Bílý dům dvakrát v obležení

V nejbližších letech budeme mít možnost shlédnout dva filmy, pojednávající o tom samém. Nejdřív Roland Emmerich, mistr v ničení Země, uvede v roce 2013 do kin White House Down. O rok později naservíruje Antoine Fuqua fanouškům akčních thrillerů s teroristickou zápletkou snímek Olympus Has Fallen. Pojďme si oba filmy představit blíže.

White House Down pojednává o přepadení Bílého domu (dosud neznámou) teroristickou organizací. Prezidenta si zahraje Jamie Foxx a prý půjde o podobného politika, jakého ztvárnil Harrison Ford ve snímku Air Force One, tedy nebojácného bojovníka, který se zbraní a letících kulek nebojí. A jelikož známe Emmericha (Den Nezávislosti, 2012) , půjde zřejmě o další hrdinský patos zabalený do velmi pěkného obalu. Agenta, zachraňujícího Bílý dům si zahraje Channing Tatum. Nedávno herecký štáb posílila Maggie Gylenhaal, ale informace o její postavě zatím nebyly zveřejněny.

Na filmu ze studia Sony Pictures se začne intenzivně pracovat od letošního srpna, premiéra je stanovena na rok 2013.

Olympus Has Fallen přijde na řadu o rok později, tedy v roce 2014. Již dnes se však můžete setkat s alternativním názvem – White House Taken. Režíruje Antoine Fuqua (Training Day) a do role prezidenta USA byl zvolen Aaron Eckhart. Hlavní roli ochránce Spojených Států si zahraje Gerard Butler. Také zde registrujeme novinku o dalším herci na palubě. Angela Bassett (This Means War) byla obsazena do vedoucí ženské role, patrně si zahraje člena štábu prezidenta.

Film zahajuje produkci v září a vzejde ze studia Nu Image/Millenium Films. Scénář napsali Creighton Rothenberger a Katrin Benedikt.

Máme tedy dva na první pohled identické filmy. Nezbývá než čekat, který z režisérů natočí film lépe a s větším gustem pro diváka. Pokud se podíváme na tvorbu obou filmařů, můžeme leccos predikovat. Zatímco Emmerich si rád hraje s efekty, pompézními akcemi vyplněné explozemi, Fuqua je spíše matador na budování napětí mezi postavami. Odborná veřejnost v Hollywoodu dokonce složila Fuquovi kompliment, když právě jeho připravovaný film přirovnala k legendární Smrtonosné Pasti, akorát s dovětkem „v Bílém domě„.

Oba filmy budeme i nadále sledovat a informovat vás.