Recenze: Bad Ass (2012)

Béčkovitá událost roku vsází na herecké schopnosti Dannyho Treja, který pod všemi vrásky na obličeji a zarostlou bradkou skrývá velkého sympaťáka prahnoucím po spravedlnosti a světe div se, i po lásce. Ale na nákupy byste s ním nešli!

Trailery k filmu Bad Ass

Frank Vega (Trejo) si zažil své. Válečný hrdina z Vietnamu, kterému se po návratu domů postavila zády celá společnost, je nucen pracovat téměř celý život jako prodavač párků. Láska z dětství, která slíbila věrnost, dokud se Frank z války nevrátí domů, žije už vlastní život a má svou rodinu. Jediný, na koho se Frank může obrátit, je kamarád Klondike, další válečný veterán. Stereotyp jde stranou, když stařík Frank nakope zadky místním skinheadům, otravujících v oblíbeném Frankově dopravním prostředku.

Po krátkém prologu, ve kterém se vystřídá několik opravdu prapodivných hereckých výkonů, jsme navnaděni na další průběh filmu. Video, ve kterém chuligáni dostanou pěstmi v městské hromadné dopravě – vy víte od koho, obletí půl planety a média ze statečného cestujícího stvoří hrdinu, kterého poznáte na každém kroku a budete nosit jeho hlavu na tričku. Něco podobného, ve větším měřítku, jsme už viděli ve filmu Kick Ass, ale budiž.

Občas se pousmějete nad dialogy. Pravděpodobně nevyžádaně. Jenže ony nevyzní ani tak špatně ze scénáře, jako spíš z úst některých herců neherců, u kterých máte pocit, že přišli, promluvili a zase někam odešli. Co se musí líbit, je hláškování Dannyho Treja. Některé vtípky jsou milionkrát ohrané, ale stále vás budou bavit – vždyť je přece sype z rukávu Danny Trejo! Jelikož se jedná o čistokrevné eRko, není nouze o sprostá slovíčka ani špatně vychované dítko, kterému Frank jednoduše přezdívá Dlaždič nebo Černý trpaslík. Vulgárně mluví jen asi každá druhá postava…

Neschopnost policie je v tomto případě samozřejmostí. Z nějakého důvodu, který zde nebudu zveřejňovat, je Frank nucen vzít spravedlnost do svých rukou. Fakt, který možná trochu zarazí, je ten, když Frank Vega opustí svůj dům. Vždy, když se tak stane, můžete čekat pořádnou bitku, ne-li něco horšího. Nikdy byste nevěřili, kolik lidí musí dostat naloženo, aby se našel jeden člověk v jednom malém městě. Ale budiž, mohl to dělat Chuck Norris v Texas Rangers, může to dělat i Trejo.

Film disponuje hodně rvačkami, násilím a také scénářem nabízejícím mnohem víc, než co je rozpočet filmu schopen zakrýt. Danny Trejo se snaží hrát, smát i plakat, ale největší radost dělá levými háky a hláškami, které jsou velmi častým jevem. Příběh stojí na velmi primitivní zápletce, která nic nového nepředstavuje, ale celkově film neurazí ani nenadchne. Nebál bych se dát 60%, ale všechno sráží poslední dvacetiminutovka. Kdo vyhlíží Machetu, snímek Bad Ass určitě přivítá.