Top 10: Antihero

Čas od času, lépe řečeno dost často, se setkáváme s filmovými postavami, které musí překročit zákon, aby vykonali spravedlnost. Samozřejmě nejen takto se definuje pojem „antihero“. Jde prostě o postavu, která s vámi nikdy nepůjde na pivo, opovrhuje blízkým přátelstvím či jinak nemá zájem s kýmkoliv se kamarádit. Co je však oním kontrastem nutným pro oslovení „antihero“? Alespoň jednou za svůj bídný život pomůže jednotlivci nebo skupině utlačovaným a tím si získá sympatie.

Dnes na vás vychrlím top 10 antihrdinů. Opět se jedná o ryze subjektivní záležitost. Rozhodování bylo velmi těžké, proto smutným a nezařazeným postavám věnuji alespoň čestné místo na střídačce.

10. Nick Santoro (Nicolas Cage, Hadí oči)

Zkorumpovaný detektiv Nick Santoro mlátí své nanicovaté informátory a tu a tam si ulije nějaké dolary. Toho osudového večera je však v Atlantic City boxerský zápas a v hledišti Ministr obrany USA, na kterého je spáchán atentát. Nick se dostává do spirály konspiračních událostí, které ho dovedou až ke konfrontaci se svým dlouholetým kamarádem z armády. Ten je však za onou konspirací. Nick, když zjišťuje pravdu, nenechává se uplatit, aby mlčel, naopak chrání ženu v ohrožení Julii.

9. Barney Ross (Sylvester Stallone, Expendables)

Žoldák, jehož život je jedná velká a nekončící válečná zóna. Nechává se se svým týmem najímat na špinavé, tajné a nelegální akce. Jeho dalším cílem je ostrov Val Verde a likvidace místního diktátora. Vše by bylo jednoduché nebýt uprostřed válečné vřavy nevinná dívka, která má srdce a odvahu tam, kde má být. Vojenská akce, během které se nemají brát ohledy na žádné civilisty, se mění v záchrannou misi.

8. Clyde Shelton (Gerard Butler, Ctihodný občan)

Upřímně, kdo z nás věří v justici? Spravedlnost není vždy správně nastavena, není vždy efektivní. Při shlédnutí tohoto snímku jsem Clydovi tak moc fandil. Kde je však ona rovnováha mezi braním spravedlnosti do vlastních rukou a terorismem? Co nás v takovém okamžiku odlišuje od vrahů, kteří nám vzali to nejcennější? Neříkám, že tento film je hrozně hlubokomyšlenkářský, avšak patetické je si nalhávat, že spravedlnost, ať už je jakkoli resultována, musí být VŽDY respektována.

7. Bernie LaPlante (Dustin Hoffman, Hrdina proti své vůli)

Skvělá a upřímná komedie o lidské odvaze a odvrácené straně charakteru. Mistrovský Dustin Hoffman jako totálně šumafukářský hrdina, který chce jen teplé jídlo, střechu nad hlavou a vidět párkrát svého syna. Kdyby takových lidí bylo na světě víc, kéž by.

6. Mr.Goodkat (Bruce Willis, Lucky number Slevin)

Nájemný vrah, kterému svitne v hlavě pocit vžití se do jiné postavy? Nereálné, zvlášť, když jde o Bruce Willise. Josh Hartnett byl však sympatický malý klučina, který ani nevěděl co se děje a už byl uprostřed mafiánských praktik nemilosrdně beroucích jeho rodiče do náruče smrti. Mr. Goodkat poruší svůj kontrakt a pomáhá vymyslet skvělý plán pomsty.

5. Námořník (Kevin Costner, Vodní svět)

Svět se potopil a ta malá hrstka lidí, kteří se přizpůsobili a přežili, žije na umělých ostrovech. Každý si všímá sám sebe, každý chce koupit kus novin nebo semínka rajčete. Zapomeňte na sílu peněz nebo územní nároky. Námořník na to zapomněl, brouzdá širé oceány na svém ultramoderním plavidle a o nikoho se nestará. Miluje pastelky, ústřižky z novin a ovoce. Nikdo z lidí mu není příjemný ani na metry daleko, proto je zábavné sledovat, jak se sbližuje s malou holčičkou, která zná cestu k pevnině. Námořníkovi měkne srdce a strašlivý vrah v podání Dennise Hoppera mu nemůže stát v cestě za záchranou nesnesitelného dítka.

4. Hank (Jim Carrey, Já, mé druhé já a Irena)

Chybí tu cenovka, kasa šest. Prosím ověřit cenovku na vagiklínu, kasa šest. Jedná se o vagiklín…“ Tímhle mě Hank naprosto dokopal do stavu abnormálního smíchu a čekal jsem jak se tento maniak v těle nejistého policajta projeví postupem filmu. Hank je výsledkem rozdvojené mysli psychicky zlomeného a dříve strašně hodného policisty Charlieho. Avšak, kdo pomůže ochránit ženu v ohrožení? Ňouma Charlie nebo bitkař Hank?

3. Riddick (Vin Diesel, Černočerná tma)

Ve spojitosti s Riddickem se v médiích poprvé objevil pojem „Antihero“. Píše se daleká budoucnost, ocitáme se v temných koutech vesmíru. Trestanec na útěku s vyleštěnýma očima prvotně zachraňuje sám sebe, avšak postupem času zjišťuje, že lidský druh mu přeci jen musí být přirozeně bližší než příšery. Riddick nejdříve zachraňuje hrstku přeživším, aby v další kapitole svého neklidného života zachraňoval celou galaxii. Pro mě osobně skvělá sága, čekající na poslední díl trilogie. Riddick se změnil ve strach nahánějícího kriminálníka v poslední naději na zachování lidského druhu. Štěstí, že si to sám uvědomil a přizpůsobil se.

2. Tommy (Tom Hardy, Warrior)

Životem v mládí poznamenaný tvrďák, který nikdy nic nedostal zadarmo a musel se smířit se smrtí své matky před vlastníma očima. Jako teenager jej opustil otec a on tak narukoval do armády, což viděl jako jedinou možnost. Nic hrdinského. To dnes potkává každého druhého člověka po celém světě. Jenže nehynoucí síla a chuť dokázat v životě něco, obětovat skoro vše a to pro pozůstalé po nejlepším kamarádovi se dnes prostě musí cenit. Zní to jako silný patetismus, avšak každý z nás alespoň jednou v životě zažil porušený slib, křivé přátelství a podobné věci. Tommy, ač k ostatním velmi necitlivý a flegmatický, dohání svůj dávný slib až na okraj lidských možností.

1. Dr.Cox (John C. McGinley, seriál Scrubs)

První místo si podle mě zaslouží netradičně televizní postava. Za celou dobu sledování filmů a seriálů jsem ještě nikdy nezažil tak hrozného člověka, který nesnáší všechny okolo sebe a zároveň s jistou dávkou dobra. Ono je vlastně velmi jednoduché Doktora Coxe popsat. Člověk milující svou vlastní trýzeň a ještě více milující trýzeň ostatních. Cynik. Avšak, když znáte seriál Scrubs stejně dobře jako já, víte, kdo je v tomto univerzu plném tragických okamžiků a nezájmu ostatních „the good guy“.

Náhradníci:
Grinch (Jim Carrey, Grinch)
Robert Rath (Sylvester Stallone, Nájemní vrazi)
George Wilson (Walther Mathau, Dennis postrach)
Gru (-, Já, padouch)
Jimmy Tadeski (Bruce Willis, Můj sousedk zabiják)
Jack Byrne (Robert DeNiro, Fotr je lotr)