Recenze: Školní sraz (2012)

V dnešní době, kdy komedie už nejsou to co bývávali a často jsme svědky, až na pár ojedinělých případů, spíše průměrných kousků, se konečně vrací staří známí, kteří nás poprvé začali tak skvěle bavit v roce 1999. Po slabší trojce se všichni hlásí na školním srazu. I když všem přibyly vrásky, neztratili naprosto nic z toho, co jsme milovali. Dokonce se vracejí ještě v lepší formě než kdy předtím!

Trailer k filmu Prci, prci, prcičky: Školní sraz

Začátek filmu je ryze nostalgický a jakmile Jim vytáhne starou obnošenou ponožku, snad každý fanoušek série zavzpomíná na kultovní scénu z prvních „prciček“. Děj se pak posouvá a ukazuje všechny hlavní postavy v jejich momentální životní etapě. Dozvíte se, kdo z nich je šťastně ženatý, kdo je bohatý nebo kdo je nucen dělat otroka svému šéfovi v prosperující firmě. Nakonec se dostaneme právě ke školnímu srazu, kde se mají všichni po dlouhých letech sejít a užít si jako za starých časů.

Nostalgie funguje
Asi všem bylo jasné, že tenhle film bude především fungovat jako velká vzpomínka na původní díly a ono to tak i je, ale jenom z části. Ano, je tady dost scén, které jsme měli rádi před lety, ale scénáristi tím naštěstí nezacpali celou stopáž a nedostali se tak k tomu, aby byly omílány staré hlášky a film nudil. Naopak film a postavy se zde předvádějí s čistým štítem. Nových hlášek a trapasů je tu požehnaně a všechno to skvěle baví. Film je dlouhý necelé dvě hodiny, což je dost, ale i tak po celou dobu vůbec neztrácí tempo a jednoznačně všem ukazuje, jak má správná komedie vypadat.

Čas neúprosně běží a na hercích je to samozřejmě vidět. Snímek se musel přizpůsobit a jde ve stejném duchu. Už to není ta komedie pro každého teenagera, ,“prcičky“ nám dost dopěly a kolem toho je přizpůsobeno celé dění od začátku do konce. Každá postava od Jima (Jason Biggs) i jeho manželku Michelle (Alyson Hannigan) až po jeho věrné kamarády Oze (Chris Klein), Finche (Eddie Kaye Thomas) a Kevina (Thomas Ian Nicholas) se v celém filmu potýkají s určitou životní krizí a film tak občas nabere trošku vážnější nádech, kdy se začne dumat nad tím, co každý z nich v životě propásl a co mohl udělat jinak. A to je tak jediné, co by někomu mohlo vadit.

Ani Stifler (Seann William Scott) to nemá jednoduché, ale právě on je ten, který jako správný pařmen na své problémy s úsměvem kašle a užívá si párty. A právě Stifler je ta nejhlavnější postava, která ve filmu hláškuje a je zdrojem většiny vtipných situací. Pozadu ale nezůstal téměř nikdo, naopak dialogy otce a syna jsou stále parádní a právě otec Jima (Eugene Levy) má v těchto „prcičkách“ daleko větší roli než kdy dřív a ze subjektivního hlediska drží laťku vtipu stejně vysoko jako Stifler.

Do tohoto pokračování se vměstnaly prakticky všechny známe tváře z prvních tří dílů a musí se uznat, že každá z nich si nějaký ten záběr z filmu urve pro sebe. Takže to rozhodně není tak, že by Stifler byl vrchol všeho vtipného, i Jim a všichni kolem mají svojí chvíli slávy a například Sherminátor je opět brilantní.

Návrat komediálního kultu po letech je výrazně dospělejší, ale rozhodně minimálně stejně zábavný jako první dva díly. Stifler opět hlásá a ukazuje prostředníček všem trapným komediím současnosti. Tahle komedie má prostě koule!

Dan Krátký:
Je skvělé vidět všechny ty staré známé zase pohromadě. Tahle část, jak ostatně psal Roman, prostě funguje. Zprvu jsem se také bál, že film pojede celé dvě hodiny z odkazů na minulé díly, ale obavy byly zbytečné. Těch referencí na trilogii je tak akorát, jenom v poslední půlhodince se jich přiřítí vážně spousta. Nikdo z hlavních představitelů si nedělá ani po těch všech letech ostudu. I když už jsou postavy dospělé a vedou jiné životy než dřív, tak až se sejdou, budou tropit stejné hlouposti, jako kdyby jim bylo zase dvacet. Což je rozhodně jedna z nejlepších věcí na Reunion. Všichni tihle dospělí lidé, kteří mají rodiny, práci a starosti se znovu stávají na dvě hodinky mladými a neskutečně zábavnými společníky. Kadence gagů je obrovská, ne poměry dnešních teen-komedií až zázračná. Tak či onak, American Reunion je jedna z nejzábavnějších komedií poslední doby. A to jako fakt!

Hodnocení: 8/10