Box office: Nadvláda Hunger games a propadák Lockout

V nové rubrice na našem webu vám od tohoto dne pravidelně každý týden v pondělí budeme přinášet průběžný přehled výdělků (tržby jsou vedeny v dolarech) jednotlivých filmů, které vtrhly do světových kin. Dost možná to usnadní rozhodování, zda na daný film zajít nebo radši zůstat doma u televize.

Jasným vládcem co se výdělků týče, jsou i po čtyřech týdnech v kinech Hunger games, které měly už po prvním víkendu  na kontě 152, 5 milionů. Film s rozpočtem 78 milionů si na sebe ihned bez problémů vydělal a teď si jenom v klidu užívá. Po prvním víkendu sice následoval velký propad téměř o 62%, ovšem za poslední víkend si opět přidal do kasičky dalších 21 milionů a celosvětově už má na kontě 532 milionů. Z toho 338 milionů tvoří domácí prostředí. Hunger games se na prvním místě budou držet opravdu dlouho a to jen dokazuje, jak  jsou na tom filmové adaptace podle úspěšných knih.

Recenze Hunger games

Na druhém místě figuruje komedie bratrů Farrellyů, na motivy u nás dost neznámých grotesek The Tree Stooges. Za první víkend vydělal tento film pěkných 17 milionů dolarů. Kdo si chce udělat menší obrázek, o čem film je, může se podívat na jednu z mnoha v americe slavných grotesek.

Na třetím místě se drží žhavá hororová novinka The Cabin in the woods, ke které napsal scénář samotný režisér Drew Goddard a Josh Whedon, který stojí za skvělým seriálem Firefly. Film o partičce lidí, který si udělá výlet do lesa, si za první víkend vydělal 14, 7 mil. dolarů, což je celkem slušné. Takže uvidíme, jak si povede v následujících týdnech. Kdo se těší na tento hodně zajímavý horor, může shlédnout trailer.

Čtvrté místo náleží Titanicu. Už uplynulo 100 let od katastrofy, kdy se slavná cestovní mega loď potopila a proto byla předělána do formátu 3D. Jak vidno, diváky tento nejslavnější Cameronův kousek pořád táhne do kin i když samotné 3D za moc nestojí. Předělávka stála 18 mil. dolarů a za první víkend měl Titanic na kontě 17, 2 milionů. Ke druhému víkendu je to necelých 12 milionů, což není nic moc, ale když si vezmeme, že v USA má za pouhé dva týdny na kontě 646 mil., tak v celosvětovém měřítku nám vyleze neuvěřitelná suma 814, 5 milionů dolarů. Takže studio Paramount si musí mnout ruce!

Retro/3D recenze zde

Na pátém místě si užívají nové ,,prcičky“, které měly na kontě po premiérovém víkendu slabých 21, 5 mil. Film měl rozpočet 50 milionů dolarů a k velkému údivu kdejakého fanouška série, zda se film vůbec zaplatí, konečně přichází uklidnění. Po druhém víkendu vydělal film dalších 10, 5 milionů. V USA vydělal 40, 5 mil. a celkově už má na kontě 80 milionů. I přesto se od tohoto návratu kultovní série čekalo více.

Recenze American Reunion

Propadák týdne!
Největší propadák ve výdělku patří Sci-fi novince Lockout, ve které Guy Pearce střílí vězně utržené ze řetězu ve vesmírném vězení a nutno říct, že nestřílí jenom kulky, ale také skvělé hlášky. Na tento film se hodně lidí těší už od prvního traileru, ovšem průběžné vydělané peníze svědčí o tom, že v USA tohle lidi zrovna netáhne. Po prvních čtyřech dnech v kinech má na kontě mizerných 6, 7 milionů dolarů, přitom rozpočet činil 20 milionů. Film se snad zaplatí, ale jinak to asi co se týče peněz nic, závratného nebude.

Filmy pod TOP 5 – (výdělky jsou určeny za poslední víkend)
6. Souboj titánů (6,9 mil.)
7. Sněhurka ( 6,8 mil.)
8. 21 Jump Street (6,5 mil.)
9. Lockout (6,2 mil.)
10. Lorax ( 3 mil.)