Bourne doporučuje: Scrubs

Léto se blíží a s ním ruku v ruce konec seriálové sezóny. Fanoušci televize budou rekapitulovat své zážitky z právě finišujících sezón a možná budou chtít vyplnit prázdné místo něčím novým. Mohu doporučit fenomenální seriál Scrubs?

Nejdříve základní info v kostce. Vysílání začalo v roce 2001, mělo 8 sezón plus jednu poslední, která již poskočila o dost let dopředu a kvalitativně razantně spadla na zem. Tři hlavní postavy JD-Turk-Cox (představené dále v článku) jsou profesoři na medicíně a prostor dostává nová (a nutno říct velmi špatná) sestava studentů. Jednotlivé sezóny (až na stávkující 7. řadu a „ukončující“ 8. řadu) mají klasický formát, tzn. okolo 24 dílů o délce cca 22 minut. Není zde použit živý ani nahraný smích, protože seriál není čistě komediální, těšte se na srdcervoucí okamžiky, plné hlubokého poselství.

Scrubs pojednává o talentovaném mladém doktorovi Johnu Dorianovi (JD), který právě dokončil školu a vrhá se do nekompromisního světa medicíny. V nemocnici Sacred Heart se setkává s tunou naprosto famózně napsaných a zahraných postav.

JD vstává, zaklapne budík a celý natěšený poprvé vkráčí do svého nového (a osudového) zaměstnání. Jenže prvotní nadšení ihned vystřídá strach, nejistota a přání utéct domů. Kdo by tenhle pocit z něčeho nového nezažil. Jenže Sacred Heart je plná lidí, o které se JD v budoucnu opře a plná lidí, kteří mu ze života udělají celkem solidní peklo (ale ne v pravém slova smyslu).

Nejdřív si JDho popišme. Naivní a humánně založený mladík má mnoho spíše ženských rysů. Chová se často dětinsky, má rád nízký humor. Nezná žádný sport, zato zná každý romantický film, fanaticky se stará o svůj účes či každou talk show o homosexuálech. Je to zkrátka týpek, na kterého přesně sedí označení „dork“ (ňouma).  Drtivou část seriálu vyplňuje svým nezaměnitelným vtipkováním, které si nelze nezamilovat. Jeho „giant doctor“ je prostě ultra…Přes všechny vtípky, výstřednosti a zženštilé stránky osobnosti umí JD v dramatických a určujících chvílích přepnout na ctižádostivého a plně vážného doktora, který to prostě s lidmi umí.

Jedním z největších taháků a evergreenů tohoto seriálu je JDho „daydreaming“ neboli dlouhého zamýšlení se. Tyto sekvence jsou naprosto geniální. Však poznáte sami. Vůbec tento seriál nabízí spoustu věcí, které komediální sitcom musí nabízet, pokud chce být úspěšný. Přímé situační konfrontace, nekompromisní humor, strany dobra a zla, které proti sobě brojí a v kritických chvílích naopak spolupracují. Jak jsem již zmínil na začátku, důležitým faktorem jsou i postavy. Scrubs má podle mě (a nemyslím si, že přeháním) jedny z nejlepším postav v historii seriálů vůbec! Ano mluví ze mě silná objektivita, ale nechci se tady ohánět cenami, které seriál získal. Záleží prostě a jasně na zážitku, co vám postavy dají, co si u nich zapamatujete, co se vám na nich líbí a v čem se s nimi ztotožňujete. Všechny tyto kritéria u mě vyšla na výbornou.

JDho nejlepší přítel Chris Turk (Donald Faison, hrál např. Skyline) do nemocnice nastupuje spolu s ním, a to do oddělení chirurgie. Ti dva pojí nezlomitelné přátelství už od školy a jeden se stává pro druhého výraznou oporou. Turk je, jak v Sacred Heart rádi připomínají, typický chirurg – namyšlený sukničkář, který si myslí, že spolkl všechnu coolovost světa. Ovšem Turk je v lecčem jiný. Transformuje se v klasického „joxe“ na více vnímavějšího frajírka. Později začíná svůj osudový vztah (který avšak dost často vlastními chybami testuje) s hlavní sestrou, Carlou.

Carla Espinoza (Judy Reyes) je původem hrdá Dominikánka z Chicaga. Znáte Moniku z přátel? Tak Carla je její upgrade. Nulový smysl pro humor, rady pro ostatní aniž by se ptali, buzerování. Pouze ta chorobná závislost na uklízení u ní není. Carla je pro ženské publikum jasnou favoritkou, pro mě upřímně říkám, že je jediným elementem, který mě nebaví. Na druhou stranu v seriálu, ať chci nebo ne, být musí. Slouží velmi dobře a její postava i hraní dodává tolik potřebný kontrast a odrazový můstek.

