacet minut delší a zaměřil se více na samotného Batmana, určitě by to neuškodilo. S tím, že Batman nebyl hlavním charakterem filmu, nemám žádný problém. Jen se mi některé pasáže zdály moc urychlené.

Abych jen nekritizoval – nový Batman vyniká v akčních scénách, tempu, ale především v hereckých výkonech. Baleovi prostě věříte každou vrásku, šrám i bolest. Režisér Nolan si opět přichystal řadu nedigitálních a vybroušených sekvencí, které v soundtracku Hanse Zimmera dávají světu vědět, že takhle dnes točí málokdo.

Nejnovější dílo Christophera Nolana si určitě ještě nechám rozležet v hlavně. Prozatím, asi půl hodiny po projekci, dávám 8,5/10. Něco mi říká, že hodnocení půjde ještě nahoru, film je prostě pecka!

Blackmen

Tuto sérii jsem si zamiloval. Joker jednoznačně zůstane v srdci mnoha z nás a Bane by zničil Batmana i celý Gotham “ lusknutím prstu“. A celé se to motá kolem Ligy stínů, což nás vrací na začátek. Jednička výborná, dvojka skvělá, trojka nezapomenutelná. Legenda o Batmanovi mě jen potvrdila v mém úsudku, že Batman je nejreálnější a nejlepší hrdina všech dob. A nový rebút bude jen fraška. Nolane, udělal jsi skvělou práci!

TekatOO

Batman Begins byl o vzestupu symbolu spravedlnosti a Dark Knight o jeho pádu, zpochybnění a nahrazení falešným. Dark Knight Rises je tak trochu o obou tématech a tak o tisíci dalších věcí. Zklamání? Ano. Je to neuvěřitelně komplexní, složitý a mnohavrstvý film, který není jednoduchý na sledování a napoprvé jde jen těžko zachytit vše. Ona příběhová linka je jednoduchá, ale netopýr toho chce říct daleko víc. Alegorická linka se dá vykládat několika různými způsoby, každá postava a její motivace má několik různých interpretací. Třetí Batman toho chce říct strašně moc a silně pochybuji, že jsem všechno pochytil. V následujícím cca týdnu můžete čekat delší (!!) článek, kde se to pokusím pořádně rozebrat. Ale tohle jsou dojmy, takže musím nějaké sdělit.

Čím víc jsem se toho snažil pochytit, tím víc mi toho pravděpodobně uniklo. Dark Knight Rises nic moc nepředal a ne zcela důstojně zakončil trilogii, která byla výjimečná a mě samotného změnila jako diváka. Obrovský film, kterým se toho snažil Nolan říci příliš mnoho. Obrovský film, který přináší béčkové zvraty a tváří se jako nejsofistikovanější dílo poslední doby. Obrovský film, který jsem napoprvé nevstřebal. Obrovský film, který dost možná není takový, jak se tváří. Obrovský film, který je možná ještě větší. Obrovský film, který znovu uvidím v sobotu a po třetí v pondělí. Pokud to bude nutné, zamluvím si ještě lístky na úterý.

Miluju Nolana, miluju Batmana. Nolan je intelektuální spása (avšak ne jediná) současných populárních filmů a symbol, který změnil mé vnímání filmů jako takových. Za tohle co jsem napsal, se nemám rád a udělám všechno, co bude třeba, aby hodnocení šlo vysoko, možná do absolutna. Ale dnes to nebude, dnes hodnocení neudělím. Nebudu si hrát na profesionála, tohle je osobní. Čísla nepoužiji. Batman mě zklamal a to hodnocení, které bych dal, by zklamalo mě samotného.

Chci ten film prozkoumat. Chci ho přečíst.

Toupi

Christopher Nolan a Christian Bale jako temný rytíř po třetí a opět za jedna, ale tentokrát ne s hvězdičkou. Třetí příběh o Batmanovi navazuje na konec z minula, ale od té doby uběhlo už osm let, Bruce Wayne je o holi, uzavřený do sebe s pocitem, že Gotham už Batmana nepotřebuje. Opak je ale pravdou, protože na scénu přichází nová hrozba pro Gotham a tou je Bane a s ním další tři nové postavy. Bohužel, právě počet postav je hlavní a snad jediná chyba, která brání jinak skvělému filmu v pořádném rozjezdu, nebo tomu, nechat některé momenty více vyznít a film si tak nejde rovně po přímé cestě, ale neustále odbočuje, aby každá z vedlejších postav dostala svůj prostor. Ale ani tyhle odbočky nejsou dostatečně dlouhé na to, aby se všechny postavy stihly pořádně vybarvit a film tak místo klidné chůze občas trochu zakopává.

