Televízní tipy (30.4 – 6.5)

Povedzme si to otvorene, české a slovenské TV stanice neponúkajú príliš veľa kvalitných filmov či seriálov, ktoré by si človek rád pozrel. Keď sa už aj nejaký lepší film v televízií vyskytne, tak v obrovskej kope reality show a predpotopných seriálov ho môžete ľahko prehliadnuť (alebo má tak príšerný dabing, že radšej zabudnete, že sa v televízií vôbec vysiela). Každý týždeň, vždy v nedeľu, môžete v tomto článku nájsť prehľad filmov a programov, ktoré sa oplatí pozrieť.

18. týždeň (30.4-6.5)

Utorok: Pán Prsteňov: Spoločenstvo prsteňa, Markíza, 8:10
Hlavným hrdinom je hobit Frodo Bublík. Frodove dobrodružstvá odštartuje dar jeho príbuzného Bilba. Od neho získá magický prsteň, ktorý Froda postaví do súboja so silami zla reprezentovanými krutovládcom Sauronom. Ten túží za každú cenu získať prsteň, pretože je pre neho zdrojom neobmedzenej moci. Film získal 4 Oscary a 9 nominácii na Oscara.

Streda: Kennedyovci, ČT1, 21:45
Americko-kanadský historický seriál z roku 2011 zachycující v osmi epizodách osudy známé americké rodiny, která se dostala na společensko-mocenský vrchol v USA. Za svou angažovanost v politice však zaplatila příliš velkou daň. Jednotlivé díly ukazují zákulisí politiky, složité rodinné vztahy, účast členů rodiny Kennedyových na událostech novodobé historie, jako byla invaze v Zátoce sviní či kubánská krize, kdy v náporu tehdejší reality příliš zapomínali na své vlastní životy. Silnou stránkou seriálu je skvělá výprava a výborně zvolené herecké typy – Greg Kinnear v úloze JFK či Katie Holmesová jako Jackie Kennedyová.

Streda: Obecná škola, Nova Cinema, 20:00
Je krátce po válce a do chlapecké třídy jedné ze škol na předměststí Prahy chodí také desetiletý Eda Souček se svým kamarádem Tondou. Stejně jako ostatní spolužáci, také Eda s Tondou zcela ignorují pokusy rezignované učitelky Maxové o výuku a spíš než o učivo se zajímají o barvu jejích kalhotek. Není divu, že se učitelka jednoho dne zblázní a na její místo nastoupí nový učitel. Jmenuje se Igor Hnízdo a vymyká se všem učitelům, které kluci do té doby poznali. Chodí ve vojenské uniformě, na opasku má opravdovou pistoli a okamžitě zavede ve třídě tuhý režim, jehož součástí jsou také velmi svižná rákoska a poutavá vyprávění o válečných zážitcích, kterými učitel prokládá probíranou učební látku. Film získal nomináciu na Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

Piatok: Noc dlhá 30 dní, Prima family, 0:10
30 dní, tak dlho budú musieť občania mestečka Barrow za polárným kruhom čakať, až vyjde Slnko. Dlhá doba tmy, umožňuje výjsť na povrch stvoreniam, ktoré sa až doteraz skrývali. Lov sa môže začať.

Sobota: Jackie Brown, Prima COOL, 22:05
Jackie Brownová je černá letuška, která si přivydělává pašováním špinavých peněz drogového dealera a obchodníka. Je chycena dvěma policejními agenty, kteří ji však slíbí shovívavost, pokud pomůže svého šéfa dopadnout a usvědčit. Jackie, která je na svobodě jen díky kauci svého milence, zosnuje plán, jak najednou získat milionový balík, zbavit se policistů i nepohodlného šéfa, jehož nejčastější replikou je věta „řekneš slovo a jseš mrtvá“. Jenže takový plán má spoustu rizik… Film rozhodne môže prilákať diváky aj menom režiséra – Quentin Tarantino.

Nedeľa: Vec, Markíza, 1:35
Vědce z americké výzkumné stanice na Antarktidě vystraší vrtulníkový nájezd jejich norských kolegů, kteří se marně snaží zabít prchajícího psa. Lov dopadne neúspěšně a Norové zmizí bez toho, aby situaci Američanům vysvětlili. Ti však postupně zjišťují, že se psem není něco v pořádku. Je totiž infikovaný mimozemským virem, který pro sebezdokonalování využívá tělesné schránky (nejen) lidí a vůbec mu není proti mysli na svých hostitelích ledacos „zkoušet“. A tak vědcům nezbývá nic jiného než vzít do rukou plamenomet, věřit jenom sobě a být stále ve střehu – v kterémkoli z nich se totiž může skrývat „věc“…  Brilantný horor, v ktorom si nikto nemôže byť ničím istý. V hlavnej úlohe Kurt Russel.

Samozrejme, ak viete o filme či programe, ktorý v našom zozname nebol spomenutý, bude sa práve v tomto týždni vysielať a stojí za pozrietie, nazabudnite ho odporučiť ostatným v komentároch.