Recenze: Californication – 5. série

Seriál Californication přišel jako blesk z čistého nebe. První série omámila spoustu diváků, ale hlavně se zde v titulní roli objevil David Duchovny, který se konečně zbavil své nálepky věčného detektiva Muldera. Role slavného spisovatele, který často navštěvuje kde jakou sukni, je pro něj naprosto perfektní a svoji roli si hodně užívá. Před pár dny skončila 5. série, která patří spolu s 3. určitě k těm lepším.

Trošku jiný Moody
Poslední čtyři série byly v postatě  stále ten stejný Hank Moody a Duchovny stále exceloval. Ovšem seriálu jako celku hodně docházel dech. Tvůrci se rozhodli pro radikální řez a pátá sezona zůstala v  jádru stejná, jen se děj posunul cca o 3 roky. Hankova věčná můza Karen je provdaná za vyléčeného alkoholika Richarda Batese a Hank už není takový kanec, který souloží se vším, co se hýbe. Naopak pobývá v New Yorku a znovu začal psát. V této sezoně se zdá už vybouřený a daleko zodpovědnější jako otec, tak i jako člověk a jeho agent Charlie navštěvuje svého syna u své bývalé manželky Marcy, která je vdaná za Stua Beggse.

Hank dostane od Charlieho tip na psaní scénáře k filmu u slavného rappera Samurai Apocalypse, který je v jednom kuse pod vlivem marihuany a ke všemu má velmi atraktivní přítelkyni Kali. Hank navíc zjišťuje, že jeho dcera chodí s klukem, který je až hrozivě podobný jemu samotnému, což vede Hanka k zamyšlení o tom, jak by se měl chovat jako správný otec.

Slabší epizody zůstaly, vtip zůstává
Ačkoli Hank své sexuální úlety omezil, tak stále hýří skvělými hláškami a David Duchovny je stále charismatický borec v brýlích se zápalem pro věc. Stále je vidět, že seriál táhne právě on a bohužel tu není nikdo natolik charismatický, aby se tažení rozdělilo na dvě části. Navzdory tomu je vtipu v seriálu pořád dost a dobrá zpráva je, že i po čtyřech sezonách není humor otřepaný a například Charlieho sexuální příhody jsou stále dobré a celkem pobaví, stejně tak Stu Beggs (Stephen Tobolowsky) má plno dobrých gagů, které vykouzlí úsměv na rtech.

Přesto, že seriál dokáže stále dobře bavit, nevyhne se pár dílům, které slouží jako typická omáčka, která zaplní část seriálu. Nic zásadního se v nich neděje, ale i tak se neshazuje kvalitu této sezony.

Staří známí a noví herci
Herecká kvalita Davida Duchovnyho je bez diskuze, stejně tak Natscha McElhone (Karen), Madeleine Martin (Becca) a Evan Handler (Charlie) jsou už se svými rolemi natolik spojeni, že v seriálu nepřekáží.

Megan Good jako Kali je zde pouze krásnou figurkou, za kterou Duchovny lítá sem a tam a nic jiného nepředvede. Scott Michael Foster jako Tylor si dost děje urval pro sebe a vůbec to není na škodu, protože krásně ukazuje mladší, drzejší a samolibější verzi Hanka. Kdo neměl rád Pamelu Adlon v roli Marcy, především její nepříjemný hlas, který hodně připomíná šmoulu, neoblíbí si ani Roberta Diggse zvaného také jako RZA, který celý seriál mává obrovskou bouchačkou, ve větě používá minimálně 3x slovíčko fuck, které je mimochodem jedno z mála, které mu je dobře rozumět, protože Samurai Apocalypse strašným způsobem mumlá.
Závěr
Pátá sezóna Californication a především Hank Moody je jiný, než obvykle, ale určitě je o dost kvalitnější, než předešlá série a její konec je hodně zajímavý. Šestá sezóna už byla oznámena jako opravdu poslední a měla by začít někdy na začátku roku 2013.

Hodnocení: 7/10