Recenze: Helena (2012) – Pilot

Televize Nova odvysílala první epizodu nového sitcomu Helena, snažící se napodobit úspěšný americký seriál Roseanne, který byl v USA vysílán dlouhých devět sezón od roku 1988. Tehdy tento průměrný seriál patřil mezi nejsledovanější pořady vůbec. Podaří se naší komerční televizi uspět s dalším převzatým projektem? Po úvodním díle asi těžko!

Podobně jako v Roseanne, tak i v Heleně řeší hlavní hrdinka nejrůznější trable své početné rodinky, ve kterých se dokáže najít většina současných maminek. Právě početná rodina je rukou scénáristů naprosto tragicky odvedenou prací. Tři nesnesitelné děti, kterým byste vrazili pár facek hned po jejich úvodní scéně, sráží seriál do kolen. Milující manžel je takový obyčejný ňouma v monterkách, asi nejzajímavější postava, ale dostává málo prostoru. Sestra Heleny je její naprostý opak. Svou dobrou náladu si nenechá zkazit, neustále se snaží myslet pozitivně, ale na seriál má naprosto opačný účinek. Další postavy jsou v pilotním díle úplně zbytečné. Dokonce nemá ani cenu o nich něco psát.

Scénáristé zcela vynechali nějaký příběh. Po celých 20 minut se prostě nic neděje! Skáčeme z nevtipné pasáže na další a korunu tomu dodává umělý smích, který je přidán kdykoliv se tvůrcům zachce. Dokážete si představit, jak by probíhalo natáčení Heleny před živým publikem? Ve studiu by bylo hrobové ticho a na druhou epizodu by nepřišla ani noha… A poté Nova oznamuje, že dělat sitcom je strašně náročné… Nabízí se další otázka – proč ho vůbec točí, když to neumí?

O tom, že jsem během sledování Heleny na serveru nováckého web archivu byl nucen shlédnout minimálně deset reklam, z toho šest uprostřed 20minutové Heleny, nemá cenu psát a rozčilovat se!

Neumím si vůbec představit, že by si tento nový trapný počin našel svého diváka. V porovnání s Comebackem je o několik tříd horší a jedinou kapkou naděje je manželské duo Sandra Pogodová a Leoš Noha, které je v nejhorším případě alespoň sympatické. Po humoru ani památka, tři rozmazlení fracci, divné charaktery postav a druhou šanci Heleně asi nedám! Televize Nova by se už měla zamyslet nad tím, co svým divákům cpe pod nos a přijít s něčím novým. Více slov a mého času si tento „sitcom“ nezaslouží. Jak se Helena ve své premiéře „líbila“ vám?