Letem Netem (2.)

Další týden pryč a v kinech se nic nemění, tedy ani Temné stíny nezviklaly absolutní vládu Avengerů. Nová Burtonovka je snad už osmou spoluprácí tohoto režiséra s Johnnym Deppem. Jejich prvním filmem byl nezapomenutelný Střihoruký Edward.

To už je ale 22 let a za ty léta toto duo urazilo poměrně velkou štreku. A navíc ještě do party kluci přibrali Helenu Bonham Carter (HBC). Tu nejdříve Tim Burton obsadil do remaku Planety opic a ještě tentýž rok (2001) Tim a Helena slavili svatbu (=Tilena). Je to asi nejdivnější pár Hollywoodu, a tak bych se i měla přestat podivovat nad tím, jak je možný, že ten jejich trojúhelník (HBC-TB-JD) stále funguje.

Vlastně od Planety Opic nenatočil Burton jediný film bez HBC. Až letos na podzim do kin přijde Frankenweenie, nový animák stylově připomínající Mrtvou nevěsti, ve kterém Johnnyho ani Helenu (snad) neuslyšíte. Už i u Temných stínů Tim váhal s obsazením Heleny. Nejdřív ji ve filmu nechtěl vůbec a rozhodně ne v roli Angelique s argumentací, že Helena si už čarodějnici zahrála (a jak dobře víme, odvedla skvělou práci). Ale pak o pár týdnů později přišel Tim za Helenou s tím, že pro ni má roli, která by jí vyloženě sedla. A to na alkoholu závislou psychiatričku. – trailer DS

Celý film je inspirován stejnojmenným televizním seriálem ze 60. let Dark Shadows. I díky tomu, jsme ve filmu mohli vidět Michelle Pfeiffer, která seriál jako malá sledovala. Takže když se dozvěděla, že se chystá jeho filmová verze, okamžitě volala Burtonovi a ptala se, jestli by se pro ní nenašla nějaká role. A co víc – na place se setkala s hlavními aktéry původního seriálu, včetně Jonathana Frida, Lary Parker nebo Davida Selbyho, kteří si střihli menší camea v plesové scéně.

Tak to už máme HBC, Johnnyho, Michelle a další velkou hvězdou filmu se stala Eva Green. Až doteď byla její nejslavnější rolí Vesper Lynd, aka Bond Girl z Casino Royale, kde hrála po boku Daniela Craiga. A tak otázka pro Evu na červeném koberci je jasná: Kdo líbá líp? Johnny nebo Daniel? – Odkaz na video zde.

Není divu, že sexy Eva Green zcela zastínila poměrně nevýraznou Bellu Heathcote. V očích všech… kromě Barnabase Collinse. Ale tak ten je celkově takový zvláštní. No, řekněte, kterou byste si vybrali vy?

Čím ale film opravdu zaujme je samozřejmě výtvarné zpracování a soundtrack. Konečně víme, koho Tim Burton žere a není to jen Alice Cooper. Na soundtracku najdeme pár skladeb od Dannyho Elfmana (již 13. score, které Danny pro Burtona složil) a zbytek je v režii Iggyho Poppa, The Moody Blues, Barryho White nebo oné maličké pěvkyně, která Barnabasovi zamotala hlavu.

Očividně ne všechno mají Tim a Helena společného. Soudě alespoň podle této spolupráce Heleny a populárního anglického umělce Rufuse Wainwrighta, pro kterého Helena natočila videoklip k písničce Out of the Game.

That’s all.