Letem netem (1.)

Nová rubrika, ve které se chci věnovat fenoménům, které ovládají blogy a různé sociální sítě. Někdy jde o fenomény trvající pouhých několik dní, někdy zase o léta trvající posedlosti.

Přemýšlela jsem, čím bych tuto rubriku otevřela, ale s Avengers v kinech mám vystaráno. Všichni se nemohli dočkat hlášek Tonyho Starka, obleku Kapitána Ameriky, sexy oblečku Black Widow atd. atd., ale po premiéře se internet zaplnil obdivnými posty o Lokim, jeho smíchu, sex appealu a jeho rozích (na helmě).

Popularitě této postavy nemálo přispěl i jeho představitel, Tom Hiddleston. Tady pro Vás mám první video, které pomohlo vzniknout jednomu fenoménu.

LOKI’D! Je nový internetový „Apríl!“, ale s tou výhodou, že ho můžete používat celý rok 🙂

Všichni jste již určitě slyšeli o slavné moderátorce Ellen Degeneres. Té patří druhé video. V minulosti jsem i tady na webu posílala její cameo ze Železné Lady. Ale věděli jste, že je i v Avengers?

A poslední jedno fanouškovské, velmi oblíbené video.

Tímto bych s Avengers skončila a druhou část příspěvku bych věnovala „slovníčku“, který usnadní porozumění dalších příspěvků 😉

Začněme tím nejdůležitějším:
Asdfghjkl – blogger/autor není schopný smysluplné reakce, zcelapohlcem city, které v něm nějaká informace vyvolala (tento „pojem“ se vyskytuje v různých variacích)

I CAN’T EVEN… – autor nemůže najít slova, kterými by vhodně vyjádřil svou reakci.

A teď něco praktičtějšího:
OTP – One true pairing – fanoušci si párují postavy ze seriálů a filmů, jak se jim zlíbí. Čato se spojují jména postav, něco jako je Brangelina (Brad+Angelina). Scénáře, reálnost a pohlaví nehrajou sebemenší roli. Pár příkladů: Caskett (Castle+Beckett; Castle na zabití), Faberry (Qiunn Fabray+Rachel Berry; Glee); Peeniss (Peeta+Katniss; Hunger Games). Podobně „Ship“, což je zkratka pro romantic relationship (romantický vztah).

Fandom – sdružení fanoušků se společným zájmem. Dříve se tento pojem používal ve spojení s fanoušky sci-fi nebo fantasy, dnes se to dá aplikovat na jakoukoli skupinu fandů.

Fangirling – reakce fanynky/fanynek na byť i sebemenší zmínku o předmětu jejich obsese (fanboying není tak časté J )

A nějaké další pojmy, se kterými jste se třeba už setkali… anebo taky ne.

Geek – primárně označení pro šprta, v dnešní komunikaci se tak ale spíš označuje člověk s odbornými technickými znalostmi a zapálením pro svůj obor

Potterhead – tak si říkají fanoušci Harryho Pottera. Takoví ti fanoušci, co jsou schopní 3 dny stanovat před červeným kobercem a čekat na příjezd hvězd na premiéru filmu.

A poslední věc! Kdo z Vás kouká na Castla? Finále 4. série je tu. Ještě jsem to neviděla, ale chci jen říct:  asdfghjkl… Caskett must happen! Po těch letech čekání už to prostě musí přijít. Tak snad :))

Pokud Vás napadají další pojmy, fandomy, o kterých byste si rádi přečetli, dejte mi vědět do komentářů 🙂