Nastupuje nejvýraznější, nejlepší, nejenergičtější a nejlépe zahraná postava – Dr.Cox (John C. McGinley, např. Aljaška v plamenech, Identita). Druhý muž nemocnice, Dr.Cox, je cynik nejhrušbího zrna, nemůže žít bez štiplavé konfrontace a psychologického shazování ostatních. Rád se cítí mizerně a radši spolyká tucty pilulek, než aby se upřímně zasmál. Ovšem pozor. On je ten, za kým všichni chodí pro radu, pro vysvětlení. Přestože on sám všechny tyto otravné lidi pálkuje pryč a chce být sám, v hloubi duše jej tato role mentora naplňuje, jen ji nechce dát znát. Má prostě hroší kůži. JD v něm vidí mentora a otce, kterého nikdy neměl. Dává mu to svým velmi citlivým stylem najevo (chce od něj např. semtam obejmout), avšak Cox jej za to častuje dívčími jmény a neustále mu dává předpisy na varlata. Coxovy „proslovy“ (rants) jsou dalším legendárním prvkem seriálu. V nemocnici mu nevadí pouze Carla, má ji tajně rád, ale nechce jí ničit vztah s Turkem. Coxe nejde nenávidět, ikdyž je na první pohled zlým a špatným člověkem.

Tím je Bob Kelso (Ken Jenkins), primář. Pacienty bere jako finanční zdroje a jejich žal ho nezajímají. Je podlý a lstivý, v tváří v tvář se pacientům představuje jako hodný dědeček, ale za rohem jim zpečeťuje jejich osudy. Ovšem i Bob má svých vtipných momentů až až. Postupem času zraje do vlídnějšího člověka, který tu a tam pacientovi pomůže. Doma má paralyzovanou manželku na vozíku, kterou tajně nacpává pilulkami a homosexuálního syna Harrisona.

Krása na závěr. Elliot Reid (Sarah Chalke) je zprvu ošklivé káčátko, které se až moc stará o to, co si o ní myslí druzí. Pochází z bohatých poměrů, ovšem paradoxně nemá vůbec žádné sebevědomí. Silný vliv na její psychologický profil měla výchova matky, která ji neustále vyčítala nedostatky. Ovšem později se z Elliot stává skvělá doktorka a vyrovnaný člověk a co víc, mužské publikum jistě dá za pravdu, krásnou dámou.  Ona a JD toho spolu zažijí tolik, že Ross a Rachel jsou oproti nim nýmandi.

Nejmenší roli z halvních postav má sestra Laverne. Silně věřící a nepřehlednutelná afroameričkanka je vždy pevně ve svých kramflecích. Umí se ohnat ostrými lokty, umí verbálně setřít kdejakého bažanta a miluje telenovely. I ona dostane prostor pro velmi „deep“ chvilku.

Všech pět postav je tak pestře napsaných, že se nepřekrývají. Každá nabízí něco jiného. Vzájemné sociální interakce mezi nimi patří ke zlatému fondu tradičního sitcomu.

Správce a uklízeč v jednom „Janitor“  (Neil Flynn, např. policajt ve filmu Uprchlík) je první z řady vedlejších postav. Má jméno, ale to zjistíte pouze a jenom v jedné epizodě. Samozřejmě neřeknu, ve které. On je tím, kdo (z větší části) bezdůvodně dělá naschvály všem a zejména JDmu, a to už od první epizody. Zaseklé dveře a údajná mince v ní spouští kolotoč nerovného a nekonečného souboje právě mezi Janitorem a JDym. Kdo bude mít navrh?

Advokát Ted Buckland (Sam Lloyd) je tou nejvíc politováníhodnou postavou všech dob. Má právnickou školu z Aljašky, tzn. neumí nic. Každý si ho plete s pacientem, protože vypadá hůř než známý duch, který Patricka Swayzeho učil dotýkat se věcí ve filmu Duch. Je konstantně zesměšňován jak Kelsem, tak Coxem.

Jordan Cox (Christa Miller) je největší vedlejší zlo. Exmanželka Dr. Coxe, je něco jako Alexis z Dynastie. Vyžívá se v psychologických hrách a vydírání. Nic jí není svaté a muže bere jako lehce manipulovatelné bytosti skrze sex. I ona však tu a tam ukáže dobrou stranu lidské duše.

Todd (Robert Maschio) je nejslabší a jediná rychle ohraná postava seriálu. Sexuální zvrhlík milující tangové slipy (bananahamoc) a highfiving. Je blízkým pracovníkem Turka a spolu jsou neporazitelnou dvojicí v nemocničním streetballu. Oba jsou cool a oba to dobře ví.

Na koho se můžete těšit? V seriálu se objeví doslova tuny special quest stars… Monika nebo Chandler z Přátel, Brendan Fraser (Smlouva s ďáblem), Michael J.Fox, Colin Farrell, Heather Locklear (Merlose Place), Amy Smart (Osudový dotek), Elizabeth Banks (Tři dny ke svobodě), Heather Graham (Pařba ve Vegas), Nestor Carbonel (Lost).

Výpich z největších lákadel
Každodenní interakce hlavních pěti postav, Cox ztratí tři pacienty najednou, Michael J. Fox v celkem dost intimně mrzuté chvíli inspirovanou nemocí, kterou trpí, Brendan Fraser má také dost emocionální moment, Streetball mezi JDym a kýmkoliv, JD vs Janitor, krátké flashbacky, JDho časté zamýšlení a jejich pointa, Elliot a její vztahy, Interakce mezi Coxem a Jordan nebo Coxem a Kelsem, Ted a jeho „Melody Makers“, ne každý díl skončí hezky a krásně.

Seriál je volně ke stažení např. na uložto a titulky najdete úplně v pohodě. Pokud jste tento seriál nějakým zázrakem minuli a máte rádi humor, tento skvost nesmí ve vaší hlavě chybět.

Subjektivní hodnocení 9,5/10.

Všechny sezóny Scrubs zakoupíte na arara.cz