Dopis Batmanovi na rozloučenou

Batman přichází a konkluze fenomenální trilogie od fenomenálního tvůrce je očekávána jako jen málo jiných věcí v historii filmového průmyslu. Christopher Nolan se tak rozloučí se svým kolosálním projektem. Opouští Gotham, opouští Bruce Wayna i Batmana. Triumf byl dosažen, milióny nadšených diváků tleskalo a tleskat ještě budou.

Věrní fanoušci nacházejícího spektátlu také ví, že do obchodů zamíří také knížka „The art and making of Dark Knight trilogy,“ sepsaná právě Nolanem. V ní se má objevit jeho dopis na rozloučenou všem, kteří Batmana milovali.

NaFilmu.cz vám exkluzivně přináší plnou verzi.

Alfred, Gordon, Lucius, Bruce…Wayne. Jména, která se pro mě stala tak důležitá. Dnes, tři týdny před premiérou, se chystám těmto postavám říci sbohem. Můj syn (myšleno trilogie) má deváté narozeniny. Narodil se jako různými kusy poslepovaná kára v garáži, která prošla mnohými změnami. Od točení obyčejné helikoptéry nebo přestřelky, což na počátcích znamenalo něco velmi těžkého, až po natáčení tisíců komparzistů, demolic a chaosu, které se pro nás po chvíli stalo obyčejnou prací.

Lidé se ptají, zda jsme od začátku plánovali trilogii. Je to jako se někoho zeptat, zda plánoval vyrůst, oženit se, mít rodinu. Odpověď není jednoduchá. Když jsme já a David poprvé otevřeli otázku Batmana, pohrávali jsme si s ideami, co přijde pak. Ihned jsme se ale stáhli, nechtěli jsme jít příliš daleko. Nechtěl jsem, aby Bruce věděl vše, aby měl náskok. Chtěl jsem to prožívat současně s ním. Řekl jsem Davidovi a Jonathanovi, aby do filmů vložili vše, co můžou, vše co vědí. Celý štáb dal všechno do prvního dílu. Nic nepřišlo nazmar a nic se neušetřilo. Postavilo se od základů celé nové město. Christian, Michael, Gary, Morgan, Liam a Cillian začali tímto prostředím žít. Vdechli mu život. Christian se do své role Bruce Wayna naprosto neuvěřitelným způsobem položil. Obě role zvládl tak skvěle, že ani na vteřinu nenechal nikoho si všimnout, jak odlišný a luxusní život vedl, když nebyl Batmanem.

Během tvorby prvního dílu jsem vůbec od dvojce neuvažoval. Kolik dobrých seqeulů existuje? Proč riskovat úspěch prvního dílu. Pak jsem si ale uvědomil, kam směřuje Bruce a když jsem poprvé začal přemýšlet o jeho dalším nepříteli, pokračování pro mě bylo veledůležité. Dali jsme  dohromady původní tým a vrátili jsme se do Gothamu. Změnilo se od té doby hodně. Bylo to větší, reálnější, modernější. Na druhé straně se objevila nová forma chaosu. Ultimátním způsobem hrůzu nahánějící klaun v podání Heatha. Udělali jsme pokrok při natáčení, vytvořili jsme nový batmanův kostým, aby mohl otáčet hlavou, točili jsme na imax kameru. Udělali jsme také několik věcí, kterých jsme se báli, které jsme dělat nechtěli. Mluvím o zničení batmobilu. Spálili jsme mafiánské peníze. Vzali jsme všechny možnosti naděje na úspěch sequelu, hodili jsme je do povětří a zavítali jsme do nejčernějších koutů Gothamu.

Nikdy jsem nečekal, že uděláme trojku. Kolik dobrých druhých sequelů existuje? Ale logicky jsme se ptal sám sebe na konec Brucovy cesty a když jsme s Davidem ten konec cesty objevili, musel jsem to vidět. Museli jsem se vrátit a dělat vše, o čem jsme si na začátku našich kariér jenom špitali. Dali jsme zase dohromady celý tým a to kouzlo tam stále bylo, i po čtyřech letech. Začali jsme dělat trilogii. Vše bylo dokonce jasnější, práce byla hladší. Waynova pevnost byla předělána. Známé obličeje se vrátily o něco starší, moudřejší. Ovšem ne všechno bylo tak, jak vypadalo.

Gotham začal hnít od základů. Nové zlo začalo bublat na povrch. Bruce si myslel, že Batmana již není zapotřebí, ale mýlil se, stejně jako jsem se mýlil já. Batman se musel vrátit. Myslím, že vždy se bude muset vrátit.

Michael, Morgan, Gary, Cillian, Liam, Heath, Christian. Jména, která pro mě tolik znamenají. Můj čas strávený v Gothamu, během kterého jsme sledovali jednu z největších postav pop kultury, byl pro mě neskutečnou výzvou a zároveň největším oceněním, v jaké může režisér doufat. Batman mi bude chybět. Rád bych si myslel, že i já budu chybět Batmanovi, ale on nikdy nebyl zrovna sentimentální,

Co vy? Podělte se s námi s vašimi dojmy ohledně celé trilogie.