Recenze: Safe (2012)

Vítejte v džungli jménem New York, shromaždišti gangů ze všech koutů světa. Na jedné straně ruskou mafii a na straně druhé čínské triády. Obě barikády drženy na uzdě zkorumpovanou bandou policajtů z NYPD. Všechny tři strany chtějí jednu malou čínskou holku, jejíž mozek pracuje jako supervýkonná kalkulačka a paměťová karta v jednom. V ceně jsou miliony ukryté v trezorech a jen ona zná kombinaci. Kdo jí přispěchá na pomoc? Neohrožený Jason Statham v další ultimátní prezentaci svého bojového umění!

Luke Wright (Statham) žije mizerný život jako rváč v kleci a tu a tam musí v ringu padnout dřív než by chtěl. Ovšem jeden zápas si prostě postavil hlavu a svého soupeře poslal na jednotku intenzivní péče. To se však nelíbí ruské mafii, která si podala nejeden tiket na Lukovu prohru, a tak je zabita jeho manželka.

Mezitím je malá Mei držena v Číně nemilosrdným Hanem. Ten se chystá navštívit Spojené Státy a tak trochu zkasírovat New York. Školačku potřebuje díky její schopnosti z hlavy vypočítat jakýkoliv příklad a pamatovat si čísla. Jenže o Mei usiluje i ruská strana a jelikož zkorumpovaná část NYPD větří problém, tak i ona jde po malé holce ve snaze udržet si všechny nekalé informace i nadále v šuplíku.

Jenže Luke věří, že jeho život se může vrátit alespoň částečně do správných kolejí tím, že holce pomůže. Dostává se tak doprostřed války znepřátelených gangů a rozehrává svou vlastní hru. Zosnuje precizní plán, jak se vypořádat ze všemi nepřáteli a jednou provždy skoncovat s lidmi, kteří mu zničili život. Plán má pouze jeden háček. Příliš mnoho nepřátel…

Jason Statham se nám opět představuje v parádní formě a po shlédnutí tohoto snímku se na Expendables 2 můžeme těšit zase o kapku víc. Safe režíruje (a napsal) Boaz Yakin, který stvořil Prince z Persie nebo o před mnoha lety prvního Punishera. Styl filmu je nesmlouvavý. Rychlý střih i tempo, na nic se nečeká a pěkně se nám film zamotává už od prvních chvil. Zpočátku je nám naservírován krátký životopis malé holčičky i hlavního hrdiny, abychom se do nich mohli pořádně vžít. Tu a tam je nám pokoušeno hrát na city, ovšem po překonání této pasáže dostáváme konečně očekávanou akční jídzu plnou přesně mířených ran a je jedno zda se jedná o kulky či pěsti, protože si užijete vše.

Film nepřináší nic světoborného, rozhodně můžete očekávat solidní nálož klišé a očekávaných obratů. Na druhé straně Jason opět baví svým uměním a ruku na srdce, co dalšího od filmů s ním v hlavní roli očekáváme… Akční sekvence jsou prvotřídní, což se o příběhu a celkové vizáži příběhu říct nedá. Ovšem pokud jste fanoušci tohoto anglického herce nebo adrenalinové akční jízdy, tento film nesmíte minout.

60%