Recenze: The Muppets / Mupeti (2011)

Film Muppeti sponzorovaný Jasonem Segelem, kterého můžete znát například ze seriálu „Jak jsem poznal vaši matku“, si v tomto filmu zahrál jednoho z fanoušků pořadu „Muppets“. Nikdo pak v celém filmu neřeší, že bratr této postavy je celý plyšový. K plné recenzi tohoto filmu je nutné připomenout, co vlastně jsou ti „Mupeti“ zač.

Mupety vymyslel bavič Jim Henson. Muppeti se však bohužel nikdy do České republiky pořádně nedostali. Můžete však znát pořad Sezname otevři se (tento pořad také vymyslel Jim Henson.) Pokud jste nezaregistrovali ani tento pořad, pak určitě znáte českého Jú a Hele, plyšové kamarády, které zcela jistě znáte z dopoledních hodin v České televizi.

Trailer k Muppetům

Když zemřel Jim Henson a měl naprosto geniální pohřeb s truchlícím Elmem, začala popularita Muppetů upadat a o tomto úpadku je právě tento film. Jason Segel miluje Amy Adams a tak spolu vyjedou do Los Angeles. Samozřejmě s nimi jede i plyšový bratr Jasona Segela. Nemá cenu se s dějem nijak dál zdržovat. Jednoduše se rozhodnou dát zase celou mupetskou partu dohromady. Tento film očividně vytvořili lidé, kteří Muppety milují. Ve filmu se objevují Sheldon z Big Bang Theory, Selena Gomez nebo Neil Patrick Harrison.

Film vznikl s obrovskou chutí všech zúčastněných. Tvůrci si však uvědomují, že natáčejí obrovskou blbost a tak vzniká opravdu pohodový film, pohodovější než třeba Princ a pruďas, Zahulíme uvidíme nebo Prcičky. Muppeti tedy stojí na jednoduchých vtipech (zpívající slepice) a přitom jsou vtipné. Navíc se v tomto snímku neřekne jediné sprosté slovo, neteče jedinému člověku krev a film tedy pobaví snad každého. (Tedy fanoušci filosofických snímků Terrence Malicka asi nebudou tak šťastní jako já, ale alespoň se nenaštvou tolik, jako při sledování Kameňáku).

Otázkou tedy je, pro koho jsou vlastně Mupeti určení. Určitě to není film jenom pro děti. Původně byl snímek určený dětem kolem třinácti let, ale pobaví i infantilní dospělé. Konečně neznám člověka, který by se nezasnál zpívajícím opicím v monterkách.

Oscarová píseň z filmu „Man or Muppet“

Touto formou bych si chtěl postěžovat na oscary, na glóby a jiné filmové soutěže, které tento film naprosto ignorují. Pokud se koukneme na IMDb, zjišťujeme, že má film podle všeobecného mínění amerických diváků 78%, což je o několik procent více, než má třeba War Horse nebo Strom života. (Tyto filmy byly nominované). Muppeti na oscarech obdrželi „pouze“ sošku za nejlepší filmovou píseň „Man or the muppet“.

Takže, co říci na závěr? Možná jenom: „MANA MANA“ (K pochopení tohoto vtipu musíte film zhlédnout).

Výhody: Sympatická komedie s nezaměnitelným humorem.
Nevýhody: Pro někoho až moc infantilní.