Televízní tipy (28. 5. – 3. 6. 2012) – Sobota na JOJke

Po ďalšom týždni tu mám pre vás prichystané svoje tipy, na to, čo pozerať v televízii, keď práve nemáte nič lepšie na práci.

Pondelok: Most cez rieku Kwai, ČT 2, 21:00
Jednoho žhavě slunečného dne roku 1943 přibude do japonského zajateckého tábora uprostřed džungle další várka britských zajatců. Přestože jsou muži zbídačení vyčerpávající cestou, připochodují s říznou písničkou. Jejich nadřízený, plukovník Nicholson (Alec Guinness), totiž nehodlá nepříteli ukázat žádnou slabost. Velitel tábora, plukovník Saito (Sessue Hayakawa), viditelně znervózní: tuší, že na jeho úseku stavby železnice, která má ve vražedně krátkém termínu spojit Bangkok s Rangúnem, nastávají problémy. Jeden ze zajateckých „starousedlíků“, Američan Shears (William Holden), to všechno ironicky sleduje ze stínu marodky, kam se právě ulil. Plukovník Nicholson si dokáže pro sebe a pro své důstojníky vyvzdorovat právo nepracovat. Postupně pak propadá posedlosti vybudovat dokonalý most. Podle jeho názoru dobře organizovaná práce udrží v mužstvu vysokou morálku a Japonci pochopí, že Brity s jejich schopnostmi a civilizovanou tradicí nikdy neporazí.

Utorok: Monštrum, NOVA Cinema, 22:00
Charlize Theronová hraje ve filmu Zrůda roli masové vražedkyně Aileen Wuornosové, která nenávidí muže.
Režisérka Patty Jenkinsová vylíčila milostný příběh dvou ztracených existencí: Aileen, bývalé prostitutky, a Selby Wallové, kterou rodiče pošlou k tetě na Floridu, aby se „vyléčila ze své homosexuality“. Zoufalá Aileen pomýšlí na sebevraždu. V baru pozná Selby a zamiluje se do ní. Kvůli ní pokračuje v prostituci. To v ní však živí zuřivost, která vyvrcholí několika brutálními vraždami. Média Aileen označí jako první masovou vražedkyni – zrůdu.

Streda: Pekárov cisár, NOVA, 20:00
Pokračovanie filmu Cisárov pekár, ktorý odvysielala NOVA (už po stý krát) minulú stredu. Tá kvapka nostalgie v strede týždňa ale možno predsa len prospeje.

Štvrtok: Matrix, NOVA Cinema, 20:00
Život mladého počítačového experta s perspektívnou budúcnosťou, a zároveň obávaného hackera s prezývkou Neo, Thomasa Andersona, sa radikálne zmení vo chvíli, keď ho po niekoľných nočných morách kontaktuje záhadná Trinity. Ponúkne mu odpovede na otázky, ktoré ho už dlhší čas sužujú, no hlavne odpoveď, ktorá ho zaujíma asi najviac od chvíle, keď dostal záhadný e-mail: Čo je to Matrix? Rozhodne sa uveriť jej, a po poslednej možnosti voľby, ktorú mu ponúkne černoch Morpheus, sa prebúdza v skutočnom svete. S hrôzou zisťuje, že život, ktorý doteraz žil, bol len ilúzia. Že zďaleka nie je rok 1999, a že Matrix je obrovský software, na ktorý sú všetci ľudia napojený, a žijú si v ňom svoj vlastný „život“ tak, ako doteraz žil aj on. V skutočnosti sú umiestnení v obrovskej elektrárni, ktorá týmto spôsobom prináša úžitok novodobým pánom sveta – strojom. Dnes už kult.

Piatok: Voľný pád, Markíza, 2:20
Je 12. června 1991. Za nesnesitelného horka uvízly v dopravní zácpě uprostřed Los Angeles desítky řidičů. Nervozita a napětí houstne, až jednomu z nich povolí nervy. William Foster vystoupí z vozu a se slovy „Jdu domů!“ se vydá na cestu z níž, jak se později ukáže, není návratu. V okamžiku, kdy mu arogantní prodavač odmítne vyhovět a rozměnit na telefon, se totiž osobní vzpoura muže nazývaného dále jen D-Fens (defence = angl. obrana) mění v pomstu. Pomstu světu, městu, společnosti, lidem. Baseballovou pálku, jeho první zbraň postupně nahradí nože, puška, samopal. Jeho cesta je stále víc destruktivní, zůstávají za ním trosky a později i mrtví. A přesto jej plně chápete, protože dělá to, co byste často nejraději udělali sami. Po stopách tragického hrdiny se vydává policista Prendergast, který má právě odejít do výslužby. Přestože chápe, co se odehrává ve Fosterově nitru, je přesvědčen, že ho musí zastavit.

Sobota: Dievča, ktoré koplo do osieho hniezda; District 9, JOJ, 20:20
Lisbeth Salanderová plánuje pomstu. Chce se pomstít lidem, kteří se ji pokusili zabít, a také vládním institucím, které jí téměř zničily život. Zásadní komplikací je ale kulka, která jí uvízla v hlavě. Lizbeth leží pod přísným dozorem na jednotce intenzivní péče s nepatrnou šancí na uzdravení. Pokud se jí to povede, bude souzena za tři vraždy a jeden pokus o vraždu. Už tak bezvýchodnou situaci ještě vyhrocuje jiný pacient, který leží ve stejné nemocnici – její vlastní otec Alexander Zalaščenko, který se chce své dcery jednou provždy zbavit. ; Před více než dvaceti lety došlo k prvnímu kontaktu mimozemské civilizace s lidstvem. Lidé očekávali děsivou bitvu nebo významný technologický pokrok. Nedošlo ani k jednomu. Mimozemšťané byli uprchlíky z vlastní planety. Stvoření byla ubytována v nouzových domovech v jihoafrickém Okrsku 9 (District 9), zatímco se státy celého světa dohadovaly, co a jak dál. Teď všem dochází trpělivost. Dohled nad mimozemšťany byl svěřen MNU, soukromé organizaci, které je osud mimozemšťanů lhostejný. Měla by ale naději na obrovský výdělek, pokud dokáže zprovoznit mimozemské zbraně, které vyžadují k aktivaci mimozemskou DNA. Napětí mezi mimozemšťany a lidmi dospěje ke svému vrcholu ve chvíli, kdy začne MNU obyvatele Okrsku 9 stěhovat do nového tábora.

Nedeľa: Vykúpenie z väznice Shawshank, JOJ, 20:20
Strach dělá z lidí vězně. Naděje jim dává křídla. Film natočený podle novely Stephena Kinga. Strhující příběh o přátelství, naději a moudrosti s velmi výraznými hereckými i charakterovými osobnostmi. Andy Dufresne přichází do vězení v Shawshanku jako nový vězeň podezřelý z vraždy. Spřátelí se s doživotně odsouzeným Redem a společně se snaží přežít v nelidském prostředí vězeňského systému. Odmítají upadnout do rezignace a dodávají naději sobě i spoluvězňům. Film získal mnoho ocenění filmové kritiky a díky svému hluboce humánnímu poselství, skvělým hereckým výkonům a působivému zpracování byl 7 x nominován na Oscara- za nejlepší film, herce v hlavní roli (Morgan Freeman), nejlepší scénář, kameru, hudbu, střih a zvuk.