Recenze: The Avengers (2012)

Včera večer do našich kin vtrhl jeden z nejočekávanějších filmů letoška – Avengers režiséra Josse Whedona. Na prvním dni promítání nemohl chybět zástup naší redakce a tak se nás na film vydalo hned několik. Někdo zvolil 2D verzi s titulky, jiný šli na „3Déčko“ s titulky a ti méně štastní to museli zvládnout s dabingem. Díky tomu Vám přinášíme exkluzivní recenzi složenou z názorů jednotlivých redaktorů našeho serveru.

Trailer k filmu The Avengers

Avengers je projekt, ve kterém se mají spojit výjimeční lidé a utvořit tým, který by měl chránit naší planetu. Naši hrdinové, kterými jsou Steve Rodgers/Cap. America (Chris Evans), Tony Stark/Iron Man (Robert Downey Jr.), Thor (Chris Hemsworth), Bruce Banner/Hulk (Mark Ruffalo), Natasha Romanoff/Black Widow (Scarlett Johansson) a Clint Barton/Hawkeye (Jeremy Renner), pod vedením Nicka Furyho (Samuel L. Jackson) se zpočátku, na popud Lokiho (Tom Hiddleston) trochu rozhádají a dohromady se dají, až když jde opravdu do tuhého a potřebují k tomu dost zásadní impuls. Ale když se tak stane, Loki pozná, co znamená přívlastek Nejmocnější hrdinové světa.

V normální recenzi by následoval výčet jednotlivých hereckých výkonů, technického zapracování filmu a spousta jiných informací. Dnes to ale, jak už bylo řečeno, bude trochu jinak. Teď na Vás čekají „minirecenze “ od jednotlivých redaktorů.

Lukes: Na film jsem se těšil od chvíle, kdy jsem se o něm dozvěděl. Pochopitelně jsem měl na tento typ filmu celkem vysoká očekávání a zároveň jsem měl obavy, aby Marvel příliš častými TV spoty neuvolnil příliš mnoho z filmu. Moje očekávaní film splnil do puntíku a v některých věcech je dokonce předčil. Herecké výkony jednotlivých protagonistů byly vyvážené, odpovídaly jejich postavám.

Tony Stark byl opět egocentrický, sarkastický a chrlil jednu hlášku za druho. Pokud jde o záchranu planety, dokáže však obětovat i sám sebe. Cap. America byl zpočátku zásadový voják, ale když došlo na boj, pěkně se rozjel a ukázal, že tak nějakou tu hlášku prohodit umí a hlavně výborně velel celému tým, když nebyl nablízku Nick Fury. Ten prokázal, že pro záchranu lidí, ať ze S.H.I.E.L.Du nebo civilního obyvatelstva udělá cokoliv. Thor byl zpočátku trochu „mimo“, ale nakonec se ukázal jako velmi užitečný a jako jeden z mála by byl asi schopný zkrotit Hulka. Nevěděl jsem, co mám čekat od Bruce Bannera a to proto, že ze tří filmů s Hulkem je Mark Ruffalo třetí herec, který doktora ztvárnil. A povedlo se mu to velice dobře. Hulk má několik výborných scén a troufám si tvrdit, že i tu úplně nejlepší, u které se smálo celé kino.

Po technické stránce je film samozřejmě dokonalý. Ocenil  bych trochu více pozadí o návratu Thora na Zemi, probuzení Kapitána  a také o Lokiho armádě. Ale to se možná dozvíme v Avengers 2. Moje hodnocení je tedy 9/10. Viděno ve 2D s titulky.

P. S.: Překladatel byl zasloužil strhnout plat (několik kontextových chyb a Hulk napsaný jako Halk).

Tekat00: Whedon je borec. Od dob Firefly jsem ho měl sakra rád. Když mu byli přiklepnuti Avengers myslel jsem, že snad umřu radostí. Co z toho nakonec vylezlo? Ultimátní nářez. Vážně! Lepší a celistvější film než sólovky. Tahle banda superhrdinů prostě funguje dokonale. I přes pomalejší rozjezd (fanouškovi komiksů to nevadí) se tahle all-star pecka vyhoupne zatraceně vysoko. Hiddleston je perfektní záporák i výborný herec a všichni členové Avengers (+ Fury) jsou mu rovnými spoluhráči. Charisma, svaly, výbuchy, šípy, kladivo, zelená a Stark. U diváků, které předloha nezajímá, chápu chladnější přijetí, ale i tak si Whedon tímhle blockbusterem neudělal ostudu. A ještě k tomu je film neuvěřitelně vtipný (!!!). 9/10 a zítra jdu znovu, abych se v hodnocení utvrdil.

David661: Přiznávám, že jsem měl z tohoto filmu docela obavy, hlavně když jsem se dozvěděl, že takto významný snímek, který spojí „nejmocnější hrdiny světa“ dostane do rukou Joss Whedon, který má za sebou pouze jeden celovečerní snímek a co si budeme povídat, i ten byl vlastně jen levný předfilm seriálu. S radostí tedy mohu říct, že se moje obavy nevyplnily. Pokud mám srovnávat s loňskými X-meny, tak nejspíše o chlup Avengers vítězí. Na rozdíl od X-menů Avengers přinášejí mnohem nadlehčenější zábavu, víc akce, 3D (byl jsem překvapen, že bylo velice kvalitní) a Hulka, který celý film vede, rozráží co může a Mark Ruffalo se tak představil jako nejlepší Hulk vůbec. Z filmu jde cítit, že Joss Whedon je velký komiksový fanoušek a vytvořil tak snímek, na který my nerdi jen tak nezapomeneme a pár logických kiksů rádi odpustíme. 85% objektivně 90% subjektivně.

Toupi: Seriálový mistr Joss Whedon se zhostil asi nejtěžího comicsového projektu co se realizace týče a bez větších výkyvů ve finální verzi můžeme doufat v to, že bude režírovat i další sešlosti téhle super party. Whedon vytřískal z předložené látky téměř vše, co se dalo a ještě k tomu perfektně vyplnil film svým tipickým humorem a podal ho vždy tak, aby ve filmu nepřekážel nebo nevyzněl špatně z momentální situace, takže zábavných hlášek se dočkáme i v akčních scénách a film to vůbec neshazuje, ba naopak.

Navíc se režisérovi povedlo více vykreslit samotné povahy a pocity jednotlivých postav a tak je například snadno čitelná Captainova zdrženlivost a strach z budoucnosti, ve které se ocitl a jeho vnitřní boj o tom, jestli vůbec má na to, aby obstál v nové době.
Srach fanoušků z toho, jestli na plátně všichni dostanou dost místa, si Whedon pohlídal jak nejlím umí a ve dvou hodinách a dvaceti minutách stopáže našel dostatek času na to, aby žádná z postav nepřišla zbytečně nazmar.

Akční scény jsou především v poslední čtvrtině pastva pro oko a i přesto je celé dění naprosto přehledné a jedna akce střídá druhou bez vetšího náznaku chaosu. Avengers na stříbrném plátně je to nejlepší, co mohlo comicsový svět potkat a doufejme, že to tak bude i nadále, protože po titulkové scéně by to tak být mohlo.

P.S. Hulk je opravdu boží a konečně se ukazuje v nejlepší formě vůbec!