Recenze: Okresní přebor (2012)

29. 3. 2012 měl premiéru český, komediální film, který je prequelem seriálu televize Nova, režírovaný a napsaný tvůrcem filmu František je děvkař… Ano, na základě těchto informací by v úspěch filmu věřil jen málokdo.

Trailery a další upoutávky

Všechno začíná v Houslicích, kde Miroslav Krobot alias Pepik Hnátek trénuje zdejší fotbalový tým v čele s Ondřejem Vetchým, Davidem Novotným a Jakubem Kohákem. Dále se můžeme těšit na Luďka Sobotu, který se konečně představí v nějakém hodnotném snímku (po filmu Ještě větší blbec než jsme doufali jsem už ani nedoufal v nic pořádného), Leoše Nohu alias sympatického veterináře a Pavla Kikinčuka, spořivého podnikatele.

Narozdíl od již zmiňované komedie „Ještě větší blbec než jsme doufali“ v okresním přeboru naprosto chybí takové ty trapné pseudopostavy, u kterých jsme nuceni smát se hloupému pádu či uprdnutí. Pokud se tady taková postava objeví, pak je vtipná: například Leoš Noha jako šišlající doktor je neuvěřitelně zábavný. Chci říct: nikdo nepřehrává, nikdo se zvláštně nešklebí a tak mohou vtipy založené převážně na „přehnané lásce k fotbalu“ vyjít mnohem lépe. Vzniká tak spousta hlášek, které jsme si po dlouhé době čekání na nějakou povedenou českou komedii určitě zasloužili.

Miroslav Krobot je výborný,  jako vždy víceméně nehraje a překvapivě mu to zase vychází. Stejně jako si z filmu Pelíšky nejvíce zapamatujeme asi Jiřího Kodeta, coby vznětlivého tatínka, který neuznává noky, z Okresního přeboru bude právě Pepik Hnátek ten, kdo se Vám zapíše do paměti.

Takže můžeme říct to stejné jako o seriálu: máme tady humorné karikatury lidí: ať vesničanů či měšťáků, fotbalistů či nefotbalistů (pro sledování filmu není nutné, logopedů či atletů – každý se ve filmu najde a co víc, povedla se i dramatická stránka filmu.

Jak už totiž název snímku napovídá, blíží se poslední zápas Pepika Hnátka SPOILER umře KONEC SPOILERU. Popravdě, od poloviny filmu jsem se docela bál, zda-li závěr snímku dokáží tvůrci správně podat a musím říct, že Jan Prušinovský vyřešil závěr vcelku fikaně, ale vlastně z jistého úhlu pohledu dost geniálně… víc ale už neprozradím.

Výhody: Humor, Pepik Hnátek – prostě super oddychovka!
Nevýhody: Ňáký nevýhody by se sice našly, ale mě se nechce hledat.