Recenze: Pilot seriálu Awake (2012)

Dlouho očekávaný seriál konečně vtrhl na obrazovky se svým Pilotem a bez servítek může rovnou útočit na seriálovou konkurenci jménem Alcatraz nebo Touch.V následujícím článku se dozvíte, jaké jsou zbraně nového seriálu Awake.

Ze začátku nakousnu příběh, který je celkem jednoduchý. Hlavním hrdinou je detektiv Michael Britten, který se vybourá v autě se svojí rodinou, při které jeden člen umírá. Celkem prostý příběh je ovšem obalen daleko lepší myšlenkou, která dělá samotný Pilot opravdu atraktivní.

Realita nebo sen?
Skvělý náboj a hlavní stavební kámen seriálu je nápad dvou realit. Jak se ihned dozvíte, hlavní postava je detektiv, který ztratí člena svého rodiny, konkrétně syna Rexe. Jakmile jde ale spát a poté se probouzí, zjišťuje, že je ve snu a místo syna je mrtvá žena. Toto neustálé prolínání syna a ženy nutí diváka přemýšlet jestli to co sleduje je jenom sen nebo se jedná o realitu. Pravda. Barevné gumičky, které si hlavní postava navléká na zápěstí a které odlišují jednu alternativní realitu od druhé, celkem pomáhají, ale na seriálu je vidět velký zápal pro důmyslnost a tak se často projevují další věci, které vás mají zmást ještě víc a popravdě se to i celkem daří. Uspořádat si myšlenky tak, aby jste si byly jisti, že hlavní postava jenom bdí, je celkem těžké.

Pod hlavní téma reality a snu byly vloženy skvělé rozhovory s psychiatry, které rozšiřují možnosti, jak by se mohl děj dál rozvíjet a tvoří tak solidní řadu dalších a dalších otázek , které se jen tak snadno nevysvětlí. K tomu přidejte ještě vyšetřování dvou různých případů, z toho každý se stal v jiné realitě. Máme z toho najednou  kvalitní detektivní seriál, který převyšuje ostatní opět základním konceptem, kdy sny tvoří opět nejdůležitější aspekt seriálu. Dá se to v tom případě mluvit o namíchání dvou různých typů seriálů, skloubených do jednoho pěkného celku.

Jason Isaacs, kterého každý zná jako Luciuse Malfoe ze ságy Harry Potter je přesvědčivý a dost adekvátní herec na to, aby utáhl většinu seriálu a je uvěřitelný, jak ve chvílích, kdy sedí v křesle u psychiatra, tak i jako člověk, který je fixovaný na svojí rodinu tak, že si z traumatu vytvořil vlastní alternativní realitu. Navíc na režijní stoličce se nachází David Slade, který je zodpovědný za celkem povedený horror 30 dní dlouhá noc.

Závěr
Troufnu si říct, že Pilot seriálu Awake  je nespíš zatím to nejlepší, co v této seriálové sezoně vyšlo. Se skvělým námětem, který by nemusel hned tak vyšumět a k tomu se spoustou odboček,  kam se příběh může udávat. Oproti jiným současným seriálům je dobře, že seriál nutí diváka přemýšlet, otázkou však je, kolik obecenstva tento styl seriálu chytne a zda se další díly nedají cestou typického ‘’co díl to vyřešení vraždy’’,  což  by se už kvůli kvalitnímu nápadu doufám nemělo stát.

Režie: David Slade
Hrají: Jason Isaacs, Laura Allen, Steve Harris

Hodnocení: 8/10