Kvantita zde neznamená efektivita a tam kde minule stačily čtyři postavy, které Nolan stihl vybrousit k dokonalosti, zde zůstává šest postav, na které by Nolan potřeboval ještě trochu víc času, než má k dispozici (například Catwoman postupem času hodně bledne) a tento deficit ho v některých částech dohání. Tohle všechno Nolan dokáže vybalancovat tím, že se soustředí na postupné propojování doposud odvedené práce na sérii a utvoření důstojného ukončení své pouti s batmanem. Nedotáhnuté postavy se tak stávají nutným zlem. K dosažení kvalit, jaký film i tak má, by možná stačil pouze samotný Batman a Bane + Blake a Gordon. Ti jsou totiž hlavními tahouny.

Čert vezmi celý problém s přehnaným počtem postav. Má to být epické zakončení příběhu o temném rytíři a takové to také je. Jak emočně, tak akčně. Tím se relativně vynahrazuje zmíněný problém. Film opět disponuje na komiksovku velkým emočním přesahem (nesmí se opět zapomenout na skvělého Michaela Cainea), tak jak to Nolan předvedl v dokonalém Dark Knightovi, ale svého staršího bratříčka nepřekonává. Tady se opět dostáváme k problému s vypiplanějšími postavami, jako byl Harvey Dent, ale to už bych tu nerad rozebíral.

To, co Nolan měl vždycky, je Christian Bale, který ze sebe ždímá opravdu hodně. Jeho postava Bruce Waynea má i tady problémy sám se sebou a tentokrát poznává opravdovou beznaděj. Výběr Toma Hardyho do role záporáka, se ukázalo jako vynikající volba. Bane je chodící hora svalů, ale stejně jako Joker skvěle zahraný, chladnokrevný a děsivý zároveň a ještě stíhá za pochodu lámat lidem nejenom vaz. Souboje s Batmanem a scéna na stadionu patří k jeho vrcholům. Poslední čtvrtina je opravdu epické zakončení jak samotného filmu, tak celé trilogie se skvělým hudebním doprovodem od Zimmera. Souboje jak uvnitř Gothamu, tak i na nebi v letounu The Bat je to nejlepší, co jsme mohli v sérii vidět.

Režisér Christopher Nolan nepřekonal sám sebe, ale i přesto vítězí, protože se vztyčenou hlavou ukončil perfektní trilogii a jeden z budoucích kultů ve filmovém a komiksovém světě. Klobouk dolů!!! – 9/10

Ernia

Řadit tenhe film mezi další komiksovky jako Iron Man nebo Spiderman prostě nemůžeme, A to nejen kvli tomu, že Batman patří DC comics a ne Marvelu. Už po pár minutách sledování si uvědomíte, že tohle není klasický akční film. Ne. Tohle je film Christophera Nolana. Pomalejší tempo, promyšlený scénář, uvážená režie a výborná herecká sebranka (Nolanův fanclub – Bale, Murphy, Cotillard, Gordon-Levitt). Chvílemi mi to tempo přišlo až moc pomalé, nedostatek akce a tragédie způsobená Banem ne tak fatální. Ale ten pocit nemá dlouhé trvání. Po chvilce si totiž uvědomíte, že to, co se odehrává na plátně je mnohem děsivější než všechny výbuchy v Transformers dohromady. Protože šílenství v Gothamu je mnohem více reálné. A všechny ostatní pochybnosti (včetně té, jestli skoro 170 minut není přehnaná stopáž) zmizí při samotném finále (při kterém by před pár lety mé pubertální já znechuceně protáčelo panenky).

PS: Bane byl skvělý, to se vědělo dopředu. Kdo mě ale mile překvapil, byla Anne Hathaway. Smoking hot.