12 mrtvých a 50 zraněných na premiéře TDKR

Jít na půlnoční premiéru a užít si film na jednom z prvních veřejných promítání může být super. Někteří super fandové si dokonce oblečou kostýmy svých hrdinů a doufají, že si film pořádně užijou. Tak se na film těšili i v malém městečku Aurora (poblíž Denveru, USA). Dopadlo to ale uplně jinak. Na půlnoční premiéře nového Batmana Temný rytíř povstal v Denveru bylo zabito 12 lidí a dalších 50 zraněno.

Maskovaný muž přišel do kina s plynovou maskou na hlavě a během jedné ze scén začal střílet a zapálil bombu (nejspíš) se slzným plynem. První výstřel někteří diváci dokonce považovali za součást filmu. První odhady uváděly 14 mrtvých a 30-40 zraněných. Pozdější zprávy ukázaly, že 10 lidí zemřelo na místě, další 2 v nemocnici a dalších 50 (včetně dětí) bylo zraněno.

Kino bylo okamžitě evakuováno a žádní další podezřelí se neobjevili. Policie viníka zadržela a identifikovala jako místního občana Jamese Holmese.

Warner Bros. reagovali tímto prohlášením: „Společnost Warner Bros. je hluboce zarmoucena tím, co se stalo. Posíláme upřímné kondolence rodinám a všem blízkým obětí této tragické události.“ Zároveň zrušili na dnešek naplánovanou premiéru v Paříži a všechny rozhovory, které byly pro tuto událost naplánovány.

Tuto událost nenechal bez pošimnutí ani americký prezident Barack Obama: „Michelle a já jsme šokovaní a zarmoucení tím, co se stalo v Coloradu. Státní i místní úřady jsou v pohotovosti a moje kancelář bude dělat vše, co je v našich silách, abychom pomohli lidem, kteří žijí v Auroře, během tohoto těžkého období. Zavazujeme se k tomu, že ten, kdo toto způsobil, bude potrestán a k zajištění bezpečí a pomoci zraněným. Čelíme teď těžkým a temným časům a je na čase, abychom se tomu postavili společně jako jedna rodina. Všichni myslíme na občany Aurory a modlíme se za ně.“ (atd.)

Toto je tragická událost, která se bez pochyby zapíše do historie filmu a bude mít následky větší, než jen stažení traileru Gangster Squad (promítaný před TDKR), který obsahuje scénu velice podobnou tomu, co se doopravdy stalo (pětice mafiánů střílí do plného kinosálu).