Retro: Ghost Dog – Cesta Samuraje (1999)

V dnešním retru se podíváme na jeden ze skvostů Jima Jarmusche – velikána na poli nezávislých tvůrců. Černoch ohánějící se bouchačkami, to není nic neobvyklého, avšak na hadry zmlácený černoch později ctící kodex samuraje a na stopě mafiánské rodince? Z takového námětu Jarmusch vykouzlil takřka neokoukatelnou zábavu. Je snad někdo, kdo tenhle skvělý snímek neviděl?

Ghost Dog je nevystopovatelný nájemný zabiják a milovník holubů. Řídí se kodexem cti samurajů a je zcela oddán Louiemu – členu místní mafie. Ten mu totiž před lety zachránil život. Ghost Dog semtam dostává od svého „pána“ úkoly zabíjet pro mafii nepohodlné osoby a nyní je právě na jedné akci. Má zlikvidovat Fešáka Franka. Ten totiž spí s dcerou mafiánského bosse – pana Varga. Náš hrdina úkol plní přesně podle zadání trefami do hlavy i hrudníku, avšak dcera je teto akce přítomna. To jej však nechává klidným a vytrácí se pryč.

Ghost Dog tak má za sebou další akci, dopřává si aktivní odpočinek – hraje šachy s prodavačem zmrzliny, který mluví pouze francouzsky, semtam si poslechne freestyle místní hiphop bandy (kdo nepoznal Wu-Tang Clan tak by se měl stydět, RZA se také postaral o soundtrack) a v neposlední řadě samozřejmě trénuje bojové umění.

Louie však dostává od svého bosse nekompromisní úkol – zbavit se Ghost Doga. Akci pokazil tím, že si dovolil zabíjet v přítomnosti dcery pana Varga. Louie nejdříve opatrně a s respektem protestuje, dyť jeho zabiják plní všechny úkoly na jedničku, je nevystopovatelný a nechce ani moc peněz. Vargo a Sony jsou však neústupní – Ghost Dog musí být poslán pod drn. Ten, když se to dozvídá, vydává se na krvavou cestu, abych ochránil svého pána Louieho. Ten totiž ručí svým životem, že Ghost Dog bude zlikvidován.

Náš hitman tedy bere útokem mafiánskou vilu a nastává krvavá řež. Kdo z ní vykličkuje živý a koho smrtící kulky pošlou do pekla?

Jim Jarmusch napsal, produkoval a natočil skvělý mix komorního příběhu, mafiánské satiry i lehce vtipné akční jízdy. Přestože snímek nezískal žádnou filmovou cenu, odborná kritika se v zásadě shodla na tom, že Ghost Dog – The wai of samurai je velmi kvalitní počin. Jarmusch se tak musel spokojit s pouhou nominací na Zlatou palmu na festivalu v Cannes.

Zajímavost – pozorní diváci si jistě všimli spojitostí mezi několika scénami a kreslenými pohádkami, které máme možnost pár sekund vidět. Felix the Cat, Betty Boop nebo Woody Woodpecker jsou ony kreslené pohádky, zrcadlící skutečné scény, které se odehrály.

Tento perfektní film si můžete koupit na arara.cz