David Cronenberg + Viggo Mortensen

Každý režisér je specifický svým stylem režie. Máme jen pár skvělých režisérů, kteří jsou specialisté na určité téma. Ridley Scott (Vetřelec) a James Cameron (Terminátor) jsou mistři sci-fi žánru. I když David Cronenberg ve své režijní kariéře natočil také několik hororů a sci-fi, tak se spíše zaměřuje na krimi thriller s lehčím nádechem sexu. Což je žánr, ve kterém se cítí nejlépe. Tento speciál je především o Cronenbergovi a jeho časté spolupráci s Viggem Mortensenem. Rozebereme jejich společné tři úspěšné filmy Dějiny násilí, Východní přísliby a nejnovější počin Nebezpečná metoda.

Dějiny násilí
Tři roky po snímku Pavouk, přesněji v roce 2005, přišel první z jeho kousků a Cronenberg ukázal, že poctivý krimi thriller se stále dá natočit stylově a tak, aby diváka zaujalo. Při ruce měl dobrý scénář a cestu k dobrému filmu si vydláždil nabráním dvou skvělých herců. Do ženské role obsadil Mariu Bello, která se po filmech jako Secret Window nebo Thank you for smoking dostala do hledáčku dobrých režisérů a i zde se ukázalo, že je kvalitní a talentovaná herečka. Nicméně originálním tahem bylo obsazení mužské role, do které byl dosazen Viggo Mortensen, který se po nemastném neslaném filmu Ohnivý oceán snažil zbavit nálepky ,, Ten Aragorn z Pána prstenu” a tento snímek mu v tom ve velké míře pomohl.

Příběh byl u tohoto filmu v celku jednoduchý. Hlavní hrdina Tom Stall si žije poklidný život ve své kavárně v Indianě a má skvěle fungující rodinu, zkrátka krásný Americký sen, který se ale, jak už to bývá, pokazí, když při přepadení kavárny Tom nekompromisně zlikviduje zloděje a rázem se jeho život obrátí naruby, jakmile se objeví v televizi a o pár dní později mu na dveře klepe mafiánský boss s tím, že mu v minulosti ublížil, takže Tom Stall asi nebude jen tak obyčejný chlap z kavárny.

Cronenberg odvedl kus dobré práce a na tomto filmu je to vidět už tím, jak nechal snímek v první polovině krásně plynout a poté nasadil skvělé akční tempo, které se krásně sledovalo. Pozorovat Mortensena, jak likviduje jednoho padoucha za druhým krvavější verzí Bourne chvatů byla pěkná připomínka, že i usedlý mafián může být cool a podle toho taky zabíjet. Kromě toho, že Mortensen ve filmu zabijí hodně lidí, je zde i vidět, jak hodně si roli užívá a Cronenbergův styl natáčení mu sedí. Skvělým přínosem byla i Maria Bell, která skvěle zahrála roli manželky. Zděšená a ohromená tím, jaké je její manžel ve skutečnosti monstrum.Ve filmu si navíc střihl skvělou roli Ed Harris, který se do role mafiána přímo narodil.

První spolupráce Cronenberga a Mortensena byla perfektní a oběma výrazně pomohla dostat se ve své kariéře o trochu výš. Navíc se ukázalo, že tato dvojka si rozumí, protože po dvou letech se sešli znovu.

Zde je ukázka toho, jak Cronenberg dokáže do vypjaté akční scény zakomponovat trochu černého humoru, ale především toho, jak se Viggo Mortensen alias Tom Stall dokáže vypořádat s nepříznivou situací, kdy bojuje proti přesile.

Východní přísliby
V roce 2007 se David Cronenberg a Viggo Mortensen sešli znovu spolu u jednoho projektu, podobného jako jejich první společný snímek a hned se začalo šuškat, že ti dva si opravdu dost rozumí. Herecké obsazení kromě Mortensena bylo opět solidní. Ženská role padla pro tentokrát Naomi Watss a vedlejší roli si zahrál Vincent Cassel, kterého jste mohli před tímto snímkem vidět například v Dannyho Parťáci 2.

Opět se jednalo o krimi thriller a znovu byla hlavním tématem Mafie, konkrétně ruské zločinecké klany v Londýně. Jedná se o klasický příběh, kdy hlavní hrdina Nikolaj Lužin pracuje pro významnou mafiánskou rodinu jako jejich řidič a také jako uklízeč mrtvých těl. Postupem času se vypracuje do popředí. Cronenberg dokázal perfektně zachytit velký vliv mafie a kodex (přísné dodržování pravidel a identifikační tetování).Vše se ale točí kolem dívky, která porodila dítě a především o jejím deníku. Po jeho průběžném pročítání je zjištěno, že dívka je spjata právě s ruským mafiánským klanem.

Cronenberg si dal opravdu záležet a převedl na plátno způsobem svým vlastním drsnou atmosféru mafiánských klanů a daleko více, než Cronenberg kraloval filmu právě Viggo Mortensen, který všem potvrdil, že jeho doba Aragorna už je za ním a dokáže perfektně ztvárnit ruského mafiána takovým způsobem, až z toho jde mráz po zádech.

Cronenberg kvalitativně překonal Dějiny násilí, především perfektním zpracováním mafiánského života a všem co k němu patří. Proto je tento film pravděpodobně nejlepší ze všech tří, který natočil.

Zajímavost: Kvůli optimální zvládnutí role si Viggo Mortensen udělal výlet do Ruska, aby pochytil ruskou náturu a především přízvuk. Na finálním výsledku ztvárnění jeho role je to perfektně vidět.

Zde navíc menší ukázka toho jak skvělý byl Viggo Mortensen jako ruský mafián.

Nebezpečná metoda
Nejnovější počin Davida Cronenberga je stylově naprosto odlišný film oproti předešlým, na které jsme byly zvyklý, protože se tentokrát nejedná o krimi, ale životopisné drama o psychiatrovi Carlovi Jungovi, který jako první odzkoušel Freudovu techniku psychoanalýzy. Celý filmy se nese poklidným tempem různých dialogů především mezi Freudem, Jungem a jeho pacientkou Sabinou Spielrein. Celý film prakticky pojednává o názoru, že sexualita je propojena s emočními poruchami a především, že lidi téměř vždy přitahuje čisté sexuální pud.

Oproti minulým filmům se zde Viggo Mortensen ocitá ve vedlejší, avšak dost zásadní roli Sigmunda Freuda, kde konzultuje pokroky psychiatra Junga v psychoanalýze a nutno říct, že tuto roli opět zahrál s jistotou. Opět si dal záležet na skvělém přízvuku. V hlavní roli se objevil Michael Fassbender, který zde podává průměrný výkon, ovšem jak Fassbendera tak Mortensena na plné čáře překonala Keira Knightley, jejíž role pacientky se záchvaty hysterie byla bezkonkurenční.

Nedá se říct, že Cronenbergova Nebezpečná metoda je špatný film, jenom není pro každého. Už jenom kvůli choulostivému sexuálnímu tématu a také proto, že speciálně pro tento film by každý měl vědět alespoň základní informace o Freudově práci abyste si film naplno užily.Také je zde vidět, že změna žánru se pro Cronenberga neprojevila v nejlepším světle, avšak dokázal tento snímek natočit se ctí.

Co vy? Máte rádi Davida Cronenberga, popřípadě Vigga Mortensena a jaký z těchto tří snímků máte nejraději?